Site icon TLIFE

ΤLIFE Ρεπορτάζ: Γιατί δεν έχει έλθει ακόμα ο χειμώνας!

Υποτίθεται πως έχουμε χειμώνα αλλά ο καιρός έξω θυμίζει τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου για να μην πούμε καλοκαίρι. Η Ελλάδα ζει τον πιο ζεστό χειμώνα των τελευταίων τριάντα χρόνων. Η κατάσταση είναι ανησυχητική και η απορία μας μία: Πότε θα χειμωνιάσει επιτέλους;

Το TLIFE επικοινώνησε με τον διευθυντή και πρόεδρο του Δ.Σ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χρήστο Ζερεφό, ο οποίος μας εξήγησε τι συμβαίνει αλλά και πότε θα έρθει ο χειμώνας.

”Όταν παγώνει η Ευρώπη εμείς είμαστε ζεστά και το αντίστροφο. Για την Ελλάδα αυτός είναι ο θερμότερος χειμώνας την τελευταία τριαντακοετία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συντελούν σε αυτό. Πρώτα είναι η φύση, μετά είναι ο άνθρωπος ο οποίος παρεμβαίνει και αλλάζει τη σύσταση της ατμόσφαιρας δημιουργώντας υπερθέρμανση. Υπάρχει αποσταθεροποίηση του κλίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Ακόμη δεν είναι επικίνδυνο αλλά σίγουρο πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην γίνει μελλοντικά. Τι μέτρα; Απαλλαγή από το πετρέλαιο. Πρέπει να πάμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Όχι στο πετρέλαιο και στον άνθρακα. Φταίνε όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη επειδή η παγκόσμια οικονομία στηρίχθηκε στο πετρέλαιο και στα ορυκτά καύσιμα. Εκεί είναι το πρόβλημα”, εξηγεί.

Και συνεχίζει: ”Όταν ξεκίνησε αυτή η ανάπτυξη δεν είχε ληφθεί υπόψιν ότι καίγοντας αυτά τα υλικά, το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται αποσταθεροποιεί το κλίμα. Κι έτσι δημιούργηθηκαν συνθήκες αντίθετα στη φύση. Η φύση κάνει μεταβολές με νωχελικούς ρυθμούς. Η παρέμβαση όμως του ανθρώπου τα αλλάζει όλα. Έχουμε πολλή ζέστη για τα δεδομένα μας. Εάν δεν γίνουν παγκόσμιες προσπάθειες απεξάρτησης από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, θα συνεχιστεί η αποσταθεροποίηση του κλίματος και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Θα έρθει ο χειμώνας αλλά δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Ίσως και να έρθει μέσα στον Δεκέμβριο. Υπάρχει αβεβαιότητα όμως. Ζούμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο το οποίο θα μικρύνει την περίοδο του χειμώνα. Και αυτό επηρεάζει και τις υπόλοιπες εποχές αλλά και τι ακραίες συνθήκες θα αντιμετωπίσουμε. Αλλάζουν οι εποχές και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων”.

Ο κύριος Ζερεφός μας έδωσε την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Ευελπιστούμε να έρθει πραγματικά χειμώνας μέσα στον Δεκέμβριο για μπορέσουμε κι εμείς να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς και να αποφευχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα!

© 2024 tlife.gr