Site icon TLIFE

Το τελευταίο αντίο στον Σπύρο Ευαγγελάτο – Πλήθος επωνύμων στην κηδεία του

Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, συγγενείς, φίλοι και αγαπημένοι συνεργάτες τον μεγάλο θεατράνθρωπο, Σπύρο Ευαγγελάτο.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός πέθανε στα 77 του χρόνια αφήνοντας πραγματικά φτωχό το θέατρο. Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, μετά από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.


Το νεκροταφείο γέμισε από τους ανθρώπους του μεγάλου σκηνοθέτης όχι μόνον στη ζωή του αλλά και στη δουλειά του, που έσπευσαν να του πουν το τελευταία αντίο και να αφήσουν ένα λουλούδι στον τάφο του…


Γιώργος και Άννα Νταλάρα


Θάνος Μικρούτσικος


Σταμάτης Φασουλής

Πέτρος Φιλιππίδης

Νικήτας Τσακίρογλου

Μαρίνα Ασλάνογλου, Αντώνης Λουδάρος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιούλικα Σκαφιδά


Βίκυ Βολιώτη


Γιάννης Φέρτης


Όλγα Κεφαλογιάννη


Φώτης Κουβέλης


Φαίη Ξυλά Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του Σπύρου Ευαγγελάτου

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 και κατάγεται από γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια. Ήταν πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας ήταν και αριστούχος διδάκτωρ.
Σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Για πρώτη φορά σκηνοθέτησε επαγγελματικά σε ηλικία 21 ετών και συνέχισε με περισσότερες από 200 σκηνοθεσίες στα ελληνικά κρατικά θέατρα, στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ζυρίχη, Ζάλτσμπουργκ, Κάσσελ, Λουκέρνη, Πρίνστον ΗΠΑ, Μαδρίτη κ.α.).
Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο, που λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2011, παρουσιάζοντας την εργασία του (από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς) σε Αθήνα, Επίδαυρο και πολλές ελληνικές περιοχές, καθώς και σε τριάντα Διεθνή Φεστιβάλ των πέντε ηπείρων. Είχε σκηνοθετήσει έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και πολλές όπερες.
Έχει μεταφράσει, επίσης, θεατρικά κείμενα κλασικών και νεωτέρων. Είχε γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου. Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πρόεδρός της. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1991 εκλέγεται καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε συχνά πρόεδρος. Του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία. Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Φωτογραφίες: ΠΕΤΡΟΣ ΧΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ TLIFE

© 2024 tlife.gr