Site icon TLIFE

10 tips για να προετοιμάσεις το παιδί σου πριν τη μετακόμιση!

Ειδικά για ένα παιδί προνηπιακής ηλικίας που καλά καλά δεν μπορεί να εκφραστεί με λέξεις και πρέπει να διαχειριστεί μια μεγάλη αλλαγή που αφορά τον τόπο κατοικίας. Εάν λοιπόν αλλάζετε σπίτι και έχετε μικρά παιδιά θα πρέπει να τα προετοιμάσετε και αυτά και η ψυχολόγος Αναστασία Γκοτσοπούλου σας εξηγεί τι πρέπει να λάβετε υπόψη!

Το καλό είναι ότι η μετάβαση από το ένα σπίτι στο άλλο μπορεί να γίνει ομαλά αρκεί οι γονείς να λάβουν υπόψη τους τις βασικές ανάγκες που έχει ένα μικρό παιδί! Με άλλα λόγια τι πρέπει να κάνετε πριν τη μετακόμιση;

1. Εξηγήστε στο παιδί τι θα συμβεί με πολύ απλά λόγια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ιστορία για να εξηγήσετε στο παιδί ή ακόμη και να παίξετε ένα παιχνίδι μετακόμισης με φορτηγάκια και έπιπλα.

2. Φροντίστε να εξηγήσετε στο παιδί όταν πακετάρετε τα παιχνίδια του ότι δεν τα πετάτε αλλά… τα σώζετε ώστε να φτάσουν ασφαλή στο νέο σπίτι! Μάλιστα βάλτε και το παιδί στη διαδικασία να σας βοηθήσει ώστε να το δει ως παιχνίδι.

3. Κάθε γονιός γνωρίζει πώς συμπεριφέρεται,αντιδρά και προσαρμόζεται το παιδί του στις αλλαγές. Έχοντας λοιπόν πρότερη εμπειρία του πώς προσαρμόζεται το παιδί σας σε ό,τι αλλάζει θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τις εξάρσεις της συμπεριφοράς του. Θυμηθείτε για παράδειγμα πώς αντέδρασε το παιδί σας όταν κόψατε την πάνα, την πιπίλα, όταν πήγε πρώτη φορά παιδικό σταθμό; Η απάντηση θα σας βοηθήσει να προλάβετε τις αντιδράσεις του και στη μετακόμιση. Ένα ευαίσθητο παιδί για παράδειγμα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί και μεγαλύτερη προετοιμασία από ένα πιο ανεξάρτητο και δυναμικό.

4. Τρεις λέξεις κλειδιά θα σας σώσουν: οικειότητα, πειθαρχία, ρουτίνα. Τι σημαίνει αυτό; Φροντίστε το παιδί σας να αισθανθεί άμεσα οικειότητα στο νέο χώρο (φτιάχνοντάς του π.χ. ένα ίδιο δωμάτιο), να τηρείτε κατά γράμμα το πρόγραμμά του που είχε και πριν (φαγητό, παιχνίδι, ύπνος, μπάνιο κ.ο.κ) σε σχέση με τις ώρες και να μην του κάνετε έξτρα χατήρια από το φόβο για το πώς θα πάρει τη μετακόμιση.

5. Επισκεφτείτε με το παιδί το νέο σπίτι πριν μετακομίσετε ώστε να το εξοικειώσετε με το χώρο και κυρίως να του δείξετε το νέο του δωμάτιο και να δείτε τις αντιδράσεις του. Μείνετε κάποια ώρα εκεί, διαβάστε ένα παραμύθι, κάντε το να αισθανθεί άνετα.

6. Μην επιχειρήσετε να κάνετε άλλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού μαζί με τη μετακόμιση. Για παράδειγμα θα ήταν πολύ κακή ιδέα να του κόψετε την πιπίλα ή την πάνα την περίοδο που αλλάζετε σπίτι.

7. Φροντίστε τη μέρα της μετακόμισης να κρατήσει κάποιος το παιδί μακριά από τη βαβούρα και τα νεύρα που θα δημιουργηθούν λόγω της κατάστασης. Όμως το βράδυ, πάρτε το παιδί, ξεναγήστε το και κοιμίστε το στο νέο σας σπίτι.

8. Δείξτε στο παιδί πόσο χαίρεστε με τη νέα κατάσταση. Η αισιοδοξία και η θετική σκέψη είναι… μεταδοτική, ειδικά στα μικρά παιδιά.

9. Μην… ξεχάσετε τις ανάγκες του παιδιού σας προκειμένου να βάλετε σε τάξη το σπίτι. Με άλλα λόγια είναι προτιμότερο να καθυστερήσετε μια δυο μέρες να τακτοποιηθείτε πλήρως εσείς και τα πράγματα παρά να του στερήσετε το καθιερωμένο του παιχνίδι ή τη βόλτα του.

10. Επιβραβεύστε το παιδί με διακριτικότητα για την καλή του συμπεριφορά στο νέο σπίτι αλλά μην το παρακάνετε!

Για την ασφάλειά του
Η μετακόμιση κρύβει κινδύνους για τα μικρά παιδιά για το λόγο αυτό μην ξεχνάτε:
-Μην αφήνετε εκτεθειμένα ψαλίδια, φάρμακα ή επικίνδυνα υλικά όπου έχει πρόσβαση το παιδί.
-Φροντίστε τα βαριά κιβώτια να μην είναι ψηλά και να είναι καλά στερεωμένα ώστε να μην τραυματιστεί το παιδί.
-Ελέγξτε την ασφάλεια του σπιτιού και φροντίστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα (για πρίζες, γωνίες, ντουλάπια κ.ο.κ.) πριν μετακομίσετε.

© 2024 tlife.gr