Τατιάνα Στεφανίδου: «Έτσι έχασα τα παραπανίσια κιλά»

Όπως υποσχέθηκα σε όλους εσάς, που με ρωτάτε τι τρώω για να διατηρώ το βάρος μου, θα σας γράψω λεπτομέρειες για τις καθημερινές διατροφικές μου επιλογές.

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, αποφάσισα να αλλάξω τη διατροφή μου και ειλικρινά, ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει. Δεν ήταν μόνο για να χάσω κάποια κιλά, αλλά κυρίως για να νιώσω καλύτερα με τον εαυτό μου, πιο υγιής και γεμάτη ενέργεια.

Ο μεταβολισμός μου είχε αρχίσει να λειτουργεί με αργούς ρυθμούς. Είχα υπνηλίες μετά το φαγητό και πρηξίματα. Το λίπος στην κοιλιακή χώρα αυξανόταν και η μέση μου σταδιακά εξαφανιζόταν. Το καμπανάκι χτυπούσε εδώ και χρόνια. Ήταν αυτά τα τρία με πέντε κιλά που ήθελα πάντα να χάσω αλλά ποτέ δεν το προσπαθούσα συστηματικά. Απεχθάνομαι τις δίαιτες με τα ζυγισμένα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες. Παλιότερα είχα προσπαθήσει πολλές φορές, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έμπαινα καν στη διαδικασία.

Κι έτσι αποφάσισα απλά να κόψω τις επιβλαβείς συνήθειες στο φαγητό. Η ιδέα ότι δεν θα έκανα δίαιτα, αλλά θα έτρωγα μόνο ό,τι είναι υγιεινό με βοήθησε να ξεκινήσω, χωρίς να καταπιεστώ και να αγχωθώ.

Φρούτα και λαχανικά έτρωγα πάντα πολλά. Μπορούν να κάνουν θαύματα. Τα φρούτα είναι τέλεια σνακ. Ένα μήλο, μια μπανάνα ή μερικά μούρα με κρατούν χορτάτη ανάμεσα στα γεύματα. Τα λαχανικά πάλι είναι η βάση των περισσότερων γευμάτων μου. Μια σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι και λίγο ελαιόλαδο δεν είναι μόνο νόστιμη, αλλά και ιδανική για να νιώθω πληρότητα χωρίς περιττές θερμίδες. Τα βραστά και ψητά λαχανικά όλων των ειδών, από καρότα και κολοκυθάκια μέχρι μπρόκολο, κουνουπίδι και χόρτα είναι πεντανόστιμο συνοδευτικό.

Εισήγαγα στην καθημερινότητα μου τους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Μια μικρή χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια μαζί με άπαχο γιαούρτι αποτελούν το τέλειο σνακ ή πρωινό. Είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, που βοηθούν τον οργανισμό μου να παραμένει σε ισορροπία, ενώ με κρατάνε χορτάτη για αρκετή ώρα. Βέβαια, προσέχω την ποσότητα, γιατί και τα καλά λιπαρά, αν καταναλώνονται υπερβολικά, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Οι πρωτεΐνες, το κοτόπουλο, το άπαχο μοσχάρι και το ψάρι, το αβγό, έγιναν οι βασικοί μου σύμμαχοι. Το κοτόπουλο είναι εύκολο στην προετοιμασία, και μπορώ να το συνδυάσω με διάφορα λαχανικά για ένα πλήρες γεύμα. Θα σας γράψω σε επόμενο blog καταπληκτική συνταγή για το φούρνο.

Κοτόπουλο στη λαδόκολλα με γιαούρτι και ντοματίνια να γλείφετε τα δάκτυλά σας. Το μοσχάρι, όταν είναι άπαχο, με γεμίζει πρωτεΐνη χωρίς περιττά λιπαρά, ενώ το ψάρι, όπως ο σολομός, είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3. Μάλιστα, η κατανάλωση ψαριού με βοηθά να νιώθω πιο ανάλαφρη, ενώ παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζομαι.

Και στα γλυκά βρήκα λύσεις! Υπάρχουν πολλές επιλογές πια στην αγορά, όπως γλυκά με στέβια. Αυτά μου δίνουν την ικανοποίηση της γλυκιάς γεύσης χωρίς τις αρνητικές συνέπειες της ζάχαρης. Ζάχαρη δεν ξαναέβαλα στο στόμα μου.

Όσο για τις πατάτες, ειδικά τις τηγανιτές που λατρεύω, τα ζυμαρικά που επίσης τρελαίνομαι και το ψωμί…σχεδόν κομμένα. Μια φορά την εβδομάδα επιλέγω κάτι από αυτά για να μην νιώθω στέρηση.

Όταν πίνω αλκοόλ, επιλέγω μόνο λευκό κρασί ενώ η χαμηλής θερμιδικής αξίας Vodka με pink grapefruit soda χωρίς ζάχαρη, έχει γίνει το αγαπημένο μου cocktail.

Η διατροφή αυτή δεν είναι κατάλληλη για όλους και αν έχετε προβλήματα υγείας είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Εγώ πάντως με αυτή την προσέγγιση, είδα σημαντική διαφορά στο βάρος μου, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως νιώθω καλύτερα σωματικά και ψυχικά.

Όλη αυτή η διαδικασία δεν ήταν δίαιτα, αλλά μια νέα στάση ζωής. Δε στερούμαι, δεν πεινάω, απλά κάνω πιο έξυπνες επιλογές. Και το καλό είναι πως μόλις βρεις τον δικό σου ρυθμό, γίνεται συνήθεια και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια.

Αυτά για να μην έχουμε μυστικά μεταξύ μας!

Φιλιά σε όλους,

Τατιάνα

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164