Ο επίσημος απολογισμός των ιαπωνικών αρχών κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς και τουλάχιστον 141 τραυματίες, εκ των οποίων οι 17 σε σοβαρή κατάσταση, από τα 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την επαρχία Μιγιάγκι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 66 χιλιόμετρα μακριά από τη Σεντάι, την πλέον πληγείσα περιοχή από τα 9 Ρίχτερ του Μαρτίου και 333 μίλια από το Τόκιο. Η πρωτεύουσα μάλιστα «ταρακουνήθηκε» για περίπου ένα λεπτό.
Στην περιφέρεια της Γιαμαγκάτα, μια γυναίκα 63 ετών έχασε τη ζωή της όταν από το σεισμό έγινε διακοπή ρεύματος και σταμάτησε να λειτουργεί η συσκευή παροχής οξυγόνου. Στην πόλη Ισινομάκι δυο άνδρες, 79 και 85 ετών άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο και εκτιμάται ότι υπέστησαν καρδιακές προσβολές.
2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά και εταιρίες έμειναν εξάλλου χωρίς ρευμα για πολλές ώρες.
Ουρές έξω από σούπερ μάρκετ για την αγορά τροφίμων… Οι πληγές της Ιαπωνίας παραμένουν ανοιχτές – ΦΩΤΟ REUTERS
Νέος απολογισμός για την 11η Μαρτίου – Πάνω από 27.000 οι νεκροί ή αγνοούμενοι
12.787 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους από το σεισμό του Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε, ενώ σχεδόν ένα μήνα μετά εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 14.991 ψυχών. Στον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, περιλαμβάνονται και οι νεκροί του μετασεισμού της Πέμπτης.
Στην επαρχία Μιγιάγκι έχουν χάσει τη ζωή τους 7.818 άνθρωποι, 3.728 είναι οι νεκροί στην περιφέρεια της Ιουάτε και 1.179 στη Φουκουσίμα.
Περίπου το 83% των πτωμάτων έχουν αναγνωριστεί και παραδίδονται στους συγγενείς τους.
Αναμένεται πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, αφού στις παράλιες περιοχές που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι, οι αρχές δε μπορούν να υπολογίσουν τον αριθμό των απωλειών. Άλλωστε, στη ζώνη απαγόρευσης των 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας δεν επιτρέπουν να γίνουν έρευνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ