Στην τελευταία της κατοικία οδηγήθηκε σήμερα η Πόλυ Πάνου σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Η μεγάλη φωνή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή, σε ηλικία 73 ετών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σορός της τραγουδίστριας τέθηκε από το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα και λήθος κόσμου βρέθηκε στο παρεκκλήσι του Α’ Νεκροταφείου για να της πει το τελευταίο αντίο.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, όπου έγινε η εξόδιος ακολουθία και η ταφή της σε οικογενειακό τάφο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιώργος Κοινούσης, Αργύρης Παπαργυρόπουλος
Από τους πρώτους που βρέθηκαν εκεί ήταν ο Γιώργος Νταλάρας με την σύζυγό του Άννα, η Καίτη Γκρέυ, ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και πολλοί ακόμη Έλληνες καλλιτέχνες που γνώριζαν και θαύμαζαν την μεγάλη λαϊκή φωνή.
Καίτη Γκρέυ
Σταμάτης Κόκοτας
Γιώργος και Άννα Νταλάρα
Λένα Αλκαίου
Ο γιος της Πόλυς Πάνου Βαγγέλης
Πίτσα Παπαδοπούλου
Μπέσσυ Αργυράκη
Στάθης Αγγελόπουλος
Κωνσταντίνα
Νατάσα Ράγιου
Τάκης Ζαχαράτος
Ποια ήταν η Πόλυ Πάνου…
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940. Μεγάλωσε όμως στην Πάτρα. Ο «νονός» του καλλιτεχνικού της ονόματος ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο άνθρωπος που την ανακάλυψε στην Πάτρα και έμελλε να της αλλάξει τη ζωή.
Η ιστορία της ξεκινά όταν μαθήτρια ακόμα του δημοτικού, κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο και πηγαίνει στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, για να ακούσει τα καινούργια τραγούδια της εποχής. Στην ηλικία των 10 ετών εντυπωσιάζει με τις φωνητικές ικανότητες, όταν στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν ο Σταύρος Τζουανάκος, ανέβηκε στο πάλκο και τραγουδά το “Συλβάνα, Συλβάνα μου τρελή πεθαίνω για ένα σου φιλί”.
Αργότερα, κρυφά από τους γονείς της, συμμετέχει σ΄ ένα διαγωνισμό ταλέντων της πόλης, στον οποίο τραγουδά το τραγούδι “Μητέρα” του Φώτη Πολυμέρη και διακρίνεται ανάμεσα σε 260 παιδιά, παίρνοντας το πρώτο βραβείο . Οι εφημερίδες τότε, γράφουν για τη “μικρή Πατρινοπούλα, το παιδί θαύμα που πήρε το πρώτο βραβείο”.
Έναν χρόνο μετά από το διαγωνισμό, βρίσκεται στην Πάτρα για εμφανίσεις ο νεαρός τότε και ταλαντούχος Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Η τραγουδίστρια του συγκροτήματός του, τους είχε εγκαταλείψει και ο Γρηγόρης έψαχνε εναγωνίως τραγουδίστρια να την αντικαταστήσει. Τότε τυχαία σε ένα κουρείο της γειτονιάς της, έμαθε για τη μικρή Πολυτίμη με το “χρυσό λαρύγγι” όπως την αποκαλούσε και ο ίδιος.
Ο τότε παραγωγός της Columbia, έχοντας μεσολαβήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για την ακρόαση και εντυπωσιασμένος από τη σπάνια φωνή της, του είπε: “Γρηγόρη μου, μού ‘φερες μια Βέμπο του λαϊκού τραγουδιού!”.
Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε, το έγραψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και είχε τίτλο “Πήρα τη στράτα την κακιά” (1952). Ακολούθησε το “Να πας να πεις της μάνας μου” (1956) του Γιώργου Ζαμπέτα.
Η σημαντική αυτή ερμηνεύτρια τραγούδησε πολλά από τα καινούργια τραγούδια όλων των κορυφαίων λαϊκών συνθετών της δεκαετίας του ΄50. Ήταν η εποχή άλλωστε ανάδειξης μίας νέας γενιάς.
Η Πόλυ Πάνου θα αναδειχτεί παράλληλα με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Πάνο Γαβαλά, την Καίτη Γκρέυ και τη Γιώτα Λύδια. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Μπάμπης Μπακάλης θα της γράψουν τα καινούργια τραγούδια με τα οποία θα αναδειχτεί στη δισκογραφία και στο πάλκο. Πολλά απ΄ αυτά θ΄ αντέξουν να τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα.