Το παιχνίδι είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά. Μέσα από τη χαρά, την κίνηση και τη φαντασία, εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και αναπτύσσουν νέες δεξιότητες χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία, μετατρέποντας την καθημερινότητα σε ευκαιρία για μάθηση και σύνδεση
Άγγιξε και μάθε
Τα νήπια λατρεύουν να εξερευνούν με τις αισθήσεις τους. Πιάσε λοιπόν χαρτόνι και γράψε επάνω του γράμματα και αριθμούς με έναν μαρκαδόρο. Μετά δώσε στο παιδί σου βαμβάκι, γυαλόχαρτο ή χρωματιστό συρματάκι και άφησέ το να διακοσμήσει τα γράμματα. Αγγίζοντας κάθε γράμμα, καταλαβαίνει πώς σχηματίζεται και συνδέει ήχους με εικόνες. Αν φτιάξετε και το όνομά του, δε θα αργήσει να το αναγνωρίζει παντού. Ναι, ακόμα και πάνω σε διαφημιστικές πινακίδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετρήσεις με φαντασία
Το παιδί σου δε χρειάζεται χάρακα για να μάθει τι σημαίνει μέτρηση. Δοκιμάστε μαζί πιο δημιουργικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ξάπλωσέ το στο γρασίδι και βάλτε φύλλα το ένα πίσω από το άλλο, μετρώντας πόσα χρειάζονται για να καλύψουν το ύψος του. Μπορείτε επίσης να δείτε πόσα τουβλάκια φτάνουν μέχρι την άκρη του καναπέ ή πόσα ξύλινα τουβλάκια είναι το πλάτος του ψυγείου. Με κάθε αντικείμενο που προσθέτετε, μετρήστε μαζί φωναχτά. Έτσι το παιδί εξοικειώνεται με τους αριθμούς παίζοντας.
Το σπίτι σας… σχολείο
Κόλλησε ταμπελάκια σε αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Ψυγείο, καρέκλα, παράθυρο. Χρησιμοποίησε ταινία ζωγραφικής για να μη χαλάσεις επιφάνειες. Αν το παιδί σου αναγνωρίζει γράμματα, παίξτε μαζί το παιχνίδι “βρες το γράμμα”. Αν όχι, πες του εσύ τι σημαίνει κάθε λέξη και πώς ακούγεται. Πριν το καταλάβεις, θα σου δείχνει μόνο του πού μπαίνουν τα πράγματα.
Μικρός οργανωτής με άποψη
Αν το μικρό σου θέλει να βοηθήσει στο μάζεμα, άφησέ το. Μπορεί να είναι λίγο αργό, αλλά το κάνει με ενθουσιασμό. Συνδύασε αυτή τη φάση με την προηγούμενη δραστηριότητα και φτιάξτε μαζί ένα σύστημα οργάνωσης. Πού πάνε τα παιχνίδια; Πού μπαίνουν τα πιρούνια; Αν βάλεις τα κουτάλια στο συρτάρι με τις κάλτσες, το παιδί θα σε «διορθώσει». Και θα το λατρέψει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυνήγι θησαυρού στο σαλόνι
Τα παιδιά λατρεύουν τις αποστολές. Φτιάξε ένα απλό κυνήγι θησαυρού στο σπίτι. Ζήτα του να βρει κάτι κόκκινο, κάτι κυκλικό ή κάτι που αρχίζει από «Μ». Μπορείς να κάνεις το ίδιο στο σούπερ μάρκετ, ψάχνοντας προϊόντα συγκεκριμένου χρώματος. Ή πες του πως “χάθηκε” ο χυμός πορτοκάλι και ζήτα βοήθεια για να τον εντοπίσεις. Θα γίνει ο ντετέκτιβ του σπιτιού.
Γνωρίζοντας τη γειτονιά
Η βόλτα αποκτά άλλο νόημα όταν εξηγείς στο παιδί σου τι είναι κάθε μαγαζί και ποιος δουλεύει εκεί. Δείξε του το σούπερ μάρκετ, το βενζινάδικο, το φαρμακείο. Μετά, φτιάξτε μαζί κάρτες με εικόνες αυτών των σημείων. Την επόμενη φορά που θα βγείτε, δώσ’ του να βρει την αντίστοιχη κάρτα. Μπορεί να σε ρωτήσει αν στον καθαριστήριο αγοράζουμε ρούχα. Θα γελάσεις, αλλά έτσι μαθαίνει.
Μάθημα μελωδίας
Τραγούδησε μαζί του λέξεις, αριθμούς, ρίμες και ό,τι άλλο σας κατεβαίνει. Τραγούδια όπως η “Η μικρή αράχνη” είναι τέλεια. Τα παιδιά μαθαίνουν περίπου 9 νέες λέξεις τη μέρα. Αν αυτό δεν είναι λόγος για να κάνετε… χορωδία, τότε τι είναι; Ζήτα και από τη γιαγιά ή τη babysitter να συμμετέχει. Όλοι μαζί στο ίδιο ρεπερτόριο.
Το πρωινό… ημερολόγιο
Φτιάξε έναν απλό πίνακα ημερολογίου σε πόστερ και βάλε το παιδί να κολλάει κάθε μέρα τον αριθμό. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει τους αριθμούς, τις ημέρες και κατανοεί την έννοια του χρόνου. Συνδύασέ το με το τραγουδάκι των ημερών της εβδομάδας και πριν το καταλάβεις, θα ξέρει πότε είναι Δευτέρα. Ή τουλάχιστον πότε είναι Παρασκευή, που έρχεται το Σαββατοκύριακο.
Μνήμη με πρόσωπα αγαπημένα
Βάλε φωτογραφίες συγγενών και φίλων σε έναν πίνακα στο δωμάτιο του παιδιού. Γράψε τα ονόματά τους σε χαρτάκια και βάλ’ τα κάτω από τις φωτογραφίες. Όταν αρχίσει να τους αναγνωρίζει, βγάλε τα ονόματα και παίξτε το “ποιος είναι ποιος”. Σιγά σιγά μπορείτε να φτιάξετε και οικογενειακό δέντρο. Εσύ θα συγκινηθείς και το παιδί θα νιώσει πιο δεμένο με όλους.
Ο καιρός… στο παράθυρο
Κάθε μέρα, ζωγραφίστε μαζί τον καιρό σε ένα φύλλο χαρτί. Φτιάξτε γύρω του ένα “παραθυράκι” με καφέ χαρτόνι και κολλήστε τη λέξη “βροχή” ή “ήλιος” ανάλογα. Κάθε μήνα αλλάζετε και “παράθυρα”. Θα αποκτήσεις στο σπίτι σου μικρό μετεωρολόγο. Και το παιδί σου θα αρχίσει να παρατηρεί τις αλλαγές στη φύση με άλλο μάτι.
Φαντασία σε πρώτο ρόλο
Το καλύτερο για το τέλος. Η φανταστική αναπαράσταση ρόλων βοηθά το παιδί να καταλάβει τον κόσμο γύρω του και να εξασκήσει βασικές κινήσεις. Με ένα καπέλο πυροσβέστη ή ένα σετ γιατρού, μπορεί να γίνει ό,τι θέλει. Θα μάθει να βάζει ένα καπέλο, να περνάει μια ποδιά, να ακολουθεί οδηγίες. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο παιχνίδι και να το αφήσεις να σε “κουράρει”. Και μην εκπλαγείς αν καταλήξεις να παίρνεις εντολές από έναν γιατρό 4 ετών.
Δε χρειάζονται πολύπλοκα παιχνίδια ή εντυπωσιακές δραστηριότητες για να βοηθήσεις το παιδί σου να αναπτυχθεί. Μερικά απλά υλικά, λίγη φαντασία και η παρουσία σου αρκούν. Μέσα από αυτές τις καθημερινές στιγμές, όχι μόνο ενισχύεις τη μάθηση του παιδιού, αλλά ανακαλύπτεις και εσύ τρόπους να συνδεθείς, να παρατηρήσεις καλύτερα τις ανάγκες του και να απολαύσεις την κοινή σας καθημερινότητα. Το πιο όμορφο είναι πως κι εσύ μαθαίνεις να έχεις υπομονή, να χαλαρώνεις, να βλέπεις τον κόσμο μέσα από παιδικά μάτια.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ