Site icon TLIFE

Τζ. Καλημέρης : “Οι μόνιμοι της ΕΡΤ, ήταν σαν… ιερή αγελάδα, κανείς μας δεν μπορούσε να τους ακουμπήσει…”

Αναμφισβήτητα ανήκει στην κατηγορία εκείνη των λιγοστών ανθρώπων που είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά το τι εστί… ελληνική τηλεόραση, πως λειτουργεί, ποιες είναι οι δυνατότητές της, ποια λάθη έχουν γίνει σε αυτήν τα τελευταία χρόνια, αλλά και ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της…

Ετσι, όταν ο Τζώνη Καλημέρης αποφασίζει να μιλήσει, πάντα έχουν ενδιαφέρον, ουσιαστικό ενδιαφέρον αυτά που έχει να πει… Σήμερα ,λοιπόν, ο ισχυρός άνδρας των Media, έδωσε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον “Βήμα Fm” και στην Αφροδίτη Γραμμέλη, όπου και μίλησε για ότι αυτή την εποχή… καίει. Δηλαδή, για την ΕΡΤ, για το κλείσιμο της ΕΤ1, αλλά και για τα ιδιωτικά κανάλια και τις πολυσυζητημένες… συγχωνεύσεις τους !

Για την ΕΡΤ είπε χαρακτηριστικά :

Όλοι συμφωνούμε, όσοι έχουμε περάσει από την ΕΡΤ και έχουμε κάποια γνώση, σχετικά με το πως λειτουργεί η ΕΡΤ, ότι χρειαζόταν μια ριζική αναδιάρθρωση. Αυτό που κατά καιρούς λεγόταν ότι καλό θα ήταν να κλείσει και να ξανανοίξει έχει κάποια βάση. Συμφωνώ με αρκετά απ’ όσα εξήγγειλε ο κ. Μόσιαλος. Πιστεύω ότι όντως πρέπει να μειωθούν οι περιφερειακοί σταθμοί, δεν χρειάζεται η ΕΡΤ να έχει δεκαεννέα. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός δαπανών, να αλλάξει το οργανόγραμμα, να γίνουν περικοπές δαπανών, γιατί υπάρχει πολύ λίπος ακόμα.

Έχω ενστάσεις για το κλείσιμο της ΕΤ1, δεν διαφωνώ για το κλείσιμο της Ραδιοτηλεόρασης, δεν έχει κανένα λόγο η ΕΡΤ, σε ένα τόσο ανταγωνιστικό στα έντυπα περιβάλλον, να έχει και αυτή το δικό της περιοδικό, παρ’ όλη την ιστορία του εντύπου. Η ένστασή μου έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, της εξυγίανσης του ευρύτερου δημόσιου αλλά και του στενού δημόσιου από την ΕΡΤ, η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλο αυτό το πράγμα για την ΕΡΤ έγινε με τέτοια ταχύτητα κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους. Και για δύο λόγους, πρώτον γιατί η ΕΡΤ δεν υπερασπίζεται, έχω προσπαθήσει εγώ να την υπερασπιστώ κατά καιρούς, δεν τα έχω καταφέρει, είναι δύσκολο να υπερασπιστείς την ΕΡΤ και δεύτερον επειδή η ΕΡΤ δεν έχει και τρόπο αντίδρασης. Βλέπεις ότι οι συνδικαλιστές της έκαναν τώρα κάποιες στάσεις εργασίας, οι οποίες είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβερνήσεως. Δεν πρόκειται να λυγίσει ο κ. Μόσιαλος ή η κυβέρνηση από τις στάσεις εργασίας. της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Το όφελος από την διακοπή λειτουργίας της ΕΤ1 θα είναι ελάχιστο, μόνο αν διώξουν κόσμο θα έχει όφελος η ΕΡΤ Α.Ε από το κλείσιμο της ΕΤ1. Αν δεν διώξουν κόσμο, το κόστος του γράμματος που μεταδίδει η ΕΤ1 αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστο. Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο ισχύει, είναι ότι κλείνουμε την ΕΤ1, για να φύγουν από τις 3000 άνθρωποι που έχουν μείνει, οι 1000. Αλλιώς δεν έχει κανένα απολύτως οικονομικό νόημα το κλείσιμο της ΕΤ1.

Σε ότι αφορά το μόνιμο προσωπικό, αυτό ήταν πάντα ιερή αγελάδα του ΠΑΣΟΚ, γιατί επί ΠΑΣΟΚ έγινε τόσο μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που δουλεύουν στην ΕΡΤ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στις συνδικαλιστικές εκλογές, οι παρατάξεις που πρόσκεινταν στο ΠΑΣΟΚ έπαιρναν παραπάνω από το 85%. Υπήρχε λοιπόν η αίσθηση εδώ και πολλά χρόνια ότι η ΕΡΤ χρειάζεται συμμάζεμα. Σε ότι αφορά αφορά στο μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ, ήταν μια ιερή αγελάδα, που καμία διοίκηση δεν μπορούσε να ακουμπήσει, γιατί αυτό αφορούσε κυβερνητικές αποφάσεις. Ήταν πολιτικό το θέμα, εμείς δεν μπορούσαμε να ακουμπήσουμε ποτέ προσωπικό.
Για την ιδιωτική τηλεόραση :

Εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν από τις αρχές της λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης, ξέραμε ότι η ελληνική αγορά δεν χωράει παραπάνω από έναν περιορισμένο αριθμό καναλιών, 2-3. θεωρούσαμε ότι θα υπάρχουν δυο πανελλήνιας εμβέλειας πολυσυλλεκτικού προγράμματος κανάλια και ένα θεματικό, ένα MTV για παράδειγμα. Στην διαδρομή του χρόνου ξεκίνησαν τα ιδιωτικά κανάλια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε το 2007-08 με το νόμο Ρουσόπουλου, να προβλέπεται δια νόμου εφτά πανελλήνιας εμβέλειας γενικής κατεύθυνσης κανάλια, ένα θεματικό, και τρία κρατικά, που σημαίνει συνολικά 11 ελεύθερης λήψης πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια, άρα μια αναλογία, 1 ελεύθερο κανάλι ανά 1.000.000 κάτοικοι.

Ενδεικτικά τα ελεύθερα κανάλια στην Αγγλία είναι πέντε και είναι περίπου 1 ανά 12.000.000 κατοίκους. Εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από την φούσκα και να γυρίσουμε σε πιο υγιή βάση των ΜΜΕ, ιδίως τα ηλεκτρονικά, είναι προφανές ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός τους. Αυτό γίνεται ή κλείνοντας κάποια ή με διάφορες συγχωνεύσεις.

Εάν δεν συγχωνευθούν τα κανάλια θα μείνει ένα πεδίο 6-7 ιδιωτικών καναλιών, τα οποία θα εκπέμπουν πολύ χαμηλής ποιότητας πρόγραμμα, γιατί δεν θα βγαίνουν, θα απολύσουν πάρα πολύ κόσμο. Τελικά θα απολύσουν περισσότερο κόσμο, απ’ ότι θα απολυθεί εάν συγχωνευθούν τα κανάλια σε τρία.

© 2024 tlife.gr