Αντωνία Φογκτ και Κίμωνας Φογκτ: Τα δύο αδέλφια που μπήκαν στη λίστα «30 Under 30» του Forbes αποκλειστικά στο TLIFE

Η Αντωνία Φογκτ και ο Κίμωνας Φογκτ είναι τα δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη που είδαν τα ονόματά τους να «φιγουράρουν» στη λίστα του Forbes για τους 30 πιο επιδραστικούς νέους, όσον αφορά στο έργο τους στον τομέα της υγείας.

Τα δύο αδέλφια μιλούν αποκλειστικά στο TLIFE και στην Ειρήνη Πεϊβάνη για την πορεία τους και εξηγούν πώς κατάφεραν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο.

Αν και μόνο 25 και 27 ετών, έχουν ένα βιογραφικό πλούσιο σε διακρίσεις, με έρευνες σε μεγάλα πανεπιστήμια. Η Αντωνία δραστηριοποιείται στον τομέα έρευνας βλαστοκυττάρων και στη θεραπεία του καρκίνου, ενώ ο αδελφός της, Κίμωνας, απόφοιτος του Χάρβαρντ, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την εταιρεία που έχει ιδρύσει, προσπαθεί να βρει λύσεις απέναντι στις προκλήσεις που εμφανίζονται στον τομέα της υγείας.

Η Αντωνία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στα 17 της χρόνια έγινε μητέρα και μόλις στα 27 της κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα Forbes. Η νεαρή γυναίκα έχει καταφέρει να αποκτήσει μια αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή πορεία με διακρίσεις και σήμερα κάνει το διδακτορικό της στη Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Πήγα στην Σκωτία όπου σπούδασα κυτταρική βιολογία ως το πρώτο μου πτυχίο κι εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω παράλληλα έρευνα για τον καρκίνο. Το 2018 πήγα στην Γαλλία στο Curie Institute όπου εκεί συνέχισα την έρευνα για τον καρκίνο. Το 2019 πήγα με πλήρη υποτροφία να εκπροσωπήσω το πανεπιστήμιο μου στην Αμερική, στο Illinois Champaign Urbana, όπου και εκεί συνέχισα έρευνα για τον καρκίνο. Το 2020, αφού αποφοίτησα από την Σκωτία, ξεκίνησα το διδακτορικό μου στη χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, με πλήρη υποτροφία», δηλώνει η Αντωνία στο TLIFE.

Όπως εξηγεί, το μυστικό της επιτυχίας για εκείνη είναι να έχει κανείς στοχοπροσήλωση, ενώ στην ερώτηση σχετικά με το τι την ώθησε να ασχοληθεί με την έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου, υποστηρίζει πως είναι ο πόνος των ανθρώπων, ενώ κάνει ειδική μνεία στον παππού της, τον οποίο έχασε από τη συγκεκριμένη νόσο.

Στην ίδια λίστα του Forbes για τους 30 πιο επιδραστικούς νέους κάτω των 30 ετών, βρίσκεται και ο αδερφός της, Κίμων Φογκτ, ο οποίος έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία στον τομέα της υγείας με τη χρήση του AI.

«Έχουμε ιδρύσει μια εταιρεία, λέγεται Sporo Health και δουλεύουμε με νοσοκομεία, κλινικές και ιδιώτες γιατρούς αυτή τη στιγμή στην Αμερική και αυτοματοποιούμε την ταξιοθέτηση και αρχειοθέτηση των πραγμάτων που οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν θέλουν να κάνουν γιατί θέλουν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τον ασθενή και αυτά τους παίρνουν πολύ χρόνο από την καθημερινότητά τους».

 Ο 25χρονος ξεκίνησε την πορεία του κατακτώντας μετάλλια στις Εθνικές μαθηματικές Ολυμπιάδες στην Ελλάδα, γεγονός που τον οδήγησε να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω υποτροφιών.

«Πήγα στην Αμερική με υποτροφία. Είχα καταλάβει ότι ήμουν καλός στα μαθηματικά και ήθελα να γίνω καλύτερος, οπότε συνέχισα σε αυτό. Σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός, μαθηματικά και πληροφορική. Μετά πήγα και έκανα έρευνα στην Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη, σε Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και εκεί κατάλαβα ότι υπάρχει αυτή η εξουθένωση των νοσηλευτών και των ιατρών. Μετά πήγα στο Harvard, έκανα το πτυχίο μου στην Τεχνητή Νοημοσύνη για δύο χρόνια και αφού αποφοίτησα, δίδαξα για 6 μήνες όπου και αποφάσισα να σταματήσω να διδάσκω και να αφοσιωθώ στη δημιουργία αυτής της εταιρείας, που δεν υπάρχει αυτή η καινοτομία και να τη φέρω και στην Ελλάδα», σημειώνει.

Όπως εξηγεί ο Κίμωνας Φογκτ, στόχος της εταιρείας του είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των γιατρών μέσω της αυτοματοποίησης των κλινικών διαδικασιών, χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης.

Μιλώντας για τη μητέρα τους, ο Κίμωνας εξηγεί πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μάθουν να κυνηγούν τα όνειρα τους προσπερνώντας τις όποιες δυσκολίες.

«Η μητέρα μας από πάντα μας έλεγε να βρούμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και να το κυνηγήσουμε και ότι η ζωή δεν είναι εύκολη, πρέπει να επιμένεις. Οπότε το έχουμε μάθει αυτό και οι δυο μας. Εγώ πιστεύω ότι η ιατρική είναι ο καλύτερος κλάδος να ασχοληθείς, γιατί όλοι θα περάσουμε κάποια στιγμή από εκεί και θα χρειαστούμε τη βοήθεια γιατρών και νοσηλευτών, γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό».

Δες όλη τη συνέντευξη παρακάτω:

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164