Site icon TLIFE

Συγκλονίζει η συνέντευξη της Σοφίας Κοκοσαλάκη ένα χρόνο πριν πεθάνει: «Στα 89 μου θα μετακομίσω στην Κρήτη»

Στα 47 της χρόνια άφησε την τελευταία της πνοή η Σοφία Κοκοσαλάκη. Η γνωστή Ελληνίδα σχεδιάστρια που ζούσε και εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τα αγαπημένα της πρόσωπα. Η Σοφία Κοκοσαλάκη «ευδοκιμούσε» μέσα από αντιθέσεις, όπως ακριβώς και η δουλειά της, μείγμα πολιτιστικής κληρονομιάς και προσωπικής αντισυμβατικότητας και μάγευε με τα σχέδιά της.

Είκοσι χρόνια από την πτυχιακή συλλογή της, που τράβηξε την προσοχή αγοραστών και ΜΜΕ στη βρετανική πρωτεύουσα, η σχεδιάστρια συνέχιζε την πορεία που της χάρισε την αναγνώριση και τον σεβασμό μιας συναρπαστικής αλλά και αδυσώπητης βιομηχανίας. Τα τελευταία χρόνια η Κοκοσαλάκη έχει αφήσει πίσω της την παραγωγή του ομώνυμου πρετ-α-πορτέ της και εστίαζε στο κόσμημα, ενώ συνέχιζε και τις ειδικές παραγγελίες ρούχων.

Πέρσι, η ταλαντούχα σχεδιάστρια είχε δώσει μια ξεχωριστή συνέντευξη στο «Κ» της Καθημερινής, όπου είχε παρουσιάσει τη δουλειά της και είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων πως κάποια στιγμή ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα στην Κρήτη. “Έχω μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να μείνω στην Κρήτη. Όχι πριν όμως, γιατί θέλω να βρίσκομαι στο γίγνεσθαι”, είχε αποκαλύψει η Σοφία Κοκοσαλάκη.

Η Κρήτη ήταν άλλωστε το «δικό» της μέρος. Και οι δύο γονείς της κατάγονται από την Κρήτη, ενώ η ίδια έχει αναπτύξει κατά καιρούς και φιλανθρωπική δράση, όπως μια συλλογή βραχιολιών που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά από τα ΕΛΤΑ για τους σκοπούς του ιδρύματος IFG και διατέθηκαν για την αγορά εξοπλισμού για παιδιατρικές μονάδες του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Η Κοκοσαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μια πρώτη εμπειρία στον χώρο της μόδας σε σύμπραξη με άλλον έναν νέο Έλληνα σχεδιαστή σημείωσε επιτυχία, αλλά κόλλησε στην παραγωγή. Στα 24, η σχεδιάστρια έφτασε στο Λονδίνο και γράφτηκε στη σχολή Central St Martins, alma mater συναδέλφων της όπως ο Τζον Γκαλιάνο και ο Αλεξάντερ Μακουίν. Στη σχολή μια καθηγήτρια την παρότρυνε να κοιτάξει μέσα της και να βρει τις δικές της εικόνες.

Αργότερα, παράλληλα με την ανάπτυξη του δικού της οίκου, ανέλαβε σε διαφορετικές περιόδους την «προχωρημένη» ιταλική Diesel Black Gold, αλλά και την αναβίωση του ιστορικού γαλλικού οίκου Vionnet.

Η Κοκοσαλάκη ήταν μητέρα, σύμβουλος σε εταιρείες και δεχόταν ακόμα προτάσεις από οίκους, τις οποίες αξιολογούσε. Στο μεταξύ, ασχολούνταν και με τη σύγχρονη τέχνη, ως χόμπι. Μέχρι που έφυγε από τη ζωή, ξαφνικά και αναπάντεχα…

© 2024 tlife.gr