Η μητρότητα δεν ήταν ποτέ ένα εύκολο πράγμα. Ειδικά στην εποχή μας όμως, που όλο και περισσότερες γυναίκες δουλεύουν έξω από το σπίτι, οι δυσκολίες οξύνονται, καθώς η κοινωνία έχει δημιουργήσει πάνω από έναν ρόλους για την γυναίκα και εκείνη καλείται να είναι τέλεια σε όλους. Συνεπής εργαζόμενη, σωστή σύντροφος, καλή νοικοκυρά και πάνω απ’ όλα υπέροχη μητέρα. Όλα αυτά λοιπόν, φυσικό είναι να σε κάνουν κάποια στιγμή να πελαγώσεις, αλλά δεν χρειάζεται, αρκεί να έχεις ένα πλάνο στο μυαλό σου και να είσαι συγκεντρωμένη σε αυτό.
Παρακάτω ακολουθούν 10 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια επιτυχημένη καριέρα, χωρίς να αφήνεις πίσω την οικογένειά σου
1. Ξεφορτώσου τις ενοχές
Αντί να σκέφτεσαι συνεχώς πως θα έπρεπε να είσαι με το παιδί σου, σκέψου πως ο ρόλος σου στην εταιρεία που δουλεύεις ωφελεί και την οικογένειά σου. Λόγω της δουλειάς σου, μπορούν τα παιδιά σου να κάνουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες που επιθυμούν, αλλά επίσης θα μπορέσεις να κάνεις οικονομίες για τις σπουδές και το μέλλον τους. Οι πιο επιτυχημένες καριερίστες-μαμάδες είναι εκείνες που καταφέρνουν να είναι αποτελεσματικές σε ό, τι κάνουν και αυτό σημαίνει πως μπορούν και παίρνουν τις πιο κατάλληλες αποφάσεις ανάλογα με την περίσταση. Πρέπει να αποδεχθείς πως θα έχεις κακές και καλές μέρες. Σαν μαμά πρέπει να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη σου και ότι είναι σημαντικό να να μιλάς για τα συναισθήματά σου με τον σύντροφό σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Βρες τα κατάλληλα άτομα να προσέχουν τα παιδιά σου
Ζήτα από τους φίλους και την οικογένειά σου να σου συστήσουν έναν καλό παιδικό σταθμό ή μια μπέιμπι σίτερ την οποία εμπιστεύονται. Φτιάξε μια λίστα με τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται και βρες χρόνο να επισκεφτείς κάποιους παιδικούς σταθμούς αλλά και να μιλήσεις με πιθανές μπέιμπι σίτερ. Μια καλή στρατηγική θα ήταν να προσλάβεις ένα άτομο που στο παρελθόν να εργαζόταν για αρκετά χρόνια στην ίδια οικογένεια. Αυτό δείχνει ότι έχει εμπειρία αλλά και ότι μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου. Όσο αφορά τους παιδικούς σταθμούς, ψάξε για ένα που να έχει ευέλικτο ωράριο, η αναλογία δασκάλων-μαθητών να είναι μικρή, να έχει εξωτερικό χώρο για παιχνίδι και να έχει την άδειά του προσφάτως ανανεωμένη.
3. Κάνε πιο εύκολα τα πρωινά
Για να αποφύγεις τον πανικό το πρωί, οργανώσου από το προηγούμενο βράδυ. Ετοίμασε το φαγητό που θα πάρουν τα παιδιά σου στο σχολείο, βγάλε τα ρούχα που θα φορέσουν και βάλ’ τα να κάνουν μπάνιο από το βράδυ. Καλό θα ήταν επίσης, να έχεις σκεφτεί τι θα φτιάξεις να φάτε για πρωινό, να έχεις καθαρίσεις και γεμίσει την τσάντα σου αλλά και αυτές των παιδιών σου και να τις έχει αφήσει δίπλα στην πόρτα, για να μπορέσεις να τις πάρεις λίγο πριν βγεις. Κοίτα την λίστα με αυτά που έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα και μοίρασε τις αρμοδιότητες. Ποιος θα πάρει τα παιδιά από το σχολείο, ποιος θα πάει στο σούπερ μάρκετ, ποιος θα μαγειρέψει. Αν ξέρεις ότι όλα αυτά είναι κανονισμένα θα κερδίσεις μερικές στιγμές για να φας ήσυχη πρωινό μαζί με τα παιδιά σου.
4. Φτιάξε ένα οικογενειακό ημερολόγιο
Βρες ποιες είναι οι προτεραιότητες της οικογένειάς σου. Ένα ημερολόγιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις ημερομηνίες που λήγουν οι λογαριασμοί, μια λίστα με “δουλειές” που πρέπει να κάνουν τα παιδιά, μια λίστα με σχολικές γιορτές αλλά και οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια κλπ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το ημερολόγιο της Google που συγχρονίζεται με πολλές συσκευές και σου δίνει την δυνατότητα να χαρακτηρίζεις το κάθε γεγονός με ένα χρώμα. Πάρε 15 λεπτά από την Κυριακή σου και κοίτα το ημερολόγιο για την εβδομάδα που έρχεται, έτσι δεν θα σε περιμένουν εκπλήξεις. Αν έχεις μπέιμπι σίτερ για τα παιδιά σου, θα ήταν ωφέλιμο να μοιραστείς το ημερολόγιο αυτό και μαζί τους, για να μπορούν να ξέρουν τι δραστηριότητες και υποχρεώσεις έχουν τα παιδιά. Για να είσαι οργανωμένη, προϋποθέτει να έχεις και ένα καθαρό περιβάλλον. Φτιάξε συγκεκριμένες θέσεις για τα έγγραφα, τα κλειδιά, τους φορτιστές. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσεις χρόνο και θα κάνεις το σπίτι σου να μοιάζει πιο άνετο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
5. Να επικοινωνείς με τον εργοδότη σου
Πριν μιλήσεις με τον εργοδότη ή με τον υπεύθυνο προσωπικού της εταιρείας σου, φτιάξε ένα πλάνο με όλες τις λεπτομέρειες που θεωρείς σημαντικές για την συζήτησή σας. Μάθε αν άλλοι συνάδελφοί έχουν πιο ευέλικτο ωράριο και χρησιμοποίησέ το αυτό προς όφελός σου. Αυτή η πληροφορία θα σε βοηθήσει να φτιάξεις έτσι την πρότασή σου, ώστε ο εργοδότης σου δεν θα μπορεί να σου πει όχι, αφού έχει ήδη πει ναι σε άλλους. Κάθε υπάλληλος είναι διαφορετικός και μόνο εσύ ξέρεις τι θες να μοιραστείς και τι όχι, αλλά προσπάθησε να είσαι όσο πιο ανοιχτή γίνεται. Να είσαι έτοιμη να δώσεις εναλλακτικές, για να δείξεις ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα επηρεάσουν την απόδοσή σου. Ειδικά, οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να ρωτάνε. Οι δυο πιο σημαντικές ερωτήσεις είναι: “Πόσο καιρό άδειας δικαιούμαι;” και “Πόσοι από τους μήνες αυτούς είναι πληρωμένη άδεια;”
6. Κράτα επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας
Να κρατάς επαφή με τα παιδιά σου, ακόμα κι όταν δεν είστε μαζί. Αν τα παιδιά σου είναι μικρά, μπορείς να ηχογραφήσεις τη φωνή σου, όταν θα διαβάζεις ένα παιδικό βιβλίο. Αν αργήσεις ή δεν μπορέσεις να παραβρεθείς σε μια σημαντική στιγμή του παιδιού σου, φρόντισε να του δώσεις κάτι ξεχωριστό το πρωί, όπως ένα γούρι ή ένα χειρόγραφο σημείωμα. Βάλε φωτογραφίες δικές σου αλλά και του συντρόφου σου, στο σπίτι για να σας βλέπουν τα παιδιά και όταν έχεις διάλειμμα από τη δουλειά, να τα παίρνεις τηλέφωνο. Αν ακούσεις τη φωνή τους, θα γίνει η δύσκολη μέρα σου πιο εύκολη, αλλά και εκείνα θα σε αισθανθούν κοντά τους.
7. Περιόρισε όλα αυτά που σου αποσπούν την προσοχή και σου τρώνε άσκοπα χρόνο
Έχε πειθαρχία και όρισε συγκεκριμένο χρόνο που θα περνάς κοιτώντας τα μέιλ σου ή που θα μιλάς στο τηλέφωνο ή ακόμα καλύτερα καν’ τα αυτά όσο τα παιδιά σου κοιμούνται. Μείωσε τον χρόνο που βλέπεις τηλεόραση σε μια φορά την εβδομάδα και πέρνα πιο ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σου τα βράδια. Όταν είσαι με τα παιδιά σου συγκεντρώσου σε αυτά και μην κάνεις άλλα πράγματα ταυτόχρονα. Στη δουλειά σου να αποφεύγεις το χάσιμο χρόνο με ασήμαντα πράγματα. Είναι πολύ φυσιολογικό να θες να έχεις σχέσεις με τους συναδέλφους σου, αλλά τα δεκάδες μέιλ μπρος πίσω, το άσκοπο σερφάρισμα στο ίντερνετ, οι ψιλοκουβέντες και τα μεγάλα διαλείμματα για φαγητό, είναι πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή και σε κάνουν λιγότερο αποδοτική.
8. Δημιούργησε ξεχωριστές δραστηριότητες για την οικογένειά σου
Ο χρόνος με τα παιδιά σου είναι μείζονος σημασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όσο και τα Σαββατοκύριακα, για να καλλιεργήσεις τη δυναμική της οικογένειάς σου, αλλά και για να δεθείτε. Αν ο χρόνος σε πιέζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, φάτε όλοι μαζί οικογενειακό πρωινό ή περάστε μια οικογενειακή βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια και ταινίες. Δημιούργησε δραστηριότητες που θα κολλάνε τακτικά στο πρόγραμμά σας, ώστε όλοι να ξέρουν τι να περιμένουν και να προσδοκούν. Όταν κάνετε οικογενειακές εκδρομές, απόφυγε να μιλάς για εργασία και να ελέγχεις το κινητό σου. Αντ ‘αυτού, επικεντρώσου στα ενδιαφέροντα των παιδιών σου όπως είναι οι φίλοι τους, τα μαθήματα και τα χόμπι τους. Αν έχεις μεγαλύτερα παιδιά, ζήτα και τις δικές τους προτάσεις για δραστηριότητες και προσπάθησε να καλύψεις τις ανάγκες τους. Δεν έχει σημασία τι θα κάνετε, αρκεί να το κάνετε όλοι μαζί.
9. Πέρνα χρόνο με τον σύντροφό σου
Θυμήσου να χτίζεις τη σχέση σου με τον σύντροφό σου, ο οποίος θα είναι συχνά ο νούμερο ένα άνθρωπος δίπλα σου. Αρχίσε με το να βγαίνετε οι δυο σας μια φορά τον μήνα, για να αναζωογονηθείτε και να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου. Συχνά, εάν είσαι απασχολημένη με την εργασία και το σπίτι, ο σύντροφός σου είναι ο πρώτος που θα παραμελείσεις. Η φροντίδα αυτής της σχέσης θα φέρει πίσω τον ενθουσιασμό στον γάμο. Για μερικά ζευγάρια, τα ραντεβού σε μηνιαία βάση, μπορεί να είναι δύσκολα ή και δαπανηρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εστιάσετε ο ένας στον άλλο. Περάστε μια βραδιά μαγειρεύοντας μαζί ή ακόμα και πίνοντας ένα ποτήρι κρασί και μιλώντας (αλλά όχι για την εργασία ή τα παιδιά).
10. Δημιούργησε στιγμές για τον εαυτό σου
Με σωστή διαχείριση του χρόνου, μπορεί να βρεις τον πολύτιμο χρόνο που σου λείπει. Ένα διάλειμμα θα σε βοηθήσει να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου, ενώ φροντίζεις τις προσωπικές σου ανάγκες. Επειδή ο χρόνος σου χωρίζεται μεταξύ του σπιτιού και της καριέρας σου, βεβαιώσου ότι διαχειρίζεσαι σωστά την ενέργεια σου. Δεν μπορείς να είσαι μια αποτελεσματική σύζυγος ή γονιός, εάν γκρινιάζεις, οπότε αφιέρωσε χρόνο για να φροντίσεις τον εαυτό σου, για να αισθάνεσαι χαλαρή και αποτελεσματική. Χάσου μέσα σε ένα βιβλίο πριν πας για ύπνο, γέμισε την μπανιέρα σου και κάνε ένα αφρόλουτρο μία φορά την εβδομάδα, ή περιποιήσου τον εαυτό σου με μια ημέρα σε ένα σπα. Θυμήσου να τρως καλά και να κάνεις αρκετά ξεκούραστα πράγματα που ακόμη και οι πιο έξυπνες μητέρες παραμελούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ