Αν ποτέ βρεθείς στο Παρίσι σίγουρα θα σε τραβήξει η μυρωδιά από τη φρεσκοψημένη γαλλική μπαγκέτα που την συναντάς από τη στιγμή που φθάνεις στο αεροδρόμιο μέχρι και στους σταθμούς των τρένων και τα μικρά boulangerie (γαλλικοί φούρνοι). Σήμερα, λοιπόν, η τραγανή μπακέτα έχει τα γενέθλιά της και η Google αφιερώνει το Doodle της στην 22η επέτειο της επίσημης αναγνώρισής της.
Και μπορεί όλοι να τρώμε ή να έχουμε δοκιμάσει μπαγκέτα, υπάρχουν όμως πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζουμε για αυτήν!
Η μπαγκέτα αποτελεί… επιστήμη στη Γαλλία! Υπάρχουν περισσότερες από 26.000 Boulangeries σε όλη τη Γαλλία όπου μπορεί κανείς να βρει από μπαγκέτες και κρουασάν, μέχρι τάρτες και δεκάδες άλλους αχνιστούς ή και όχι πειρασμούς.
Μια “σωστή” μπαγκέτα έχει μήκος 55-65 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 250-300 γραμμάρια. Η “άψογη” μπαγκέτα πρέπει να είναι τραγανή και καλοψημένη εξωτερικά. Γι΄ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί την επόμενη μέρα.
Πώς μπορείτε να ξέρεις αν η μπαγκέτα σου είναι τέλεια; Μύρισέ την! Είναι σχεδόν επιβεβλημένο το να μυρίσει κανείς την μπαγκέτα του πριν την αγοράσει καθώς επίσης και να κόψει ένα κομμάτι με το χέρι του και να το δοκιμάσει. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα αρώματα καραμέλας που αναδίδει η κόρα και σε αυτά του γάλακτος που βγαίνουν από το εσωτερικό της. Μην μπερδευτείς όμως… κανένα από τα δύο αυτά συστατικά δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί καθώς συνήθως περιέχει 18 γραμμάτια αλάτι και φτιάχνεται με 1 κιλό αλεύρι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την παράδοση ο Ναπολέων ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ζήτησε η μπαγκέτα του να είναι μακριά σε μήκος και αυτό για να μπορούν εύκολα οι στρατιώτες του να την μεταφέρουν στις μεγάλες τσέπες του παντελονιού τους!
Και το σωστό ψήσιμο: Τραγανή απ’ έξω, αφράτη από μέσα. Αυτή η χημική διαδικασία που ονομάζεται “maillard effect” αποτελεί το Α και το Ω για μια “σωστή” μπαγκέτα.
Το όνομα: Οι μπαγκέτες των μαέστρων αλλά και τα ραβδιά των μάγων ήταν αυτά που έδωσαν το όνομά τους στο αγαπημένο γαλλικό ψωμί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ