Το νέο “στοίχημα” του Σάκη Ρουβά, να τραγουδήσει το σπουδαίο έργο “Άξιον εστί” του Μίκη Θεοδωράκη, κατάφερε να δημιουργήσει τεράστιο ντόρο. Ο κορυφαίος Έλληνας σταρ καταφέρνει να μας εκπλήξει με την επιλογή του να αναλάβει αυτό το ρόλο στην επετειακή συναυλία για τη συμπλήρωση των 90 χρόνων του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι αρνητικές κριτικές για την απόφαση του Σάκη αλλά και την επιλογή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης. Το TLIFE επικοινώνησε με τον Βαγγέλη Χατζατουριάν, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης και μας αποκάλυψε τι του είπε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης μετά από όσα ακούστηκαν, τονίζοντας πως είναι ακόμα περισσότερο ενθουσιώδης απ’ όσο ήταν δύο μήνες πρίν που γεννήθηκε η ιδέα!
Πώς προέκυψε η πρόταση στον Σάκη Ρουβά
“Είναι μία πρόταση που απηύθυνα προσωπικά, πριν από δύο μήνες, με τρεις αποδέκτες, το Σάκη Ρουβά, το Θεόδωρο Ορφανίδη και τον Μίκη Θεοδωράκη. Επειδή ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έζησε από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και αρκετά μεγάλη ηλικία στην πόλη της Νέας Σμύρνης, αποφασίσαμε να κάνουμε μια πολύ μεγάλη επετειακή εκδήλωση σε σχέση με την επέτειο των 90 χρόνων.
Ο Σάκης Ρουβάς ήταν ιδιαίτερα θετικός, το θεώρησε μάλιστα ως πρόκληση, όπως μου είπε. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ενθουσιώδης και ο Θεόδωρος Ορφανίδης ήταν επίσης ενθουσιώδης.”
Η πρώτη αντίδραση των συντελεστών
“Εγώ τη μόνη ένσταση που είχα ήταν το γεγονός αν θα μπορούσε φωνητικά, τεχνικά δηλαδή, να υποστηρίξει ο Σάκης Ρουβάς αυτό το εγχείρημα. Ο Μίκης Θεoδωράκης, όπως σας είπα, ήταν ενθουσιώδης οπότε δεν είχε κανένα θέμα ότι μπορεί να υποστηριχτεί φωνητικά το έργο του, το “Άξιον εστί”. Ο Θεόδωρος Ορφανίδης, ο οποίος είναι διευθυντής συμφωνικής ορχήστρας παγκόσμιας εμβέλειας (διευθυντής της Orchestra Mobile με έδρα το Βερολίνο), θεώρησε ότι ταιριάζει η φωνή και μπορεί να ακουμπήσει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του έργου. Κάνουν πρόβες εδώ και δύο μήνες.”
Οι αρνητικές κριτικές
“Το σχόλιο που έχω να κάνω σε σχέση με την κριτική, κυρίως την “αρνητική”, είναι ότι η επιλογή η δική μας ήταν συνειδητή. Δεν ήταν απλά μία επιλογή η οποία ενείχε απλά μία ανατροπή. Επιλέξαμε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει λάμψη καλλιτεχνική.
Το να έρθουν νέοι άνθρωποι σε αυτή τη συναυλία είναι για μένα μία πολύ μεγάλη πρόκληση κι ένα μεγάλο στοίχημα. Εγώ, θα κάνω την ερώτηση σε όλους αυτούς, χωρίς να υποτιμώ κανέναν και την παιδεία κανενός, ποιο 16χρονο, 18χρονο ακόμα και 20χρονο παιδί ξέρει για το “Άξιον εστί” του Μίκη Θεοδωράκη;
Αυτά τα παιδιά που θα έρθουν, που θα έρθουν πιθανόν για να δούνε το Ρουβά και τη λάμψη ενός καλλιτέχνη ή ενός ωραίου προσώπου όπως είναι ο Σάκης Ρουβάς, μέσα σε δύο ώρες της συναυλίας θα μάθουν το “Άξιον εστί” και θα μάθουν σπουδαία και πολλά πράγματα για έναν άνθρωπο ογκόλιθο στη μουσική ιστορία της χώρας μας, όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.
Η μουσική, λοιπόν, η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να μεταδίδεται και να μεταλαμπαδεύεται. Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να επιλέξουμε έναν καλλιτέχνη που ταιριάζει και που έχει ξανατραγουδήσει. Άλλωστε το “Άξιον εστί” έχει τραγουδηθεί από πολλούς καλλιτέχνες, όχι μόνο από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση που διάβασα χθες. Το έχει τραγουδήσει ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιώργος Νταλάρας.
Εμείς, κάναμε μία επιλογή όπου η νεολαία, οι νέοι άνθρωποι, οι νέες γενιές μπορούν μέσα από αυτό τον τρόπο να ακουμπήσουν σε γνώσεις ένα πολύ μεγάλο μουσικό έργο και μια πολύ μεγάλη μουσική παρακαταθήκη που έχει η χώρα μας, όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτό ήταν το σκεπτικό μας.”
“Οι τέχνες δεν πρέπει να μπαίνουν σε καλούπια”
“Μιλήσαμε και χθες (με τον Μίκη Θεοδωράκη). Επειδή έχει ένα πολύ μεγάλο εύρος πνεύματος ο Μίκης Θεοδωράκης, μου είπε ότι ο πολιτισμός, οι τέχνες δεν πρέπει να μπαίνουν σε καλούπια. Η τέχνη από μόνη της ενέχει ένα στοιχείο ανατροπής. Οι τέχνες δεν πρέπει να έχουν σύνορα, καλλιτεχνικά σύνορα και ιδιαίτερα δεν πρέπει να ενέχουν καλλιτεχνικό ρατσισμό. Εξακολουθεί να είναι τόσο θετικός, ακόμα και περισσότερο από όσο ήταν δύο μήνες πριν όταν είχαμε συμφωνήσει και είχαμε μιλήσει για τη σκέψη και την ιδέα.”
Η συναυλία θα γίνει το Σάββατο 2 Μαΐου στις 21:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και τον Μίκη Θεοδωράκη να κάνει χαιρετισμό. Συμμετέχουν ακόμα ως αφηγητής ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος και ως Ψάλτης ο βαρύτονος Κώστας Ραφαηλίδης
“Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν τις ενστάσεις τους. Αυτοί όχι μόνο δεν τις είχαν αλλά συνεπικούρησαν ιδιαίτερα και θεώρησαν κι εκείνοι πρόκληση τη συναυλία αυτή”, λέει κλείνοντας ο κ. Χατζατουριάν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ