O δημοσιογράφος Μάνος Αντώναρος έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2018. Είχε παντρευτεί τη blogger για θέματα μητρότητας και παιδιού Ολίβια Γαβρίλη και μαζί απέκτησαν δυο υπέροχα παιδιά την Αθηνά και τον Αρχέλαο. Το ζευγάρι υπήρξε πολύ ερωτευμένο μέχρι που άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σύννεφα… Χώρισαν αλλά πάντα τους ένωναν τα δυο παιδιά τους που ζούσαν με τη μαμά τους
Με ρωτάτε συχνά πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά μου τον θάνατο του πατέρα τους. Η εύκολη απάντηση είναι «καλά». Η συνθέτη απαιτεί περισσότερη ανάλυση, όπως φαντάζεστε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε γενικές γραμμές, αν αναλογιστεί κανεις πως η απώλεια ενός γονιού κατά την παιδική ηλικία είναι από τις χειρότερες απώλειες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος, τα παιδιά μου είναι εντάξει. Θεωρώ πως σε όλο αυτό βοήθησαν, μεταξύ άλλων:
– το ότι ο πατέρας τους και εγώ ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις που αφορούν την αρρώστια ή τον θάνατο και έτσι τα παιδιά άρχισαν να εξοικειώνονται από νωρίς με αυτό το αναπόφευκτο στάδιο του κύκλου της ζωής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– στο ότι ενημερώθηκαν από την αρχή πως ο πατέρας τους ήταν στο νοσοκομείο σε πολύ δύσκολη κατάσταση, μια κατάσταση που ίσως του στοίχιζε τη ζωή
– στο ότι ήξεραν πως ο πατέρας τους είχε ούτως ή άλλως εύθραυστη υγεία με αρκετά προβλήματα. Ποτέ τους δεν τους κρύψαμε ότι είχε θέμα με την καρδιά ή ότι έπαιρνε φάρμακα
– στο ότι συμβουλεύτηκα από την πρώτη στιγμή παιδοψυχολόγο και ότι ξεκίνησα ψυχοθεραπεία αμέσως μετά τον θάνατο του Μάνου, προσπαθώντας να βοηθήσω για αρχή τα παιδιά μου και κατ’ επέκταση εμένα (ή μήπως το αντίστροφο;)
– στο ότι μιλάμε πάντα ανοιχτά για αυτό το θέμα. Νιώθουν άνετα να το συζητήσουν με τους φίλους ή την οικογένειά τους, στο σπίτι, στο σχολείο, παντού
– στο ότι ζουν σε ένα ισορροπημένο σπίτι γεμάτο αγάπη με ανθρώπους που αφουγκράζονται κάθε στιγμή τις ανάγκες, τις σκέψεις ή τις φοβίες τους
– στο ότι προσπαθούμε όλοι να μην τα μπερδέψουμε. Κανείς μας δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται, όταν ένας άνθρωπος φεύγει από τη ζωή. Υποθέσεις κάνουμε. Και αυτές ακριβώς τις υποθέσεις τις συζητάω με τα παιδιά μου.
– στο ότι τον κρατάμε ζωντανό στην ψυχή μας μέσα από τις συζητήσεις και τις αναμνήσεις μας
– στο ότι στο τέλος μένουν μόνο τα καλά να θυμάσαι
– στο ότι τα παιδιά είναι πολύ σοφότερα απ’ ότι πιστεύουμε. Έχουν μια έμφυτη γνώση και αντίληψη για θέματα όπως ο θάνατος που μπορούν να μας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα. Κάποτε την είχαμε και εμείς. Μεγαλώνοντας τη χάσαμε…
Σε γενικές γραμμές θα τολμήσω να γράψω πως εγώ ζορίστηκα πολύ περισσότερο από τα παιδιά μου με τον θάνατο του πατέρα τους. Ξέρω πως καθώς θα μεγαλώνουν, αυτό μπορεί να αλλάζει. Κάποιες πληγές θέλουν χρόνο και υπομονή για να επουλωθούν πλήρως. Κάποιες στιγμές ίσως έρθει ένα “γιατί;”. Μπορεί και όχι. Πάντως αυτό που θα μάθω στα παιδιά μου και που θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι να μάθουν είναι πως ΤΙΠΟΤΑ δεν μένει αγιάτρευτο, παρά μόνο αν το κρατήσεις μέσα σου να σε ζορίζει και να σε βασανίζει.
Μιλήστε, ανοιχτείτε, θεραπευτείτε. Η ζωή θα έχει πάντα μαύρο. Μην το αφήνετε όμως να σας πνίγει. Υπάρχει πάντα αρκετό λευκό για να σας τυλίξει και να σας κάνει να γευτείτε την ομορφιά της. Μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε. Ας έχουμε απολαύσει το ταξίδι. Σίγουρα αυτό θα σας το έγραφε και ο Μάνος, αν μπορούσε…
Υ.Γ. Ζήτησα την άδεια της Αθηνάς και του Αρχέλαου για να μοιραστώ μαζί σας τις όμορφες ζωγραφιές που έφτιαξαν για τον τάφο του μπαμπά τους. Η Αθηνά διάλεξε να ζωγραφίσει τον εαυτό της και τον μπαμπά Μάνο και τον παππού Αρχέλαο, ενώ ο Αρχέλαος ζωγράφισε όλη την οικογένεια και έναν άγγελο. Λένε πως οι ζωγραφιές των παιδιών μπορούν να μας αποκαλύψουν πολλά για το μέσα τους. Αν με ρωτάτε, συμφωνώ απόλυτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ