Φαντασία, εμπειρία και εξαιρετική πρώτη ύλη… Αυτά τα τρία στοιχεία κάνουν έναν καλό σεφ και ένα υψηλής αισθητικής εστιατόριο να ξεχωρίσουν και γιατί όχι… να κατακτήσουν ένα από τους πολυπόθητους Χρυσούς Σκούφους. Η απονομή των φετινών Χρυσών Σκούφων έγινε πριν λίγες μέρες (Δευτέρα 21 Μαρτίου) στο κέντρο της πόλης και το “παρών” έδωσε όλη η κοσμική Αθήνα.
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, το Ball Room του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρεταννία” γέμισε επώνυμες παρουσίες από τον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό χώρο, αλλά και σεφ από τα πιο εκλεκτά εστιατόρια της Ελλάδας που απόλαυσαν τη ξεχωριστή βραδιά και δοκίμασαν ένα υψηλού επιπέδου δείπνο. Ανάμεσα στους επώνυμους που έδωσαν το “παρών” ήταν ο Νίκος Ευαγγελάτος με την Τατιάνα Στεφανίδου, η βουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Χρήστος Λούλης, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Ηλίας Μαμαλάκης με την σύζυγό του, ο Παύλος Τσίμας, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Τάσος Ιορδανίδης, ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Θάλεια Ματίκα, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Μαρία Μπακοδήμου, η Γωγώ Μπρέμπου, η Ιωάννα Παππά, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και πολλοί ακόμη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τατιάνα Στεφανίδου, Νίκος Ευαγγελάτος
Τα πιάτα που δοκίμασαν δημιουργήθηκαν από τον Σουηδό σεφ Björn Frantzén, κάτοχο δύο αστεριών Michelin, σε συνεργασία με τα μέλη της γευσιγνωστικής ομάδας του “Αθηνοράματος” τα οποία ταξίδεψαν τον περασμένο Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη και επί τρεις ημέρες δοκίμασαν περισσότερα από 25 πιάτα μέχρι να καταλήξουν στα κορυφαία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Γιώργο Καμίνη και την σύζυγό του Ντία Αναγνώστου
Οι φετινοί Χρυσοί Σκούφοι σηματοδότησαν την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Αθηνοράματος. Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, βραβεύτηκαν 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο ενώ 34 ακόμη εστιατόρια απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
“Funky Gourmet” και “Etrusco” στις υψηλότερες θέσεις
Το “Funky Gourmet” του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και το “Etrusco” του Έκτορα Μποτρίνι συνέχισαν να συγκατοικούν στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, αποτελώντας κορυφαία παραδείγματα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, την οποία εξελίσσουν διαρκώς, το καθένα με τον δικό του διαφορετικό τρόπο.
Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα
Η τελετή απονομής
Η τελετή, την οποία παρουσίασαν με “γαστρονομικό” χιούμορ ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Στέλιος Μάινας και ο Άκης Σακελλαρίου, είχε επετειακό χαρακτήρα κάνοντας μια αναδρομή στα πρώτα 40 χρόνια του Αθηνοράματος και στην αντίστοιχη πορεία της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Τις απονομές στα δυο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Το “παρών” στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους η πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Wrangberg, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» Γιάννης Τροχόπουλος, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Κώστας Μπιτζάνης, ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, η Άσπα Σαββοπούλου, ο Δημήτρης Τάρλοου, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Χρήστος Χωμενίδης και πολλοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.
Björn Frantzén: Ο chef του δείπνου της τελετής
Αξίζει να αναφέρουμε πως για το επίσημο dîner de gala των Χρυσών Σκούφων ήρθε ειδικά από τη Σουηδία ο σεφ Björn Frantzén για να μαγειρέψει με τους συνεργάτες του το σπέσιαλ μενού βασισμένο σε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της σουηδικής γαστρονομίας που τις «μεταφράζει» με το δικό του ανάλαφρο γκουρμέ στιλ. Ο 39χρονος σεφ είναι ένας από τους σταρ της σουηδικής γαστρονομίας, με το ομώνυμο εστιατόριό του να βρίσκεται σταθερά από το 2011 μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου, βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin.
Το δείπνο που απόλαυσαν οι καλεσμένοι
Όσο για το εντυπωσιακό δείπνο… περιελάμβανε: το βελούδινο μπακαλιάρο «Ο πειρασμός του Janson», συνοδεία Chateau Julia, το ελάφι ράτσας Fallow με σαλάτα λάχανου και τσιπς kale σε αρμονία με Syrah Domaine Costa Lazaridi, μια πολύ ιδιαίτερη κρέμα γλυκόριζας με μαύρα φραγκοστάφυλα, βατόμουρα και παντζάρια ποσέ και το εντυπωσιακό φινάλε με το κοκτέιλ Garden of Elyx που σερβιρίστηκε σε ποτήρι από ροζ χαλκό σε σχήμα ανανά και συνόδεψε τις τολμηρές τρούφες.
Το εντυπωσιακό coctail που ανέβασε η Τατιάνα στο Instagram! (Κάνε κλικ εδώ για να την ακολουθήσεις στο Instagram)
Δες φωτογραφίες:
Αθηνά και Γιώργος Μιχαλακόπουλος συζητάνε με την Τατιάνα Στεφανίδου και τον Νίκο Ευαγγελάτο
Άρης Σπηλιωτόπουλος, Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου, Δημήτρης Ηλιόπουλος, Άννη Ηλιοπούλου, Κωνσταντίνος Δεσπότης
Παναγιώτης Μπουγιούρης και Kλέλια Μενελάου
Ηλίας Μαμαλάκης με τη σύζυγό του Ντορίτα Πετρατζά και τον Ανδρέα Ροδίτη
Ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαππας με τη σύζυγό του Σοφία Κάντα
Νίκος Ευαγγελάτος, Παύλος Τσίμας
Δημήτρης Τάρλοου, Κάτια Δανδουλάκη, Θάνος Μικρούτσικος, Ιωάννα Παππά
Φώτης Σεργουλόπουλος
Λευτέρης Λαζάρου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Άλκηστις Πουλοπούλου, Γιάννης Χουβαρδάς, Χρήστος Λούλης και Έμιλυ Κολιανδρή
Χρήστος Χωμενίδης, Μυρτώ Τσίμα και Παύλος Τσίμας, Κων/νος Μαρκουλάκης
Λόλα Νταϊφά, Αθηνά Μιχαλακοπούλου, Αλέξανδρος Αβερκιάδης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κάτια Δανδουλάκη, Θάνος Μικρούτσικος
Οι νικητές της βραδιάς:
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ: Χρυσοί Σκούφοι 2016
Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20 και δύο σκούφοι
Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι
Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
F+W by Olivier Campanha 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Abovo, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Apocalypsis, Πάτμος, 15/20 και ένας σκούφος
Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Lycabettus Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa, Mύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Old Mill, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2016
Αleria, Αθήνα, 14,5/20
Bασίλαινας, Αθήνα, 14,5/20
Ferryman, Κρήτη, 14,5/20
Grace, Σαντορίνη, 14,5/20
Κοντοσώρος, Φλώρινα, 14,5/20
Μαυρίκος, Ρόδος, 14,5/20
Milos Estiatorio, Αθήνα, 14,5/20
Παπαϊωάννου, Αθήνα, 14,5/20
Σελήνη, Σαντορίνη, 14,5/20
Τηλέμαχος Barbeque Club, Αθήνα, 14,5/20
Xasteria, Κρήτη, 14,5/20
Αθήρι, Αθήνα, 14/20
Αλέξης, Χαλκιδική, 14/20
Alfredo’s Garden, Θεσσαλονίκη, 14/20
Ark, Αθήνα, 14/20
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Πιερία, 14/20
Clochard, Θεσσαλονίκη, 14/20
Elia’s Restaurant, Σκιάθος, 14/20
Έξι Κλειδιά, Πήλιο, 14/20
Erimitis, Παξοί, 14/20
Θωμάς, Φλώρινα, 14/20
Ιώδιο, Αθήνα, 14/20
Kastri Bistro, Αθήνα, 14/20
Το Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη, 14/20
Κρητικός, Αθήνα, 14/20
Η Μαριγούλα, Χαλκιδική, 14/20
Μαρίνα, Χαλκιδική, 14/20
Μylos, Σαντορίνη, 14/20
Ναουμίδης, Αμύνταιο Φλώρινας
On the Verandah, Σπέτσες, 14/20
Πλατεία της Ανθούλας, Χαλκιδική, 14/20
Tάσος, Θεσσαλονίκη, 14/20
Τaverna, Πελοπόννησος, 14/20
Τηλέμαχος Art Grill, Αθήνα, 14/20
Βραβεία Νέου Ταλαντούχου Σεφ
Σπύρος Αγιούς («Grace»)
Μίλτος Αρμένης («Erimitis»)
Σταμάτης Μαρμαρινός («On the Verandah»)
Φωτογραφίες: Panoulis, ndp photos
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ