Η νέα μόδα που κάνει θράυση σε όλο τον κόσμο ονομάζεται couch surfing. Kι αν σου αρέσει καλύτερα… καναπεδο-σερφάρισμα! Τι είναι όμως το couch surfing; Πρόκειται για τη συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων να φιλοξενούνται σε σπίτια εξωτερικού, μακριά από τον τόπο διαμονής τους και πιο συγκεκριμένα στον καναπέ οποιουδήποτε σπιτιού κι όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουν καν τους οικοδεσπότες! Κι αν το τελευταίο σε τρόμαξε, το Tlife σου δίνει παρακάτω τις απαντήσεις.
Το couch surfing είναι μία νέα τάση για την Ελλάδα μιας και δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Mόνο οι 9.439, δηλαδή το 0,5%, είναι Έλληνες. Από όσους το έχουν δοκιμάσει οι 1.880.925 υποστηρίζουν ότι πέρασαν πολύ καλά, δημιουργήθηκαν 2.041.094 νέες φιλίες και είχαν 3.247.796 είχαν από μια θετική εμπειρία. Φυσικά πολλοί από αυτούς έχουν χρησιμοποιήσει το couch surfing πάνω από μία φορά! Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν εκατομμύρια couch surfers και σύμφωνα με τα στατιστικά του www.couchsurfing.com κάθε ώρα γίνονται περίπου 206 νέες εγγραφές μελών. Τα στοιχεία ανανεώνονται κάθε λίγες ώρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη μία οικονομική λύση για τις δύσκολες μέρες που διανύουμε αλλά και ένας πρωτότυπος τρόπος να κάνεις το γύρω τού κόσμου πληρώνοντας μόνο τα… εισιτήρια!
Ο Γιάννης και ο Θοδωρής είναι δύο νεαρά άτομα που δεν διστάζουν να μοιραστούν τη στέγη τους με άτομα από όλο τον πλανήτη! Μέσα στην οικονομική κρίση έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν οικονομικά και διασκεδαστικά ταξίδια σε κάθε άκρη της γης με στόχο να γνωρίσουν καινούρια άτομα και πολιτισμούς. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Το couch surfing!Διαβάστε πώς διηγήθηκαν την εμπειρία τους στο Τl!fe.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γιάννης είναι 28 ετών και έχει φιλοξενηθεί ήδη από τέσσερα άτομα:
‘Έμαθα για το couch surfing όταν ήμουν στην Βαρκελώνη από δύο Ινδούς. Εγώ και λόγω της δουλειάς μου ταξιδεύω πολύ συχνά. Έτσι το δοκίμασα. Όταν ταξιδεύεις υπάρχει ένας κώδικας. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι, ούτε κλοπές, ούτε τίποτα. Το χειρότερο που μπορείς να συναντήσεις είναι κάποιον να ροχαλίζει! Εγώ το έχω κάνει στο Βερολίνο, στην Ολλανδία και στη Θεσσαλονίκη. Έχω φιλοξενηθεί από 4 άτομα. Όταν ήμουν στο σπίτι τους αισθανόμουν τελείως ελεύθερα σαν να ήμουν σε κάποιον συγγενή. Σου δίνουν και κλειδιά. Οι λόγοι για να κάνεις couchsurfing είναι πολλοί. Ο πρώτος είναι ο οικονομικός κι ο δεύτερος να γνωρίσεις πολλά νέα άτομα. Μόνο θετικά μπορώ να πω. Επειδή ταξιδεύω συνέχεια δεν μου φάνηκε περίεργο να μένω με κάποιον που δεν ξέρω. Δένεσαι, κάνεις φιλίες… Μην το σκέφτεστε καθόλου, κάντε το, θα σας αρέσει πάρα πολύ. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων είναι γιατί θες να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους. Όλα αυτά τα αρνητικά που ακούγονται, δεν ισχύουν είναι καθαρά θέμα φιλίας.”
Ο Θοδωρής έμαθε για το couch surfing από ένα άρθρο στο διαδίκτυο:
“Για το couch surfing έμαθα από ένα site. Eίναι ένας πολύ καλός τρόπος να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους και να δημιουργήσεις φιλίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι αισθάνεσαι άνθρωπος της περιοχής κι όχι τουρίστας. Παντού υπάρχουν κίνδυνοι, όμως το couchsurfing έχει ένα πολύ καλό σύστημα ώστε αν γίνει κάτι να μπορείς να ενημερώσεις όλους τους χρήστες. Είναι πολύ όμορφο να φιλοξενείς άτομα που δεν γνωρίζεις γιατί μετά από το άγχος που νιώθεις στην αρχή σου μένει χαρά και γνώση. Εγώ έχω φιλοξενήσει μέχρι στιγμής ένα ζευγάρι από την Ισπανία και όταν ταξιδεύω έχω βγει για καφέ με 50-60 άτομα που είναι μέλη του cs. Αν σε ενδιαφέρει καντο απλά πρόσεξε τους κανόνες λειτουργίας και διάβασε προσεχτικά τα προφίλ των άλλων και τα σχόλια πριν έρθεις σε επαφή μαζί τους.”
Η Αθανασία είναι 28 ετών, μέλος του couch surfing και ως τώρα έχει μόνο φιλοξενήσει:
“Πέρσι είχαμε κάνει με τον συγκάτοικό μου sign in στο couch surfing για να πάμε κι εμείς κανά ταξίδι αλλά δεν πήγαμε ποτέ και μας έστειλε μήνυμα ένα ζευγάρι ο άντρας Καναδός και γυναίκα Ελβετίδα οι οποίοι είχαν γνωριστεί στη Ταυλάνδη. Ήθελαν λοιπόν να κανονίσουν ένα ταξίδι για να ξαναβρεθούν και κατέληξαν σε μας.οπότε ήρθαν από το σπίτι κι έμειναν για τέσσερις μέρες. Τους είχαμε παραχωρίσει τον καναπέ γιατί δεν είχαμε άλλα κρεββάτια και ο άντρας κοιμόταν στο πάτωμα. Δεν τους είχαμε βάλει περιορισμούς αλλά στα δικά μας δωμάτια δεν είχαν καμιά δουλειά να μπούνε. Την πρώτη μέρα που ήρθαν στο σπίτι τους πήγαμε για φαγητό και μιλήσαμε κι έτσι έσπασε ο πάγος. Επίσης επειδή ήταν κοντά στην ηλικία μας είμασταν άνετα. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα ξυπνήσουν το βράδυ και θα με σφάξουν! Δεν τους δώσαμε κλειδιά για ευνόητους λόγους αλλά όταν χρειάζοντανε να φύγουν ή να μπουν στο σπίτι τους ανοίγαμε. Τους αφήναμε και μένανε στο σπίτι ακόμα και όταν λείπαμε. Θα το ξαναέκανα άνετα. Αν έρθει κάποιος σε σένα μπορείς άνετα να πας μετά κι εσύ σε αυτόν. Επίσης είναι μία πολύ οικονομική λύση. Μία καλή συνταγή είναι να βρεις άτομα κοντά στην ηλικά σου. Είναι κάτι καινούριο που σιγά-σιγά θα το συνηθίσουμε!”
Το couch surfing τείνει να γίνει θεσμός γιατί είναι ο πλέον πιο οικονομικός και ενδιαφέρον τρόπος να περάσεις τις διακοπές σου. Για παράδειγμα μπορείς να κάνεις τις διακοπές σου στη Νέα Υόρκη χωρίς να πληρώνεις κάποιο ξενοδοχείο. Απλώς κοιμάσαι στον καναπέ ενός άλλου couch surfer!
Λογικό είναι να υπάρχουν κάποια ερωτηματικά σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να κοιμάσαι στο σπίτι κάποιου αγνώστου. Υπάρχουν απαντήσεις όμως που θα βοηθήσουν και τους πιο αρνητικούς να δούν το couch surfing με άλλο μάτι!
Οποιος θέλει να το δοκιμάσει είναι υποχρεωμένος να φτιάξει ένα profile στην ιστοσελίδα του couch surfing όπου θα αναγράψει κάποιες βασικές πληροφορίες για εκείνον και για την περιοχή που ζει. Επομένως έχεις μία πρώτη εικόνα του ατόμου που θα σε φιλοξενήσει ή θα φιλοξενήσεις.
Βλέποντας το profile του και τους φίλους του έχεις όλο τον χρόνο μπροστά σου να συζητήσεις μαζί του και να καταλάβεις για τι είδος χαρακτήρα ανθρώπου πρόκειται. Είναι σαν να γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά στο μετρό ή σε μια καφετέρια.
Θα σου φανεί πολύ χρήσιμο να διαβάσεις τις εμπειρίες που είχαν άλλα άτομα όταν φιλοξενήθηκαν ή φιλοξένησαν το άτομο που σε ενδιαφέρει. Έτσι θα αποκτήσεις μία συνολική εικόνα χωρίς να βρεθείς εξ απήνης.
Όταν βρεις το άτομο που σε ενδιαφέρει να σε φιλοξενήσει υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να έχετε μία ευχάριστη συμβίωση.
Πριν φτάσεις πρέπει:
Να συζητήσετε πόσο χρόνο θα περνάτε μαζί . Πρέπει εξ αρχής να του ξεκαθαρίσεις τις προσδοκίες σου.
Να ξεκαθαρίσετε πότε θα συναντηθείτε και πού.
Να έχεις πάντα και μία εναλλακτική λύση σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
Να είσαι προετοιμασμένος. Για παράδειγμα πρέπει να ξέρεις αν το άτομο που θα σε φιλοξενήσει θα σου παρέχει γεύμα. Καλό είναι να πηγαίνεις κι εσύ κάποια τρόφιμα στο σπίτι ή να μαγειρεύεις. Έτσι και θα τον αφήσεις με τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και θα έχετε μία αρμονική συμβίωση.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής σου πρέπει:
Μάθε τους κανόνες του οικοδεσπότη. Για παράδειγμα: μπορείς να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή,τη κουζίνα κτλ.;
Αν διστάζεις για κάτι ή θες να χρησιμοποιείσεις κάτι στο σπίτι που δεν το έχετε συμφωνήσει συζήτησέ το μαζί του.
Κανονίστε μαζί το πρόγραμμα της ημέρας. Δηλαδή αν έχει ελεύθερο χρόνο βρείτε πράγματα να κάνετε μαζί. Αν είναι απασχολημένος βρες πράγματα να γεμίζεις τον χρόνο σου χωρίς να του γίνεσαι βάρος και να τον ενημερώνεις πάντα για το τί ώρα θα γυρίσεις σπίτι.
Μην κάνεις την παρουσία σου ενοχλητική. Δες πώς συμπεριφέρεται και μιμήσου τον. Αν δηλαδή έχει μανία με την καθαριότητα, δεν πρέπει να αφήνεις τα πράγματά σου πεταμένα δεξιά κι αριστερά.
Όταν χρησιμοποιείς αντικείμενα του σπιτιού να τα καθαρίζεις και να τα βάζεις πάντα στη θέση τους.
Μην καλείς πότε κόσμο στο σπίτι του ατόμου που σε φιλοξενεί.
Φεύγοντας:
Επιστρέφεις ό,τι έχεις δανειστεί, τακτοποιείς το σπίτι και αν την ώρα που φεύγεις ο νοικοκύρης του σπιτιού δεν είναι εκεί κλειδώνεις καλά το σπίτι.
Για να τον ευχαριστήσεις μπορείς να αναφέρεις στο site πολύ καλά λόγια για εκείνον αλλά και να του στέλνεις postcards από τους επόμενους προορισμούς σου.
Τώρα αν είσαι εσύ ο οικοδεσπότης υπάρχει μία άλλη σειρά κανόνων που πρέπει να ακολουθήσεις.
Πριν φτάσουν:
Δεν είσαι υποχρεωμένος να φιλοξενήσεις κανέναν αν δεν το θες. Διάβασε προσεχτικά τα profile αυτών που ενδιαφέρονται και μετά πάρε την απόφασή σου.
Αν συγκατοικείς με άλλους ή έχεις οικογένεια ενημέρωσέ τους όλους ώστε να μην αισθανθεί άσχημα ο καλεσμένος σου αν κάποιος έχει πρόβλημα με την άφιξή του στο σπίτι σας.
Το σπίτι σου πρέπει να είναι καθαρό και έτοιμο να υποδεχτεί τον καλεσμένο σου. Πρέπει να είσαι ενήμερος για το πόσο καιρό θα μείνουν και να είσαι σε συνεχή επαφή μαζί τους.
Κατά τη διάρκεια της φιλοξενείας πρέπει:
Να τον έχεις ενημερώσει από πριν για τους κανόνες του σπιτιού δηλαδή πού θα κοιμάται, ποια αντικείμενα μπορεί να χρησιμοποιεί, πόσο νερό μπορεί να χαλάει κτλ.
Εξήγησε του πόσο χρόνο μπόρεις να του αφιερώσεις, ποιες ώρες απαιτείς ησυχία και πώς μπορείτε να διασκεδάζετε μαζί.
Είναι πολύ καλό να περνάς χρόνο με τον καλεσμένο σου. Αν δεν έχεις αυτή τη πολυτέλεια του χρόνου μπορείς να του προτείνεις κάποια μέρη όπου μπορεί να πάει για να διασκεδάσει.
Δώσε του χρήσιμες συμβουλές όπως πόσο κοστίζει ένα ταξί, ποια συγκοινωνία τον εξυπηρετεί κτλ.
Αν έχεις κάποιο πρόβλημα μαζί του συζητείστε του.
Όταν φύγει:
Γράψε για εκείνον μια αναφορά στο site καλή ή κακή ανάλογα με την συμπεριφορά του ώστε να βοηθήσεις και τους άλλους που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν τον συγκεκριμένο άνθρωπο, να καταλάβουν τι άτομο είναι.
Καλή επιτυχία!
Κείμενο: Εβίτα Τσιλοχρήστου
Ρεπορτάζ: Καλλιόπη Γεωργοπούλου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ