Μία από τις πρώτες λέξεις που θα πει το μωράκι σου (αν όχι η πρώτη, και σε φέρει σε αμηχανία) είναι η λέξη μπαμπάς. Ναι, εσύ περιμένεις πως και πως να το ακούσεις να λέει “Μαμά”, όμως, σύμφωνα με έρευνες, είναι πολύ πιο πιθανόν να φωνάξει τον άλλο του γονέα αντί εσένα που το φροντίζεις όλη την ημέρα. Πρώτο Δεδομένο. Ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή και ολοκληρωμένη ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του μικρού σου. Δεύτερο Δεδομένο. Και, τώρα ακολουθεί κάτι (το οποίο δε με συμφέρει και πολύ). Ναι, σε αυτή τη στήλη αισθάνομαι ότι έχουμε παραμελήσει λίγο τους πατέρες της κάθε οικογένειας. Τρίτο Δεδομένο. Για αυτό, και σήμερα, είπα να επανορθώσω!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλλωστε, είναι το πρότυπο του μικρού σου γιου, αλλά και η πρώτη (και παντοτινή) αγάπη της κόρης σου. Μπορεί, λοιπόν, ο κάθε μπαμπάς να νομίζει ότι με ένα τρυφερό “Καληνύχτα” στο αυτί του παιδιού, πριν πέσει για ύπνο έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όμως, τελικά αποδεικνύεται ότι το κάθε παιδί θέλει κάτι παραπάνω από τον μπαμπάκα του.
Τι ζητάει, λοιπόν, ένα παιδί από τον πατέρα του;
– Να είναι παρών στις πιο σημαντικές στιγμές του. Ας το αναλύσουμε λίγο αυτό. Σημαντική στιγμή για ένα παιδί είναι το ποίημα που θα απαγγείλει στη γιορτή του σχολείου. Η πρώτη του παρέλαση στην μπροστινή σειρά ή ως σημαιοφόρος. Ευρύτερα, οτιδήποτε σου πει το ίδιο ότι το ενδιαφέρει. Γιατί, τα παιδιά έχουν τον τρόπο τους να πουν τα πάντα. Το κλειδί είναι να ξέρεις να αποκωδικοποιείς το εκάστοτε μήνυμα.
– Να είσαι εκεί ακόμα και στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας. Τι; Πιστεύεις ότι θα εμφανιστείς σε μία γιορτή και μετά όλα τελείωσαν; Δε θέλω να ξεχνάς ότι η λεπτομέρεια κάνει πάντα τη διαφορά. Για αυτό, ακόμα και η πιο μικρή στιγμή (που εσένα σου φαίνεται ασήμαντη) έχει ξεχωριστή θέση στη ψυχοσύνθεση του παιδιού.
– Όταν του μιλάει, να αισθάνεται ότι το κοιτάει. Μπαμπά, μπορείς να αφήσεις το laptop για ένα λεπτό;
– Να ασχολείται κάθε μέρα μαζί του. Εντάξει, δε χρειάζεται να είσαι συνέχεια από πάνω του. Αλλά, λίγο χρόνο της ημέρας το θέλει το παιδάκι σου.
– Να του λέει συχνά “Σε αγαπώ”. Ίσως, η πιο δύσκολη δοκιμασία για κάθε πατέρα. Όχι, γιατί δεν το αγαπά. Κάθε άλλο. Απλά, εμείς τα αγόρια δεν το λέμε και πολύ συχνά. Νομίζω, όμως, ότι στο παιδάκι σου μπορείς να το πεις…
– Να περνάνε χρόνο μαζί, χωρίς τη μαμά μπροστά. Στην αρχή, θα υπάρχει αμηχανία, λόγω άγνοιας. Ακολούθησε το ένστικτο σου και όλα καλά θα πάνε.
– Να μοιράζονται τα μυστικά τους. Αν ξεκινήσει ο μπαμπάς, το παιδί θα ακολουθήσει. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας: να το ξέρετε εσείς οι δύο και κανένας άλλος.
– Να κάνουν μαζί δραστηριότητες χωρίς τη μαμά. Καλύτερα, οι δυο μας θα περάσουμε…
– Να το βοηθάει στο διάβασμα. Τι, μόνο η μαμά ξέρει Ιστορία και Γεωγραφία;
– Να αγαπά τη μαμά και να της το δείχνει. Η εικόνα δύο ερωτευμένων γονέων μόνο χαρά προσφέρει στην καρδούλα του μικρού. Για αυτό, να είστε πάντα ευγενικοί και ευδιάθετοι μπροστά του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ