Οι πρώτοι μήνες στη ζωή του μωρού σου, είναι και οι πιο σημαντικοί, όχι μόνο για την σωματική του ανάπτυξη, αλλά και για την συναισθηματική. Πιθανότητα κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων μηνών θα είστε οι δυο σας στο σπίτι και θα περνάτε πολύ χρόνο μαζί, είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, αυτός ο χρόνος να είναι εποικοδημητικός και να κάνεις πράγματα για να αναπτύξεις το δέσιμό σου μαζί του.
Διάβασε παρακάτω 30 τρόπους για να δεθείς με το μωρό σου:
1. Αν μπορείς, θήλασε: Ο θηλασμός δεν έχει να κάνει μόνο με την διατροφή. Όταν το μωρό σου, κουρνιάζει στην αγκαλιά σου, ακούει τον χτύπο της καρδιάς σου, σε μυρίζει και αισθάνεται ασφάλεια λόγω της επαφής με το σώμα σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Να το κοιτάς στα μάτια όταν το ταϊζεις με μπιμπερό: Η οπτική επαφή θα βοηθήσει το μωρό σου να θυμάται ποια είσαι αλλά και το τι σημαίνεις γι’ αυτό.
3. Κάν’ του μασάζ: Τα πλεονεκτήματα του μασάζ είναι αναρίθμητα κι εσύ θα αισθάνεσαι σαν υπερήρωας κάθε φορά που θα γελάει από την ευχαρίστηση που νιώθει.
4. Άσε το κινητό σου: Οι φίλοι και γνωστοί αλλά ακόμα και η οικογένειά σου θα καταλάβει γιατί πλέον αργείς να απαντήσεις στα μηνύματά τους. Εκμεταλλεύσου κάθε λεπτό που έχεις μαζί με το μωρό σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
5. Να κοιτιέστε στον καθρέφτη μαζί: Το μωρό σου δεν αντιλαμβάνεται ακόμα την έννοια της αντανάκλασης, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Στα μωρά αρέσει πολύ να βλέπουν πρόσωπα ανθρώπων και αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος ν αρχίσει να μαθαίνει και το δικό του πρόσωπο.
6. Άκου την καρδούλα του: Θυμάσαι πόσο ενθουσιασμένη ήσουν την πρώτη φορά που άκουσες την καρδιά του μωρού σου; Ε, αυτόν τον ήχο που μοιάζει με μουσική στ’ αυτιά σου, μπορείς τώρα να τον ακούς όποτε θες.
7. Να κοιμάσαι, όταν κοιμάται το μωρό σου: Μην αισθάνεσαι άσχημα επειδή μπορεί να σε πάρει ο ύπνος από τις 7 το απόγευμα. Ένας ξεκούραστος γονιός, είναι ένας χαρούμενος γονιός και αυτό είναι το πιο σημαντικό για το μωρό σου.
8. Κάτι κάτι γλυκό για τον σύντροφό σου: Είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι, το μωρό καταλαβαίνει αν οι γονείς του είναι δεμένοι. Θέσε πιο γερά θεμέλια για την σχέση και κάνε πράγματα όπως το να ετοιμάσεις ένα δείπνο για τους δυο σας ή κανόνισε να δείτε μια ταινία μόνοι σας.
9. Μην αγχώνεσαι για τις στιγμές-ορόσημο: Είναι πολύ δελεαστικό το να μπεις στο ίντερνετ και να ψάξεις πότε θα συμβεί τι στη ζωή του μωρού σου, αλλά κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό. Αν επιμένεις να κοιτάς προς το μέλλον, θα χάσεις το παρόν.
10. Έχε σωματική επαφή με το μωρό σου: Μπορεί να το κουβάλησες εννιά μήνες στην κοιλιά σου, αλλά υπάρχουν πιθανότητες πια να χάνετε αυτή την σωματική επαφή που είχατε. Δοκίμασε να βάζεις το μωρό πάνω σου όταν και οι δυο δεν φοράτε μπλούζες για να νιώθει το δέρμα σου.
11. Να αντιδράς στο κλάμα του: Ειδικά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό σου θα θέλει να ξέρει ότι είσαι εκεί γι’ αυτό και το να το παίρνεις αγκαλιά όταν κλαίει θα βοηθήσει να σου έχει εμπιστοσύνη. Μην αγχώνεσαι ότι μπορεί να το κακομάθεις.
12. Γίνε ειδική στο φάσκιωμα: Το σωστό φάσκιωμα, υπόσχεται καλύτερο ύπνο για το μωρό. Φαντάζομαι δεν χρειάζεται να ακούσεις κάτι άλλο.
13. Μύρισε το όσο πιο πολύ μπορείς: Δυστυχώς δεν έχει ανακαλύψει ακόμα κανείς πως να βάλει τη μυρωδιά ενός μωρό σε ένα μπουκάλι. Άρα, αφού έχεις το μωρό στα χέρια σου μύρισέ το όσο πιο πολύ μπορείς. Άλλωστε, το δικό σου μωρό μυρίζει πιο ωραία απ’ όλα τα μωρά του κόσμου.
14. Περάστε λίγο παραπάνω χρόνο στην κουνιστή καρέκλα: Αφού το έχει πάρει ο ύπνος, μην βιαστείς να το πάς κατευθείαν στην κούνια του. Κάθισε λίγο παραπάνω στην κουνιστή σου καρέκλα και κουνηθείτε μαζί μπρος-πίσω. Αυτές είναι πολύτιμες στιγμές που δεν θα τις ξαναέχεις.
15. Παίξτε με ρούχα: Ας είμαστε ειλικρινείς, κάθε φορά που βλέπεις το μωρό σου να φορά καινούρια ρούχα, η καρδιά σου λιώνει και λίγο. Δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς λοιπόν, αν κάνεις μια μικρή επίδειξη μόδας κάθε μέρα με τα μωρά σου.
16. Να κρατάς ημερολόγιο: Ο πρώτος χρόνος ζωής του μωρού σου, θα περάσει πριν καν το καταλάβεις. Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν, γράφε κάπου όλες αυτές τις γλυκές στιγμές που περνάτε μαζί.
17. Δωσ’ του λούτρινα ζωάκια: Θα διασκεδάσεις βλέποντας το μωρό να ακουμπά, να μυρίζει και ακόμα και να γεύεται τους νέους χνουδωτούς του φίλους. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή όταν διαλέξει το αγαπημένο του.
18. Διαβάστε βιβλία: Δεν είναι ποτέ αρκετά νωρίς για να ξυπνήσεις τον βιβλιοφάγο που κρύβει μέσα του το μωρό σου. Θα πάρεις και έξτρα πόντους, αν μπορείς να αλλάζεις φωνή για κάθε χαρακτήρα του βιβλίου.
19. Βγάλε τις παιδικές σου φωτογραφίες: Μπορεί να έχει τα μάτια σου, τη μύτη σου ή τα λακάκια σου. Όποια ομοιότητα κι αν εντοπίσεις όμως, θα σε κάνει να έρθεις άμεσα πιο κοντά του.
20. Παίρνε βαθιές ανάσες κάθε φορά που κλαίει: Όποια μαμά σου πει ότι δεν χάνει ποτέ την ψυχραιμία της, θα σου πει ψέμματα. Παρόλα αυτά όμως, κάθε φορά που εσύ χάνεις την ψυχραιμία σου, το μωρό σου το αντιλαμβάνεται και ίσως αρχίσει να κλαίει ακόμα πιο πολύ.
21. Έχε πρόγραμμα: Τα μωρά είναι πλάσματα στα οποία αρέσει η ρουτίνα, άρα καλό θα ήταν να έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα οι δυο σας. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό, θα καταλάβει ότι εσύ είσαι υπεύθυνη για όλα τα μαγικά που του συμβαίνουν.
22. Βγες για ραντεβού με το μωρό σου: Ακόμα και μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιά ή στην καφετέρια της γωνίας, μπορεί να μοιάζει με περιπέτεια για το μωρό σου. Μια τέτοια βόλτα θα θυμίσει και σε σένα ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος και έξω από το σπίτι σου.
23. Βγάλε ένα παρατσούκλι για το μωρό σου: Είσαι η μαμά του και μπορείς να το φωνάζεις όπως θες. Επίσης, το παρατσούκλι που θα του δώσεις θα μπορεί να είναι το μικρό σας μυστικό.
24. Φτιάξε μια λίστα με τραγούδια και βγάλε την Adele που κρύβεις μέσα σου: Διάλεξε 5 από τα αγαπημένα σου τραγούδια και ξεκίνα να τα τραγουδάς συχνά για το μωρό σου. Θα δεις ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να κουνιέται με τον ρυθμό, ενώ είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι ακούει τη φωνή σου.
25. Κάνε χαζομάρες: Δεν είναι ανάγκη να είσαι σοβαρή μπροστά στο μωρό σου, μάλλον το αντίθετο. Κάν’ του αστείες φατσούλες και θα δεις πως θα αρχίσει να γελάει δυνατά.
26. Συμφιλιώσου με την ακαταστασία: Κάθε μέρα θα έχεις δυο επιλογές, να καθαρίσεις το σπίτι ή να κάνεις αγκαλιές με το μωρό σου στον καναπέ. Η σωστή απάντηση είναι πάντα η δεύτερη.
27. Απόλαυσε την ώρα του φαγητού: Όταν το μωρό σου αρχίσει να τρώει στέρεες τροφές, ξέχνα την ακαταστασία που θα δημιουργήσει και συγκεντρώσου στην ευτυχία που θα αισθάνεται κάθε φορά που δοκιμάζει κάτι νέο.
28. Αισθάνεσαι αγχωμένη; Μίλα στο μωρό σου. Οι πρώτες μέρες την μητρότητας μπορεί να μοιάζουν πολύ μοναχικές, αλλά μπορείς πάντα να μιλάς στον καινούριο κολλητό σου. Θα του αρέσει πολύ να ακούει την φωνή σου και εσένα θα φύγει ένα βάρος από πάνω σου.
29. Άρχισε να απολαμβάνεις την αλλαγή της πάνας: Η αλλαγή της πάνας μπορεί να μην μοιάζει ιδιαίτερα ειδυλλιακή, αλλά μπορείς να κάνει αυτήν την διαδικασία πιο διασκεδαστική, τραγουδώντας ή βρίσκοντας κάθε φορά μια νέα λέξη για τα κακάκια του μωρού σου.
30. Φίλα το, φίλα το, φίλα το: Σε μερικά χρόνια θα σκουπίζει το μάγουλό του κάθε φορά που το φιλάς και θα σε κοιτάει στραβά. Αλλά τώρα που είναι και πιο γλυκούλι από ποτέ, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αποφύγει τα φιλιά σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ