Μια εξομολόγηση καρδιάς κι ακόμα παραπάνω κάνει σήμερα ο γνωστός δημοσιογράφος και συλλέκτης έργων τέχνης Νίκος Σταθούλης. Μιλάει για πρώτη φορά για την περιπέτειά του με τον καρκίνο, τη μάχη του και τη μεγάλη του νίκη!
Μόνο όπως αυτός ξέρει περιγράφει την ημέρα που μόλις έμαθε ότι έπασχε από καρκίνο… Μόλις που είχε προσγειωθεί στην Ελλάδα από ένα υπέροχο ταξίδι στο Βερολίνο και στο άκουσμα του δυσάρεστου νέου σοκαρίστηκε αλλά και (ευτυχώς) πείσμωσε κάτι που τον έκανε τελικά και να νικήσει το “θεριό” και να συνεχίσει να ζει υγιής και γεμάτος όρεξη για γνώση για τέχνη για…ζωή!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διάβασε τη συγκλονιστική περιγραφή του
Nikos Stathoulis 40 mins
· Στην Υγεία μας... Την ημέρα που μου ανακοινώθηκε πως πάσχω απο καρκίνο, μόλις που είχα επιστρέψει απο ενα συναρπαστικό ταξίδι στο Βερολίνο. Πάνε πέντε χρόνια και βάλε. Δεν είχα προσγειωθεί ακομα καλά καλά στην Ελλάδα. Ένοιωσα το έδαφος να φεύγει κάτω απο τα πόδια μου. Πάντοτε πίστευα οτι η υγεία και το μυαλό ειναι τα πιο θαυμαστά πράγματα στη ζωή. Συγκλονίστηκα. Πείσμωσα. “Ώστε έτσι κερατά” είπα. Θα σε τσακίσω εγώ. Όχι εσύ. Έτρεξα σε εξειδικευμένους γιατρούς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Έψαχνα να βρω στέρεο έδαφος να πατήσω. Μια ελπίδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια αγκαλιά χρειάζεσαι αυτες τις δύσκολες πρώτες στιγμες. Σωστη ενημέρωση. Υπεύθυνη. Χωρίς μελοδραματισμούς και νευρωτικές ηττοπάθειες. Μετα απο αρκετό ξεψάχνισμα αντιλήφθηκα οτι είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, ο ιατρος που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος. Δεν είναι της ώρας. Ποτε δεν ειναι της ώρας εδώ, στο τόπο που ζούμε. Έπρεπε να κανω προεγχειρητικούς ελέγχους. Υπερήχους. Μαγνητικές τομογραφίες. Σκαναρίσματα ολοκλήρου του σώματος. “Δεν θα σε πάρει απο κάτω. Θα παλέψεις. Αν δεν πουλήσεις τρέλα τώρα ποτε θα πουλήσεις…”, είπα μέσα μου. Η καλή διάθεση είναι φάρμακο αυτές τις πρώτες δύσκολες στιγμές.
Η ιδιωτική ασφάλεια μου εξασφάλισε ενα επίπεδο ανθρώπινης και αξιοπρεπούς νοσηλείας. Αλλά όταν βλέπουν οι επιχειρήσεις υγείας οτι έχεις ακριβό συμβόλαιο σε ξεσκίζουν. Χρεώνουν ακομα και τον αέρα που αναπνέεις. Ακόμα και αυτόν χρεώνουν οι πούστηδες. Ο πιο καλός γιατρός είναι η ίδια η ασθένεια. Σε κάνει να υπακούς. Να αλλάξεις τροπο ζωής και συνήθειες. Να δοκιμάσεις τους Φίλους. Να φροντιζεις και να αγαπάς τον εαυτό σου. Να προσέχεις την τροφή σου. Να λες αλήθειες στον καθρέφτη σου και να ψάχνεις τι κρύβεται πίσω απο τα αισιόδοξα ψέματα των γιατρών.
Δεν υπάρχουν πολλές θεραπείες για τον καρκίνο. Ο γιατρός πρέπει να ειναι Φίλος σου. Να σε κοιτάξει στα μάτια και να ακολουθήσετε μαζί πιστά ενα μονοπάτι χωρίς συμπτώματα. Άλλαξα πολλούς γιατρούς. Πέντε εγχειρήσεις σε δυό χρόνια. Έχασα γύρω στα είκοσι κιλά. Μέχρι που έμαθα οτι για καθε χειρουργείο παίρνει 60% το νοσοκομείο και 40% ο γιατρός. Όλοι κοιτούσαν πρώτα το πορτοφόλι και μετα τα μάτια μου. Τελικά τον βρήκα. Και βαδίζουμε μαζι αυτο το μονοπάτι. Χωρίς συμπτώματα. Παναγιώτη Σε Ευχαριστω. Βαδίζω στον έκτο χρόνο με σχεδόν μηδενικούς καρκινικούς δείκτες. Έξω απο νοσοκομεία. Γιατί το ελληνικό νοσοκομείο δεν είναι το κατάλληλο μέρος όταν είσαι άρρωστος. Η υγεία και η καλή διάθεση είναι αδερφές μου πλέον. Έχω και μια ξαδέρφη : Είναι η τρέλα μου.
O Nίκος Σταθούλης εν ώρα εργασίας με Andy Warhol και Αλέξανδρο Ιόλα
Λίγα λόγια για το Νίκο Σταθούλη
Ο Νίκος Σταθούλης είναι ένας σημαντικός άνθρωπος της τέχνης στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δραματική τέχνη στη Σχολή του Πέλου Κατσέλη και δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας (1980). Σε ηλικία 23 ετών γνώρισε τον ζωγράφο Μίνω Αργυράκη και οργάνωσε ατομικές του εκθέσεις. Το 1983 γνώρισε τον αλεξανδρινό μαικήνα της σύγχρονης τέχνης Αλέξανδρο Ιόλα, με προτροπή του οποίου έγινε ο προσωπικός του βιογράφος. Από το 1983 συνεργάζεται σε έγκυρα περιοδικά, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ως σχολιαστής πολιτιστικών γεγονότων (“Ένα”, “Καθημερινή”, “Σκάι TV”, “Ρ/Σ Σκάι 100,3”, “Status”, “Blue”). Από το 1989 έχει συγκροτήσει ένα από τα πλέον ενήμερα αρχεία κλαπέντων, πλαστών και αμφισβητουμένων έργων τέχνης ιδιωτικών συλλογών. Το 1996 άνοιξε και εξέθεσαν στην αίθουσα τέχνης Down Town Art Gallery, στην περιοχή του Ψυρρή, οι: Τάκις, Ράουσενμπεργκ, Γουόρχολ, Λαλάν, Ζαν Τινγκελί, Νίκι ντε Σαν Φαλ, Μιρό, Πικάσσο, Μαξ Ερνστ, Αλέξη Ακριθάκη, Ευγένιο Σπαθάρη, Μίνω Αργυράκη, Σωκράτη Σωκράτους, Μάρθα Λυμπέρη, Χριστόφορο Κοτέντο, κ.ά. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται ως σύμβουλος τέχνης σε ιδιωτικές συλλογές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ