Site icon TLIFE

Τι γίνεται τελικά με τις συντάξεις;

Συνέχεια ακούς για νέα μέτρα, για ασφαλιστικό, για συντάξεις, για συναντήσεις με την τρόικα κτλπ με αποτέλεσμα να έχεις μπερδευτεί. Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα. Διάβασε τι αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και τι μέλλει γενέσθαι.

Τι έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα;

1. Αυξάνονται τα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη από τα 35 και τα 37 στα 40

2. Επιβάλλεται ετήσια μείωση της σύνταξης κατά 6% στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.

3. Αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας όλων από το 2011 έτσι ώστε το 2015 να διαμορφωθούν στα 60 και στα 65.

4. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα ισχύσει από το 2015 και το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής θα φθάνει το 48% για 40 χρόνια ασφάλισης.

Τι μένει να συζητηθεί;

1. Η κυβέρνηση επιμένει οι επικουρικές συντάξεις να παραμείνουν ως έχουν. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική θα πρέπει οι συντάξεις αυτές να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης (48%) και να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο μέσο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%. Η υιοθέτηση αυτού του σεναρίου θα σημάνει ότι κύρια και επικουρική σύνταξη δεν θα ξεπερνούν το 65% του συντάξιμου μισθού.

2. Η βασική σύνταξη θα δίδεται, πέραν της αναλογικής, με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου. Η κυβέρνηση επιμένει να δίδεται και στους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης θα αφορούν μόνο τους ανασφάλιστους δικαιούχους. Εκκρεμεί η χορήγηση της βασικής σύνταξης στις υψηλές συντάξεις. Η τρόικα να δίδεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα ακόμη και από αυτή καθεαυτή τη σύνταξή τους.

3. Ο συνυπολογισμός του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας θεωρείται δεδομένος. Υπό διαπραγμάτευση παραμένει ποιος χρόνος θα δικαιολογείται, δηλαδή η περίοδος της στράτευσης, ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες, τα έτη σπουδών, αλλά και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης. Ασαφείς παραμένουν και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου. Δηλαδή το πόσα έτη θα δικαιούται κάθε ασφαλισμένος να αναγνωρίσει και το κόστος το οποίο θα πρέπει να καταβάλει.

4. Το όριο ηλικίας για τις μητέρες των ανήλικων τέκνων οδηγείται στα 65 έτη από τα 50 που είναι σήμερα. Οι ελεγκτές ζητούν η προσαρμογή στα νέα όρια να γίνει εντός μιας πενταετίας (ως το 2015), ενώ η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά βίαιη αυτή την προσαρμογή και ζητεί να έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Κ ατά τα λοιπά με τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχουν οριστικοποιηθεί οι ρυθμίσεις που αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία οδεύουν προς τα 60 και τα 65 έτη.
© 2025 tlife.gr