Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ που σημειώθηκε την Πέμπτη 8/9, τη θέση της στο θρόνο βάσει πρωτοκόλλου παίρνει ο πρωτότοκος γιος της, Κάρολος.
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, όπως ήταν ο επίσημος τίτλος του μέχρι πρότινος, είναι γεννημένος το 1948. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο γιο της Βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, ενώ ως ο πρωτότοκος κατέχει τον τίτλο ευγενείας του Δούκα της Κορνουάλης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του Βασιλιά πλέον, Κάρολου κατέχει η Ελλάδα την οποία έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές θεωρώντας μάλιστα το Άγιον Όρος ως την αγαπημένη του περιοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τον Κάρολο άλλωστες – όπως ο ίδιος έχει επισημάνει πολλές φορές- τον συνδέουν οικογενειακή δεσμοί με τη χώρα μας μιας και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος αλλά και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο προπάππος του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.
Και μπορεί ο πατέρας του να ήταν πάντα δύσπιστος απέναντι στην Ελλάδα, ο Κάρολος “κληρονόμησε” την αγάπη του για τη χώρα μας από την γιαγιά του Αλίκη που ήταν εκείνη που τον έφερε σε επαφή με τις ελληνικές ρίζες τους.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε», δήλωσε ο πρίγκιπας το 2020 για το ταξίδι του ίδιου, του πρίγκιπα Φίλιππου και της αδελφής του, πριγκίπισσας Άννας στη χώρα. Οι τρεις τους είχαν επισκεφθεί και τον Βράχο της Ακρόπολης.
«Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας», δήλωσε ο Κάρολος με αφορμή την επίσκεψη του στην Ελλάδα το 2018.
Οι επισκέψεις του στην Ελλάδα αν και ήταν πολλές, μέχρι το 1998 ήταν όλες ανεπίσημες. Η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας έγινε 14 μήνες μετά τον τραγικό θάνατο της Νταϊάνα. Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Βρετανία και Ελλάδα», προκειμένου να παραστεί στη συναυλία της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών στο Μέγαρο Μουσικής.
Σε εκείνο το ταξίδι ο Κάρολος, επισκέφτηκε την Ακρόπολη μαζί με τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ξεναγήθηκε σε στρατηγικά πολιτιστικά σημεία της Αθήνας, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον ιδρυτή του Χρήστο Λαμπράκη και χειροκρότησε τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε εκεί, καθισμένος δίπλα στο πρωθυπουργικό ζεύγος Κώστα και Δάφνης Σημίτη. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα ταξίδι στην Κρήτη προκειμένου να επισκεφθεί την Κνωσσό,
Το 2018 επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης και εκτός από την Αθήνα, ταξίδεψαν για ακόμη μια φορά μέχρι την Κρήτη.
Ο Κάρολος και η Καμίλα βρέθηκαν ξανά στην Ελλάδα στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 κατά το διήμερο εορτασμό για την 25η Μαρτίου, αναφώνησε: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!» με τον ίδιο τότε να δηλώνει πως Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία είναι δυο χώρες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και πως μπορούμε πάντα σαν χώρα να στηριζόμαστε σε εκείνους.
Ο Κάρολος έχει μια σχέση ζωής με το Άγιο Όρος, όπου έχει βρεθεί πολλές φορές, σε μη ανακοινωμένες επισκέψεις. Ευρέως γνωστές είναι οι σχέσεις του με τη Μονή Βατοπεδίου.
Φωτογραφίες: ΝDP
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ