Πρώτη ημέρα στο σχολείο. Σήμερα. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε. Ο τρόμος ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο του παιδιού σου. Εσύ, βίωσες τις συνέπειες της άρνησης του να επιστρέψει στα σχολικά θρανία. Έπρεπε να ξυπνήσει νωρίτερα. Να το είχε ξυπνήσει, για την ακρίβεια. Μήπως αυτό το σκηνικό σου θυμίζει κάτι; Μήπως το βίωσες πριν από λίγο;
Καλή Σχολική Χρονιά να έχουμε και να έχετε με ηρεμία, σύνεση και υπομονή. Κάτι, μου λέει ότι θα τη χρειαστείς. Τουλάχιστον το Σεπτέμβριο. Βέβαια, το σχολείο είναι μία ωραία εμπειρία, η οποία περιλαμβάνει χαρά, λύπες, αισιοδοξία και απογοητεύσεις. Όπως κάθε σημαντικό γεγονός σε αυτή τη ζωή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εσύ, λοιπόν, καλείσαι να το διαχειριστείς; Αλήθεια, φέτος ήσουν ειλικρινής στο παιδί σου σχετικά με το τι θα συναντήσει στο σχολικό χώρο; Αν όχι, τότε φώναξε το παιδί σου εδώ και εσύ απομακρύνσου από την οθόνη, γιατί ακολουθούν 10 αλήθειες για τη νέα σχολική χρονιά, που κάθε σωστός μαθητής οφείλει να γνωρίζει. H πείρα μιλάει.
Τα βιβλία είναι πάντα περισσότερα από όσα θα χρειαστείς. Αν αισθάνθηκε σήμερα τη τσάντα σου λίγο πιο βαριά και γεμάτη, και η αγωνία κυρίευσε το είναι σου, θέλω να ηρεμήσεις και να κρατήσεις στο μυαλό σου ότι από όλα τα βιβλία που κουβάλησες, θα χρειαστεί μόλις τα 2/3. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα βάλεις στο ράφι του από σήμερα.
Οι πρώτες ημέρες είναι οι πιο δύσκολες. Λίγο η προσαρμογή, λίγο το ότι θέλει να βρίσκεσαι εκτός τάξης, ενώ υποχρεούται να παρακολουθήσει το μάθημα… πολύ θέλει το μυαλό να κουραστεί; Πάντως, η κούραση είναι πολύ περισσότερο ψυχολογική, παρά σωματική.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι μέρες πριν τις εθνικές εορτές είναι οι καλύτερες. Δε θα συμμετέχει στη γιορτή; Αν όχι, σίγουρα θα λάβει μέρος στην παρέλαση. Ε, υπολόγισε ότι δέκα ημέρες πριν την εκάστοτε εθνική εορτή, θα κάνει λιγότερο μάθημα και περισσότερο διασκεδαστικές πρόβες. Αν, δηλαδή, συμμετέχει στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, από τις 15 του μηνός τα εφτάωρα θα γίνουν πεντάωρα – ίσως και τετράωρα.
Το καλύτερο σημείο της ημέρας είναι το διάλειμμα. Το να συνομιλήσεις με τους φίλους σου, να παίξετε μαζί, να συζητήσετε, να μαλώσετε, να τα βρείτε μετά είναι το καλύτερο σημείο της ημέρας. Και μπορείς να το απολαύσεις σε χορταστικές δόσεις κάθε ώρα περίπου.
Πάντα θα αγοράσει κάτι από το κυλικείο. Ακόμα και αν του έχεις ετοιμάσει το πιο λαχταριστό κολατσιό. Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή, εσύ, μαμά που διαβάζεις το κείμενο παθαίνεις μία μικρή κρίση πανικού, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Ίσως γιατί το να περιμένεις στην ουρά του κυλικείου έχει την πλάκα του και αποτελεί μία μορφή κοινωνικοποίησης.
Θα έχει μαζί του το κινητό. Μπορεί ο νόμος να το απαγορεύει, όμως, το κάθε παιδί, γνωρίζοντας ότι ο δάσκαλος του δεν είναι και πολύ αυστηρός, θα φροντίσει να έχει στο τσεπάκι του (κυριολεκτικά) το smartphone του. Πώς θα μιλήσει για το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι; Πώς θα δείξει στους φίλους τις φωτογραφίες από τις διακοπές; Παιδί είναι. Το πρόβλημα ξεκινά, όταν το κινητό κάνει την εμφάνιση του εντός τάξης.
Θα κάνει τις ασκήσεις των Χριστουγέννων μία μέρα πριν επιστρέψει στο σχολείο. Όλοι μας δεν το ξέρουμε αυτό; Μήπως, δεν το κάναμε κιόλας; E, θα το κάνει και το παιδί σου. Οι περισσότεροι δάσκαλοι πιστεύουν ότι η περίοδος των διακοπών είναι η καλύτερη αφορμή για επανάληψη της ύλης. Το παιδί, από την άλλη, πιστεύει ότι θέλει να ξεκουραστεί. Να το κατηγορήσουμε;
Θα πάει στο καλύτερο αποκριάτικο πάρτι. Το οποίο θα γίνει στο σχολείο. Μαζί με όλους τους συμμαθητές του. Την Παρασκευή πριν από την Καθαρά Δευτέρα.
Θα κουραστεί στο τέλος κάθε τριμήνου, αφού τα διαγωνίσματα θα του χτυπήσουν απειλητικά την πόρτα. Οι βαθμοί ακόμα εντονότερα. Αλλά μία φάση είναι, θα περάσει.
Θα γίνει μούσκεμα την τελευταία μέρα του σχολείου. Η παράδοση του τελευταίου μπουγελώματος της χρονιάς ισχύει μέχρι και σήμερα. Και είναι απολαυστική!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ