Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πέσει τελικά η αυλαία της συγκλονιστικής υπόθεσης της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ Μεσχισβίλι στη Βέροια το 2006. Η υπόθεση που είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία για πολλούς μήνες φαίνεται πως δεν έχει κλείσει ακόμη, παρά την αμετάκλητη καταδίκη των 6 ανηλίκων από το Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρία από τα έξι Ελληνόπουλα, προσέφυγαν στο Ευρωδικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους τόσο στη δίκη όσο και στα επόμενα νομικά στάδια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, στην πολυσέλιδη προσφυγή τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου οι νομικοί εκπρόσωποι των ανηλίκων κατεγγέλουν ως παραβίαση των δικαιωμάτων τους το γεγονός ότι δεν δικάστηκαν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Μετά την καταδίκη τους οι ανήλικοι είχαν ασκήσει έφεση, η οποία απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών. Ομοίως απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο και η αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Και στις δύο περιπτώσεις το σκεπτικό των δικαστών ήταν πως οι αποφάσεις δικαστηρίων ανηλίκων είναι τελεσίδικες, επειδή δεν πραγματεύονται ποινές αλλά αναμορφωτικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι για τα δύο Ελληνόπουλα, 16 και 17 ετών σήμερα, αποφασίστηκε η φιλοξενία τους στο Ίδρυμα Αγωγής Βόλου, ενώ στους υπόλοιπους ανήλικους επιβλήθηκε κοινωφελής εργασία σε ιδρύματα.
Το περιεχόμενο της αγωγής
Στην προσφυγή προς το Ευρωδικαστήριο περιγράφονται “νομικά ατοπήματα”, τα οποία, σύμφωνα με την πλευρά των Ελληνόπουλων, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι εξετάστηκαν ως μάρτυρες αστυνομικοί κι ένας δικηγόρος που χειρίστηκαν προανακριτικά την υπόθεση, ενώ για την ουσία της απόφασης υποστηρίζεται ότι ουδέποτε αποδείχθηκε η ενοχή τους.
Την ίδια στιγμή, νομικοί κύκλοι αμφισβητούν την έκβαση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο σημειώνουν ότι εφόσον γίνει δεκτή είναι πολύ πιθανόν να επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ