Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στην κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά. Η κηδεία της τελείται σήμερα, δημοσία δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η σπουδαία ποιήτρια νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των Αθηνών με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα και πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου σε ηλικία 89 χρόνων, αφήνοντας πίσω της ένα μεγάλης πολιτιστικής αξίας έργο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο θάνατός της μετά από σκληρή μάχη που έδωσε βύθισε στη θλίψη το χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων, αλλά και πλήθος απλών ανθρώπων που αγαπούσαν τα ποιήματά της. Στο Α’ Νεκροταφείο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ενώ και τα στέφανα που έστειλαν πολιτικοί και άνθρωποι του επιχειρηματικού και πνευματικού κόσμου ήταν πολλά. Από τους πρώτους που βρέθηκαν στην κηδεία της Κικής Δημουλά ήταν η Βίκυ Σταυροπούλου με την κόρη της Δανάη Μπάρκα και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη που γνώριζαν καλά την αγαπημένη ποιήτρια.
“Η Κική ήταν εργαζόμενη μάνα, σύζυγος, και τα παιδιά της ήταν ευλογημένα που την είχαν. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον επικήδειο της αγαπημένης ποιήτριας.
Ακόμη, το “παρών” έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Γιώργος Νταλάρας με την Άννα Νταλάρα, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Ηλίας Ψινάκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος και πολλοί ακόμη.
Ποια ήταν η Κική Δημουλά
Το πατρικό της όνομα είναι Βασιλική Ράδου. Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957). Εργάστηκε σαν υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Είναι πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών).
Τιμήθηκε το 1972 με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Ιταλικά, στα Πολωνικά, στα Βουλγαρικά, στα Γερμανικά και στα Σουηδικά.
Η οικογένεια της Κικής Δημουλά ζήτησε αντί στεφάνων, όσοι επιθυμούν, να ενισχύσουν την Στέγη Γερόντων, Άγιος Νεκτάριος, Αγία Παρασκευή, την Εθνική Τράπεζα: GR 6801 10 18 000000 180 5580 2856, την ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο
Ρεπορτάζ: Άννα Κοντογιάννη
Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ