Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο 7Μέρες Tv και την Έφη Θεοδωρίδου παραχώρησε η Βάσω Γουλιελμάκη, με αφορμή την παράσταση Ανθισμένες Μανόλιες που πρωταγωνιστεί. Η ηθοποιός, «έξω από τα δόντια», μίλησε για τον ρόλο της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία, με αφορμή τα τελευταία τραγικά γεγονότα που έχουν γίνει στη χώρα μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διάβασε το σχετικό απόσπασμα:
Αυτό το καλοκαίρι παίζετε στην παράσταση «Ανθισμένες Μανόλιες» στο θέατρο Χυτήριο.
Είναι ένα έργο που στο τέλος αφήνει μια γλυκιά γεύση. Ένα έργο πολύ γυναικείο αλλά από ότι βλέπω στο κοινό της παράστασης, εκπροσωπούνται και τα δύο φύλα. Έχει να κάνει με έξι γυναίκες που συναντιούνται μία φορά τη εβδομάδα σε ένα γκαράζ διαμορφωμένο ως κομμωτήριο. Το έργο αναφέρεται στη φιλία αλλά και στις αγωνίες και στα προβλήματα που μπορεί να έχει μια γυναίκα σε όλες τις ηλικίες. Προβάλλει το πως συμπαραστέκεται η μία στην άλλη και για την ανάγκη μεταξύ των γυναικών να υπάρχει αλληλεγγύη, αγάπη και στοργή. Να αγαπάμε η μία την άλλη και να είμαστε δεκτικές και υπομονετικές.
Σε όλα τα επίπεδα τον πρώτο ρόλο τον έχουν οι γυναίκες, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.
Συμβαίνει αλλά δεν θέλουμε να το δούμε. Τον πρώτο ρόλο στην κοινωνία τον έχει η γυναίκα γιατί δεν έχει μόνο έναν, έχει πολλούς. Είναι πολύ βεβαρημένη και πολύ δυνατή συνάμα, όσο και αν φαίνεται αδύναμη από σωματικής πλευράς. Έχει πολύ μεγαλύτερη ψυχική δύναμη και για αυτό το έργο αρχικά λεγόταν «Ατσαλένιες Μανόλιες» και μετά άλλαξε σε «Ανθισμένες».
Μια που μιλάμε για γυναίκες και όσα έχουν γίνει τελευταία, ανησυχείτε για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το γυναικείο φύλο;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω την ανάγκη και την αγωνία, ιδίως τώρα που μεγαλώνω ένα κορίτσι να πω ότι, δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες είναι εξευτελιστικός. Ακούς περιστατικά που σε κάνουν να ντρέπεσαι ως άνθρωπος. Ο άντρας, επειδή υπερτερεί σωματικά, φέρεται πολύ άγρια στο άλλο φύλο, ακόμα και στις σχέσεις του. Ακούμε για κακοποιημένες γυναίκες και σπάνια για κακοποιημένους άντρες. Είναι πολύ άσχημο, την στιγμή που υποτίθεται ότι η κοινωνία μας γίνεται πιο ανοιχτόμυαλη και υπάρχει θεωρητικά ισότητα των φύλων. Ισότητα όμως δεν υπάρχει, ούτε καν στα απλά πράγματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ