Το Παλάτι του Μπάκινχαμ με επίσημη ανακοίνωση γνωστοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 8/9 ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της μακροχρόνιας βασιλείας της. (Διάβασε εδώ την ανακοίνωση)
Ο θάνατος της βασίλισσας βύθισε στο πένθος όλη τη Βρετανία και σημαίνει το τέλος της 2ης μακροβιότερης μοναρχίας του κόσμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύσσωμη η οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ είχε σπεύσει από νωρίς στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της.
Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο, σε δέκα ημέρες θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Η σχέση της με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και οι φήμες ότι έπαιξε ρόλο στον θάνατό της
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας ακόμη θάνατος στη βασιλική οικογένεια που είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, ήταν αυτός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία σκοτώθηκε σε ένα τραγικό δυστύχημα, που συζητιέται μέχρι και σήμερα.
Ο ξαφνικός θάνατος της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στις 31 Αυγούστου το 1997 συγκλόνισε τον πλανήτη και προκάλεσε κύμα συγκίνησης και βαρύ πένθος τόσο στην πληθυσμό της Αγγλίας όσο και σε όλο τον κόσμο.
Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγέντ, τον σωματοφύλακά της Ρις Τζόουνς και τον οδηγό του αυτοκινήτου Χένρι Πολ. Από το μοιραίο τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή στα 36 της χρόνια επέζησε μόνο ο σωματοφύλακάς της. Ο Ντόντι και ο Χένρι είχαν ακαριαίο θάνατο, ενώ η Νταϊάνα είχε ακόμη τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε λίγο αργότερα.
Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε παντρευτεί τον Πρίγκιπα Κάρολο, τον μεγαλύτερο γιο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και πρώτο διάδοχο του βασιλικού θρόνου, το 1981 και χώρισαν το 1996, ενώ μαζί είχαν αποκτήσει δύο γιους, τον Ουίλιαμ και τον Χάρι.
Η Νταϊάνα ήταν μόλις 16 ετών όταν γνώρισε για πρώτη φορά τον 29χρονο τότε πρίγκιπα Κάρολο. Μετά από έξι μήνες σχέσης, ο Κάρολος έκανε πρόταση γάμου στη Νταϊάνα με το Παλάτι να ανακοινώνει την είδηση στις 24 Φεβρουαρίου 1981.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε στον καθεδρικό ναό του Άγιο Παύλου στις 29 Ιουλίου 1981. Εφτακόσια πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν παρακολουθήσει τον γάμο τους που είχε προβληθεί τηλεοπτικά και είχε χαρακτηριστεί ως το “τελευταία μεγάλο γεγονός του 20ου αιώνα’. Μετά τη γέννηση των δύο παιδιών τους, άρχισαν να έχουν προβλήματα στο γάμο τους στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και το 1992 αποφάσισαν να χωρίσουν. Το επίσημο διαζύγιό τους βγήκε το 1996.
Η Νταϊάνα αγωνίστηκε τους πρώτους μήνες του γάμου της με τον Κάρολο, έχοντας στο πλευρό της την βασίλισσα Ελισάβετ. Η ίδια συναντιόταν συχνά με τη βασίλισσα, ζητώντας τη συμβουλή της και εκτιμούσε πολύ την υποστήριξή της.
Στην αρχή, η βασίλισσα δεχόταν τις τακτικές επισκέψεις της Νταϊάνα, καθώς φαινόταν να την βοηθούσε πραγματικά. Μέσα σε λίγους μήνες όμως, η Νταϊάνα γινόταν όλο και πιο συναισθηματική, συχνά έκλαιγε και τότε η βασίλισσα άρχισε να φοβάται τις συναντήσεις.
Η μακροβιότερη μονάρχης κάποτε παρομοίαζε τη Νταϊάνα με ένα «νευρικό άλογο κούρσας», που χρειαζόταν προσεκτικό χειρισμό, όχι σκληρή πειθαρχία. Στην πραγματικότητα, όμως, η βασίλισσα ποτέ δεν έμαθε πώς να διαχειρίζεται την Νταϊάνα. Όταν μάλιστα η βασίλισσα της έδωσε την ελευθερία και της επέτρεψε να αγνοήσει το πρωτόκολλο, η Νταϊάνα ξέφυγε από τον έλεγχο.
Σε μια επιστολή, που γράφτηκε μετά το θάνατο της Νταϊάνα, η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε γράψει: «Ήταν πράγματι τρομερά λυπηρό και είναι μια τεράστια απώλεια για τη χώρα. Αλλά η δημόσια αντίδραση στο θάνατό της και η υπηρεσία στο Abby, φαίνεται ότι ένωσαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με έναν μάλλον εμπνευσμένο τρόπο.
Πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήριζαν τη σχέση τους παγωμένη, λόγω του γεγονότος ότι η Νταϊάνα δεν έγινε μέλος της οικογένειας υπό τις καλύτερες συνθήκες.
Ο Πρίγκιπας Κάρολος, δεχόταν μεγάλη πίεση από την οικογένειά του για να παντρευτεί την Νταϊάνα, ο ίδιος όμως ήταν ερωτευμένος με την Camilla Parker Bowles. Η βασίλισσα Ελισάβετ επέμενε πως έπρεπε να παντρευτεί την Νταϊάνα, με την οποία ένιωθε ότι ταίριαζε καλύτερα. Δυστυχώς, ούτε η Νταϊάνα ούτε ο Τσαρλς ήταν ευχαριστημένοι με τον γάμο τους.
Η Νταϊάνα ήταν αγαπητή στον κόσμο. Αφιερώθηκε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και έδωσε συγκλονιστικές συνεντεύξεις, μιλώντας αρκετές φορές για την βασιλική οικογένεια. Η βασίλισσα ήταν τουλάχιστον δυσαρεστημένη.
Η βασίλισσα Ελισάβετ παρέμεινε στο πλευρό της Νταϊάνα όταν ξεκίνησαν τα πρώτα σύννεφα στον γάμο της με τον Κάρολο, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν ήθελε ένα διαζύγιο να πλήξει τη δημόσια εικόνα της οικογένειας. Η σχέση φέρεται να άρχισε να επιδεινώνεται όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μόρτον και διαδόθηκαν φήμες ότι η Νταϊάνα είχε συνεργαστεί μαζί του (αυτά επιβεβαιώθηκαν μετά τον θάνατό της) — προσφέροντας προσωπικές πληροφορίες για τη σχέση της με τη βασίλισσα και νιώθοντας σαν ξένη στη βασιλική οικογένεια.
Όταν η Νταϊάνα εμφανίστηκε στην εκπομπή Panorama του BBC, μιλώντας για τη μοιχεία του συζύγου της, για την πεποίθησή της ότι δεν ήταν ικανός για την «κορυφαία δουλειά» του βασιλιά και για τη δική της επιθυμία να γίνει «βασίλισσα των καρδιών των ανθρώπων», η βασίλισσα θεώρησε ασυγχώρητη τη συνέντευξη της πριγκίπισσας.
Το μοιραίο δυστύχημα και οι φήμες ότι έπαιξε ρόλο στον θάνατό της
Οι αμφιβολίες σχετικά με την επίσημη εκδοχή του θανάτου της, παραμένουν «ζωντανές» ακόμα και σήμερα, με τους συνωμοσιολόγους να επιμένουν ότι δεν πρόκειται για ένα απλό δυστύχημα.
Οι εικασίες «φούντωσαν» το 2004, όταν η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror αποκάλυψε πως δέκα μήνες πριν το θάνατό της, η Νταϊάνα είχε γράψει μια επιστολή στον πρώην μπάτλερ της, Πολ Μπάρελ, στην οποία ανέφερε πως υποψιαζόταν ότι ο Κάρολος ήθελε να τη σκοτώσει. «Αυτή η συγκεκριμένη φάση της ζωής μου είναι η πιο επικίνδυνη. Ο σύζυγός μου σχεδιάζει ένα “ατύχημα” στο αυτοκίνητό μου, βλάβη στα φρένα και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι», ανέφερε η ίδια σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο πολυεκατομμυριούχος πατέρας του Αλ Φαγιέτ δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει ότι ο γιος του δολοφονήθηκε, κάτι όμως που διαψεύδουν οι αξιωματούχοι και οι αυτόπτες μάρτυρες. Ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Μεντζάχντι, 29 ετών, που βρισκόταν με το αυτοκίνητό του ακριβώς μπροστά από τη λιμουζίνα, δήλωσε πεπεισμένος ότι επρόκειτο για ατύχημα.
«Αν υπήρξε συνωμοσία, θα πρέπει να διαπράχθηκε από αόρατους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανική εφημερίδα.
Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν απρόθυμη να κάνει μια άμεση δημόσια δήλωση. Αλλά και να θρηνήσει ανοιχτά. Αμέσως μετά το δυστύχημα της πριγκίπισσας παρέμεινε στο ανάκτορο του Μπαλμόραλ. Αρνήθηκε να επιστρέψει στο Λονδίνο. Έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα μόνο έπειτα από πίεση του πρωθυπουργού. Για μερικές ημέρες το αντιμοναρχικό συναίσθημα θέριεψε στη Μεγάλη Βρετανία. Η εμφάνιση της βασίλισσας στην τηλεόραση η επιστροφή της στο Λονδίνο και η έκφραση της θλίψης της για το χαμό της πριγκίπισσας ανέτρεψαν τελικά το κακό κλίμα.
Φωτογραφίες: Splash/ Ideal Images
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ