Site icon TLIFE

Τελικός Conference League: Ο μικρός Γιαννάκης σήκωσε το κύπελλο με Φορτούνη και Ελ Κααμπί – Η ιστορία και το μήνυμα στον Τζολάκη

Το Conference League κατάφερε να κατακτήσει την Τετάρτη 29/5 ο Ολυμπιακός έναντι της Φιορεντίνα με σκορ 1-0 γράφοντας τη δική του ιστορία.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές όμως μετά το τέλος του αγώνα, ήταν αυτά που ο Ελ Κααμπί και ο Κώστας Φορτούνης πλησίασαν τον μικρό Γιαννάκη, και του έδωσαν το κύπελλο για να το σηκώσει. 

«Χάρηκα που πήρε το Κύπελλο ο Ολυμπιακός. Είχα πει πως θα πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, την Euroleague ο Παναθηναϊκός και το Conference ο Ολυμπιακός και βγήκαν οι προβλέψεις μου. Δεν είμαι ο Γιάννης του ΠΑΟΚ, είμαι ο Γιάννης όλων των ομάδων» ανέφερε ο μικρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ μετά το τέλος του αγώνα.

Είχαν προ μιας εβδομάδας προηγηθεί το συγκινητικό στιγμιότυπο του με τον Κωνσταντίνο Τζολάκη. Η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων στ’ αποδυτήρια της Τούμπας μετά το τέλος του παιχνιδιού είχε ήδη τον ξεχωριστό χαρακτήρα του Γιάννη.

«Είσαι το καλύτερο παιδί, μακάρι να πάρετε το Conference League» είπε χαρακτηριστικά ο μικρός Γιαννάκης στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού.

Η πρώτη εμφάνιση του Γιάννη Παπαστεφανάκη

Εδώ κι έναν χρόνο, από τον τελικό Κυπέλλου στον Βόλο τον Μάη του ’23, αυτός ο μικρός ήρωας που κινείται αναγκαστικά με αναπηρικό αμαξίδιο έχει ταυτιστεί με το ιδεώδες των γηπέδων. Με το μεγάλο, το ωραίο και το αληθινό που όσο δυναμώνει παγκοσμίως τόσο, παραδόξως, ξεφτίζει στην Ελλάδα.

Ο ΠΑΟΚ είχε χάσει 2-0 από την ΑΕΚ κι έφευγε ηττημένος από το (άδειο) Πανθεσσαλικό, αλλά ο Γιάννης Παπαστεφανάκης φωτογραφιζόταν με τον Ματίας Αλμέιδα και τους ποδοσφαιριστές της Ένωσης συμμετέχοντας με χαρά στα επινίκια. Ο άοκνος πατέρας του Κωστής Παπαστεφανάκης, που δεν του χαλά χατίρι, είχε φροντίσει έτσι ώστε ο γιος του να είναι παρών στην αναμέτρηση.

Στο απόλυτο κοντράστ των εικόνων, ο μικρός θα μετέφερε το μήνυμα της αμοιβαίας αποδοχής του άλλου δίχως αγκυλώσεις αλλά με φόντο τα κενά καθίσματα του θεσσαλικού σταδίου και την εντελώς παγωμένη ατμόσφαιρα.

Μεγαλώνοντας στην Άμφισσα της Φωκίδας, ο μικρός με την καταγωγή από την Κρήτη ζει μακριά από τα ποδοσφαιρικά κέντρα. Παρόλα αυτά η σφοδρή επιθυμία του να παρακολουθήσει δια ζώσης τον τελικό είχε παρακάμψει κάθε άλλο εμπόδιο.

Πρώτα απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο, ζητώντας προσκλήσεις. Κατόπιν εξασφάλισε πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να βρεθεί δίπλα στα ινδάλματά του. Ν’ ανταλλάξει δυο κουβέντες παρηγοριάς και να φωτογραφηθεί ακολούθως μαζί τους.

Η σκέψη του ήταν επίσης στον αδερφό του. Επειδή ο Ευθύμης είναι φαν της ΑΕΚ, ο μικρός Γιάννης ήθελε μια κιτρινόμαυρη φανέλα ως ενθύμιο για να του την κάνει δώρο. Όχι μόνο έφερε εις πέρας την αποστολή του, κατέληξε δε να γίνει το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της βραδιάς, της ημέρας, ολάκερης της ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Άπαντες έκτοτε μιλούσαν για την καθαρότητα της ψυχής του, το νοιάξιμο για το ποδόσφαιρο που πήγαζε βαθιά από μέσα του.

Τέλη Οκτωβρίου η ΑΕΚ τον προσκάλεσε στο ντέρμπι «δικεφάλων» και τον Νοέμβριο βρέθηκε στο γήπεδο της Τούμπας. Οργάνωσε το πέταλο στο ευρωπαϊκό ματς με την Αμπερντίν και συνόδευσε τον «κάπτεν» Στέφαν Σβαμπ κατά την είσοδό των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ για τον αγώνα με τον Πανσερραϊκό. Ο Αυστριακός τον είχε στην αγκαλιά του κι αυτός έπλεε σε πελάγη ευτυχίας!

Κατόπιν ο Γιάννης Παπαστεφανάκης βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΠΠ. Η αναμνηστική πλακέτα που του απονεμήθηκε από τον Σύνδεσμο ήταν απλώς μια μικρή αντανάκλαση της γενναιότητας να υπερασπίζεται την ομάδα που αγαπά χωρίς να προσβάλει, χωρίς να πετάει λάσπη και να λερώνει στον αντίπαλό του.

Μία απαίτηση έχει εκφράσει ο Γιάννης Παπαστεφανάκης: «να μην φοβούνται οι φίλαθλοι να πηγαίνουν στο γήπεδο με το χρώμα της δικής τους ομάδας». Έγινε εν τέλει πρεσβευτής Φιλίας του ΠΣΑΤ, διευρύνοντας μυαλά και συμπεριφορές χάρη στη δική του, συνολική, στάση ζωής απέναντι στα πράγματα.

© 2024 tlife.gr