Λίγο έξω από την Αθήνα βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου, με σκοπό να παρακολουθήσουν το αρχαίο δράμα “Πέρσες” του Αισχύλου, με πρωταγωνίστρια την Λυδία Κονιόρδου. Πλήθος κόσμου κατέφθασε στην Επίδαυρο, κρατώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και φορώντας μάσκες προστασίας για να ζήσουν μια υπέροχη θεατρική βραδιά.
Οι Πέρσες (472 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια από τις πιο καθοριστικές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανάμεσα στους επώνυμους που βρέθηκαν στην Επίδαυρο και την πρεμιέρα της αρχαίας τραγωδίας ήταν η Μαρία Σολωμού, η Ντορέττα Παπαδημητρίου, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Σωτήρης Τσιόδρας με τη σύζυγό του, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Μίνως Μάτσας, ο Κωνσταντίνος Ρήγος κ.α.
Δες φωτογραφίες:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία. Η νίκη στεφανώνει εκείνους που ακολουθούν τη σύνεση, ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον, με οδηγό την αλαζονεία, ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας, με την έπαρσή του, θεούς και ανθρώπους.
Λίγα λόγια για τους «Πέρσες» του Αισχύλου
Υπόθεση:
Στα Σούσα, την πρωτεύουσα των Περσών, οι γέροντες που έχουν μείνει στα μετόπισθεν, πιστοί φύλακες των λαμπρών ανακτόρων του Ξέρξη, ανησυχούν για τον στρατό τους που επιχειρεί εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας, καθώς κανένα νέο δεν έχει φτάσει για την έκβαση της πολεμικής αποστολής.
Οι εντυπωσιακά πολυάριθμες δυνάμεις που συνθέτουν το περσικό στράτευμα με τα ηχηρά ονόματα των αρχηγών του και τη θεόδοτη δύναμη του βασιλιά τους, δεν αρκούν για να κατευνάσουν την ανησυχία των γερόντων, που γνωρίζουν ότι το αδιαπέραστο δίκτυ της Πλάνης ξεγελάει τους ανθρώπους και τους οδηγεί στο χαμό.
Η ανησυχία κορυφώνεται όταν η βασίλισσα Άτοσσα, μητέρα του Ξέρξη, αρχηγού της εκστρατείας, και γυναίκα του νεκρού Δαρείου, αφηγείται το δυσοίωνο όνειρό της: ο Ξέρξης προσπαθούσε να ζέψει στο άρμα του μια Ελληνίδα και μια Ασιάτισσα αλλά η Ελληνίδα έσπασε τα δεσμά και γκρέμισε τον βασιλιά.
Φωτογραφίες: NDP
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ