H εικαστικός Θέκλα Παπαδοπούλου μας κέντρισε το ενδιαφέρον, καθώς είναι μία από τους 20 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που επελέγησαν για να εκθέσουν τα έργα τους στη διάσημη Caelum Gallery της Νέας Υόρκης στις 3 Μαρτίου. Η επιλογή έγινε κατόπιν διαγωνισμού (juried competition) στo πλαίσιo του project Αrt Takes Manhattan όπου ένα πάνελ καταξιωμένων κριτών επέλεξε τους 20 καλλιτέχνες για να εκθέσουν τα έργα τους στην ομαδική έκθεση με τίτλο Extended Consciousness.
Γεννήθηκε στην Λεμεσό αλλά ζει μόνιμα στην Λάρνακα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Urbino, στο εργαστήρι του Dr. Mundula. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας ως καθηγήτρια τέχνης ενώ παράλληλα διατηρεί τη δική της σχολή – γκαλερί, το Atelier di pittura. Στις 8 Απριλίου θα πραγματοποιήθούν τα εγκαίνια της δεύτερης ατομικής έκθεσης της με τίτλο “Θραύσματα” και λίγες μέρες πριν αποκαλύπτεται στο TLIFE.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς και πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την ζωγραφική;
Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αν και η μαμά μου υποστηρίζει ότι άρχισα να ζωγραφίζω ακόμα πιο πριν! Θυμάμαι μικρή να ζωγραφίζω τα πάντα. Το τραπεζάκι στο σαλόνι, τους τοίχους, τις πέτρες, τα ρούχα μου. Πιστεύω ότι αυτό που με επηρέασε είναι το γεγονός ότι δεν προσπάθησε ποτέ η οικογένεια μου να με περιορίσει, να με σταματήσει. Αντιθέτως είχα πολλή ενθάρρυνση και στήριξη.
Πώς κατάφερες να εκθέσεις έργα σου στην Αμερική και τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;
Για να φτάσω ως εκεί χρειάστηκε μια διαδικασία συνεχής πραγμάτωσης και έρευνας, σκληρή δουλειά και επιμονή. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και δεν τα βάζω κάτω εύκολα. Δεν πιστεύω στην τύχη, αντιθέτως θεωρώ ότι αν θες περισσότερη τύχη, τότε πρέπει να κυνηγήσεις περισσότερες ευκαιρίες. Αυτή την περίοδο ετοιμάζομαι να παρουσιάσω τη δεύτερη ατομική μου έκθεση, στην γκαλερί Αποκάλυψη, στην Λευκωσία η οποία φέρει τον τίτλο «Θραύσματα». Πρόκειται για μια παρουσίαση διαρθωμένη σε ενότητες ζωγραφικών έργων τα οποία δίνουν συνέχεια αλλά και εξέλιξη στην προηγούμενη εκθεσιακή παρουσίαση. Πρωταρχικό και σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία των έργων, αποτελεί η δομή της σύνθεσης και ο σχηματισμός των στοιχείων πάνω στον καμβά. Έντονα χρώματα σε αδρές πινελιές, ελεύθερα τραβηγμένες γραμμές με το πινέλο δίχως συνοχή, αγκαλιάζουν κομμάτια από χαρτί και μαζί με άλλα υλικά συναποτελούν το χτίσιμο της σύνθεσης, ενώ η αφαίρεση ή η επιπλέον προσθήκη των στοιχείων αυτών αποφασίζεται από τη ζωγράφο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των έργων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ζωγραφική “μαθαίνεται” κατά την άποψη σου;
Διδάσκεται και μαθαίνεται η τεχνική, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του καλλιτέχνη. Το να παρατηρεί τί συμβαίνει γύρω του ή μέσα του και να μετατρέπει τα γεγονότα και τα συναισθήματα σε έργα τέχνης είναι δύσκολο να διδακτεί. Πιστεύω πως η ευαισθησία και η έμφυτη ευκολία για άμεση και πλήρη μετάδοση μέσω της τέχνης είναι αυτό που λέμε ταλέντο.
Μαθαίνεις στα παιδιά σου ν’ αγαπούν την τεχνη; Με ποιον τροπο;
Ολα τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με κάτι δημιουργικό για την ανάπτυξη της φαντασίας και της κρίσης τους. Αλλά είναι σημαντικό τα παιδιά να μπορούν όχι μόνο να δημιουργούν, αλλά επίσης να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν τα έργα τέχνης, να γνωρίζουν την ιστορία της τέχνης και να κατανοούν το ρόλο, τη σημασία και την αξία της. Πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά την τέχνη είναι τους δίνεις ευκαιρίες να γνωρίσουν την τέχνη, να έρχονται σε συχνή επαφή, χωρίς εξαναγκασμούς αλλά είναι επιλογή τους. Επιλέγω έκθέσεις που ξέρω ότι θα βρουν ενδιαφέρον ή που είναι διαδραστικές. Να είναι γιαυτους κάτι ενδιαφέρον και διασκεδαστικό όπως όταν για παράδειγμα όταν πάνε στον παιδότοπο.
Τι σε εμπνέει κυρίως για νέα έργα;
Χρησιμοποιώ το ίδιο το τοπίο ως αφετηρία. Εμπνέομαι από το μυστήριο που περιβάλλει το φυσικό τοπίο αλλά και από ατμόσφαιρες, άπο φανταστικά τοπία και από στιγμές, μνήμες, υφές η ακόμα και μυρωδίες που συνδέονται άμεσα με τις εμπειρίες μου.
Ποιο είναι το κρυφό σου όνειρο σχετικά με την ζωγραφική;
Μια κρυφή φιλοδοξία μου είναι μια μέρα να μπορέσω να εκθέσω τα έργα μου στο ΜΟΜΑ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
H έκθεση “Θραύσματα” που ετοιμάζει
Η μη εικονιστική ζωγραφική ή αφηρημένη είναι μια μορφή εικαστικής έκφρασης που δεν αντλεί αναφορές από την παραστατική φύση ή την εξωτερική πραγματικότητα. Η αφηρημένη τέχνη επικεντρώνεται στο χρώμα, τη γεωμετρική σύνθεση και τη λυρική κίνηση. Το ζωγραφικό αυτό ύφος είναι το όχημα δημιουργίας για την νεαρή Κύπρια εικαστικό.
Η Θέκλα με μια φρέσκια προσέγγιση, επαναφέρει στο κυπριακό σύγχρονο εικαστικό προσκήνιο τις παραδοσιακές αξίες της αφηρημένης ζωγραφικής. Η μη ορατή πραγματικότητα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό στην εξέλιξη και δημιουργία αυτής της εικαστικής ενότητας της ζωγράφου, η οποία φέρει τον τίτλο «Θραύσματα». Πρόκειται για μια παρουσίαση που διορθωμένη σε ενότητες ζωγραφικών έργων τα οποία δίνουν συνέχεια αλλά και εξέλιξη στην προηγούμενη εκθεσιακή παρουσίαση της Παπαδοπούλου.
Η δόμηση της σύνθεσης, το χρώμα και η υφή έχουν κυρίαρχο ρόλο στις εικόνες της Παπαδοπούλου, η οποία επιλέγει να τους χαρίσει και τον τίτλο «Θραύσματα». Χαρτιά, κλωστές και άλλα ευτελή υλικά παντρεύονται με τα έντονα ελαιοχρώματα στον καμβά ή στο ξύλο με σκοπό να χαρτογραφήσουν ζωγραφικά με ένα ανεικονικό ύφος, την όψη μιας ολοκληρωμένης εικόνας.
Πρωταρχικό και σημαντικό παράγοντα αποτελεί η δομή της σύνθεσης και ο σχηματισμός των στοιχείων πάνω στον καμβά. Έντονα χρώματα σε αδρές πινελιές, ελεύθερα τραβηγμένες με το πινέλο δίχως συνοχή, αγκαλιάζουν κομμάτια από χαρτί και μαζί με άλλα υλικά συναποτελούν το χτίσιμο της σύνθεσης, ενώ η αφαίρεση ή η επιπλέον προσθήκη των στοιχείων αυτών αποφασίζεται από τη ζωγράφο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των έργων. Πρόκειται για μια διαδικασία που ενώ είναι αθέατη και πολύ προσωπική, κατά κάποιο τρόπο απορρέει μέσα από τα έργα της Παπαδοπούλου και σκιαγραφεί την διακριτική, σχεδόν χορογραφική κίνηση, της ίδιας της εικαστικού, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των έργων της
Τα θραύσματα για την Θέκλα εννοιολογικά προσδοκούν να αποδώσουν ενδόμυχα αποσπάσματα από έντονα συναισθήματα. Απλά και λιτά, χωρίς περίπλοκες σημειολογικές και συμβολικές αναφορές, η εικαστικός συνθέτει αφηρημένες φόρμες που αποβλέπουν να ξεπεράσουν τα πλαίσια του ζωγραφισμένου καμβά. Αυτοστιγμεί, προσδοκούν να αποτελέσουν προέκταση του περιβάλλοντα χώρου και να εκφράσουν μια προσωπική ερμηνεία για τον σύνθετο κόσμο των ανθρωπίνων συναισθημάτων.
Η Θέκλα Παπαδοπούλου διοχετεύει την κίνηση και την ενέργεια πάνω στον καμβά και μέσα από τη δράση της εικαστικής της γραφής επιδιώκει να δώσει στον θεατή, να αγγίξει τα δικά του ξεχασμένα συναισθηματικά θραύσματα.
Έτσι η γκαλερί «Αποκάλυψη» ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δεύτερη ατομική έκθεση της νεαρής εικαστικού.Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από την εικαστικό κυρία Νίτσα Χατζηγεωργίου, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, ώρα 20:00, στη Λευκωσία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ