Με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά τις 3.000 και τα κρούσματα τις 40.000 η Ιταλία και συγκεκριμένα το εμπορικό κέντρο της Λομβαρδίας στο Βορρά είναι «κλειδωμένη» μέσα και ζει τραγικές στιγμές λόγω κορονοϊού και καραντίνας. Τα πάντα είναι κλειστά, καταστήματα, αεροδρόμια, σχολεία… ο στρατός είναι προ των πυλών για να ελέγχει την κυκλοφορία των πολιτών και το καθοριστικό lockdown είναι θέμα χρόνου.
Το TLIFE επικοινώνησε με έναν γνωστό Ιταλό επιχειρηματία που έχει το εργοστάσιό του και ζει κοντά στη φημισμένη Λίμνη Κόμο και μας μετέφερε όλα όσα συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στη γειτονική Ιταλία που μετρά πληγές και βρίσκεται σε καραντίνα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Simone Arnaboldi που διευθύνει την κατασκευαστική εταιρεία “Realize Srl”, η οποία δημιουργεί κατασκευές υψηλού επιπέδου από μέταλλο, μιλά στο TLIFE για όλα όσα διαδραματίζονται αυτήν τη στιγμή στη γειτονική Ιταλία, που βρίσκεται στη σκιά του κορονοϊού.
Πώς είναι τώρα τα πράγματα στην Ιταλία; Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα πράγματα τώρα στην Ιταλία είναι τραγικά και πολύ σοβαρά. Εδώ στο νομό της Λομβαρδίας, όπου και μένω δεν έχουμε ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Έχουμε κρούσματα, πάνω από 4.000 την ημέρα με νεκρούς περίπου στα 400 με 450 άτομα. Είναι μια κατάσταση πολλή σοβαρή. Μέσα στο Σαββατοκύριακο είπαν πως θα αυξήσουν κάποια μέτρα και πιστεύω θα βγει και ο στρατός για να μην δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να κυκλοφορεί άσκοπα. Περίπου το 40% του κόσμου βγαίνει ακόμη έξω για το ο,τιδήποτε και αυτό δεν πρέπει να γίνεται.
Γενικά η κατάσταση σήμερα είναι, πως όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Όλο το εμπόριο είναι σταματημένο. Υπάρχουν ακόμη κάποιες επιχειρήσεις, καθώς άφησαν στην ευθύνη των ιδιοκτητών να αποφασίσουν αν θα κλείσουν τελείως οι επιχειρήσεις. Αλλά περιμένουμε να γίνει καθολικό lockdown και να μείνουν ανοιχτές μόνο οι βιομηχανίες που παράγουν τρόφιμα.
Περιμένατε ότι ο κορονοϊός (COVID – 19) θα έχει τόσο μεγάλη εξάπλωση στη χώρα και τόσα θύματα στο Βορρά;
Δεν περιμέναμε καθόλου ότι ο κορονοϊός θα είχε αυτό το αποτέλεσμα. Από αρχές Ιανουαρίου είναι εδώ και κυρίως στην περιοχή της Λομβαρδίας, γιατί είναι το κέντρο του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν πολλές εκθέσεις εδώ και το Μιλάνο είναι κομβικό σημείο στην Ιταλία. Το πήραν όμως, σαν μια απλή γρίπη και δεν φαντάστηκαν ότι θα έχει τέτοιες συνέπειες. Δεν το περιμέναμε. Δεν μας το έλεγαν και από Φεβρουάριο έγινε η έκρηξη αυτής της βόμβας!
Πώς νιώθετε μετά από 12 μέρες καραντίνας;
Δεν έχουμε νιώσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Είμαστε μέσα 24 ώρες το 24ώρο. Τώρα είναι περίπου 12 με 13 μέρες καραντίνας που μετράμε και δυστυχώς αυτό θα συνεχίσει και μάλιστα για πολύ. Μιλούν τώρα για να βγουν νέα μέτρα και σίγουρα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα καταστήματα, τα γυμναστήρια, όλα.
Δυστυχώς δεν είμαστε ακόμη σε ομαλότητα με τα κρούσματα, αντίθετα υπάρχει πολλή μεγάλη άνοδος.
Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που σας επιτρέπουν να κυκλοφορείτε και να προμηθεύεστε τα απαραίτητα από supermarket κλπ;
Μπορούμε ακόμη να βγούμε με μια υπεύθυνη δήλωση που κατεβάζουμε από το site του υπουργείου Εσωτερικών, όπου δηλώνεις από πού φεύγεις, πού θα πας και για ποιο λόγο. Οι λόγοι είναι για supermarket, φαρμακείο σε ηλικιωμένους, γονείς, και παιδιά για χωρισμένους γονείς. Και πριν λίγες μέρες βγήκε και ένα νέο έγγραφο που πρέπει να συμπληρώσεις ότι δηλώνεις υπεύθυνα πως δεν είσαι κρούσμα του κορονοϊού.
Επίσης αν η αστυνομία σε σταματήσει και δεν έχεις επίσημο έγγραφο επιβάλλεται πρόστιμο από 200 ευρώ μέχρι και φυλάκιση.
Υπάρχει φόβος και ανησυχία για το αύριο;
Είμαστε θετικοί φυσικά γιατί δεν πρέπει να μας καταβάλει ο φόβος. Αλλά πολλοί φοβούνται και κυρίως οι ηλικιωμένοι. Βλέπουν όλα αυτά τα μέτρα και λένε πως έτσι δεν ήταν ούτε στον πόλεμο. Σε περίοδο πολέμου μπορούσαν να πάνε στην εκκλησία ή το νεκροταφείο. Εδώ δεν μπορείς να βγεις καθόλου και είναι όλα κλειστά, ακόμη και η εκκλησία.
Φοβόμαστε πολύ για την υγεία, αλλά και για το αύριο για την οικονομία που καταστρέφεται μέρα με τη μέρα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Στα δύσκολα βλέπουμε όμως, πως οι Ιταλοί δεν το βάζουν κάτω, με ανθρώπους να βγαίνουν και να τραγουδούν στα μπαλκόνια. Δεν χάνεται η αισιοδοξία…
Υπάρχει πάντα αισιοδοξία. Θέλουμε να προχωρήσουμε και περιμένουμε να περάσει αυτό το «τσουνάμι». Αλλά δυστυχώς θα πάρει πολλές εβδομάδες ακόμη, μπορεί και μήνες. Δεν το βάζουμε κάτω. Η Λομβαρδία είναι η καρδιά της Ιταλίας για τη δουλειά και το εμπόριο. Προσπαθούμε. Αλλά πρέπει όλοι να υπακούσουμε τις εντολές. Πρέπει όλοι να καθίσουμε σπίτι. Μένουμε σπίτι.
Εσύ Simone δραστηριοποιείσαι στον επιχειρηματικό χώρο, έχοντας την εταιρεία Realize Srl. Τι σημαίνει αυτή η κρίση για εσάς;
Για εμάς προσωπικά, την εταιρεία Realize Srl, έγινε ένα συμβούλιο με τους εργαζόμενους, εργάτες και υπάλληλους και έχουμε κλείσει από την περασμένη Τρίτη τη βιομηχανία. Κάποιοι δουλεύουν από το σπίτι με το «smart working» κι εγώ μόνος μου πηγαίνω κάθε μέρα στην εταιρεία για να ελέγχω ό,τι χρειάζεται. Μόνος στο γραφείο.
Θα μείνουμε κλειστά σίγουρα μέχρι τις 3 Απριλίου που ανακοίνωσαν οι Αρχές και μετά βλέπουμε.
Φυσικά και μας επηρεάζει πάρα πολύ αυτή η κατάσταση γιατί έχουν κλείσει όλες οι δουλειές και στην Ιταλία και στο εξωτερικό και δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουν για να συνεχίσουμε. Εμείς, άλλωστε, δουλεύουμε πολύ με εξωτερικό και για εμάς είναι κομβικής σημασίας, όταν περάσει όλο αυτό να αποκατασταθούν οι μετακινήσεις γιατί έχουν κλείσει όλα. Τα αεροδρόμια έχουν κλείσει. Το Milano Malpensa λειτουργεί μόνο ως τερματικός σταθμός, το αεροδρόμιο Linate και το Ciampino έχουν κλείσει και δεν υπάρχουν πτήσεις και φυσικά ο κόσμος φοβάται να έρθει.
Πότε πιστεύεις ότι θα τελειώσει όλο αυτό;
Φοβόμαστε για το πότε θα φτιάξουν τα πράγματα. Θεωρούμε ότι θα πάει μετά το καλοκαίρι. Προσπαθούμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι, προχωράμε μπροστά, υπακούμε στους κανόνες και τις εντολές της κυβέρνησης και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το ξεπεράσουμε όλο αυτό. Πρέπει να έχουμε δύναμη και να είμαστε όλοι ενωμένοι.
Εγώ θέλω να στείλω την αγάπη μου στην Ελλάδα που μου λείπει πάρα πολύ. Και όλοι μαζί –το πρόβλημα είναι παγκόσμιο- θα το ξεπεράσουμε. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Ελλάδα και Ιταλία, είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε αυτό το κακό. Να προσέχετε και όλα θα πάνε καλά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ