Τέλος στην ενδοκολπική έρευνα κρατουμένων!

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε να απαγορεύσει δια νόμου την ενδοκολπική έρευνα των γυναικών κρατουμένων. Μία εξεφτελιστική διαδικασία για κάθε γυναίκα που περνά το κατώφλι των φυλακών. η απόφαση αυτή καλύπτει τα αιτήματα εκατοντάδων κρατουμένων γυναικών οι οποίες μιλούν για ντροπιαστικό τρόπο εφαρμογής της διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η ενδοσωματική έρευνα θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 παράγραφος 6 του ν. 2776/1999 (Σωφρονιστικός Κώδικας). Δηλαδή, “ο κρατούμενος θα υποβάλλεται σε σωματική έρευνα σε ιδιαίτερο χώρο από δυο τουλάχιστον υπαλλήλους του ίδιου φύλου, με τρόπο τέτοιο που δεν θίγει την αξιοπρέπειά του”.

Σε περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία η οποία δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, τότε αυτή θα γίνεται, μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνον από γιατρό. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι “η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκφράζει την αποφασιστικότητά της, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία να πάψει να είναι το ζητούμενο, αλλά το αυτονόητο, ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών”.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164