Site icon TLIFE

5 μυστικά για να μη γίνει κακομαθημένο

Του προσφέρεις τα πάντα. Πολύ περισσότερα από αυτά που χρειάζεται στην πραγματικότητα. Γιατί, είναι το μοναδικό σου, το δικό σου μικρό και το αγαπάς όσο τίποτα άλλο σε αυτό τον πλανήτη. Όμως, μήπως αυτή η υπερβολική αγάπη δεν του κάνει καλό τελικά; Αρκετοί γονείς στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν, όσο το δυνατόν καλύτερα, στο πρότυπο του τέλειου γονέα, πέφτουν στην παγίδα να μην του “χαλάνε” κανένα χατίρι. Ίσως, λοιπόν, τα “ναι αγάπη μου, ό,τι θες εσύ” να είναι η αιτία που το παιδί σου φέρεται λίγο κακομαθημένα.

Αρχικά, θέλω να ξέρεις ότι κανένα παιδί δε γεννιέται κακομαθημένο. Γίνεται στην πορεία. Είναι μία βασική πληροφορία που πρέπει να αποθηκεύσεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Ξέρω ότι είναι λίγο δύσκολο να το δεχτείς, γιατί πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι υπεύθυνη για την κακή συμπεριφορά του παιδιού σου είσαι εσύ η ίδια.

Τι πρέπει να κάνεις, λοιπόν, για να μη γίνει κακομαθημένο;

– Βάλε όρια. Δεν είναι καταπίεση. Είναι επιτακτική ανάγκη και ένας τρόπος να κατανοήσει το παιδί που πρέπει να σταματούν τα “θέλω” του. Το να θέλει να αγοράσει το τελευταίο μοντέλο από ρούχα ή gadgets είναι λογικό, μόνο όταν δεν εκδηλώνει την επιθυμία αυτή κάθε μήνα. Και φυσικά, εκείνο το εκφράζει, γιατί ξέρει ότι θα του το πάρεις. Μήπως, λοιπόν, να του εξηγήσεις ότι είναι πολύ καλά με όλα αυτά που έχει ήδη στην ντουλάπα και στο γραφείο του;

– Θέσε έναν περιορισμό και τήρησε τον. Γιατί να το βάζεις τιμωρία, ενώ ξέρεις και εσύ η ίδια ότι την τελευταία στιγμή θα την ακυρώσεις; Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να το απειλείς ότι δε θα πάει στο πάρτι του κολλητού του, αν πρόκειται να το πας εσύ τελικά με το αυτοκίνητο σου. Επομένως, τήρησε τον περιορισμό σου ή αλλιώς σταμάτα να το βάζεις τιμωρία. Ίσως, να είναι και καλύτερο…

– Μην του λες “ναι”, απλά γιατί βαριέσαι να συζητήσετε ένα θέμα. Ναι, έχεις τις υποχρεώσεις σου, αλλά μετά μην απορείς, γιατί το παιδί σου κάνει το ένα και το άλλο. Του είχες πει “ναι”. Απλά, δεν το θυμάσαι.

– Μην του εξηγείς γιατί πήρες την εκάστοτε απόφαση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκθέσεις τα επιχειρήματα σου σε ένα μικρό παιδί. Την πρώτη φορά που θα σε ρωτήσει, απάντα κοφτά και χωρίς να του δώσεις θάρρος να συνεχίσει τον μίτο των ερωτήσεων.

– Μη διαπραγματεύεστε. Καλώς ή κακώς, εσύ και ο μπαμπάς είστε οι αρχηγοί του σπιτιού και το παιδάκι ακολουθεί τις αποφάσεις. Στην αρχή, θα είναι δύσκολο. Στη συνέχεια, όμως, όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Last But Not Least, μη ξεχάσεις να εφαρμόσεις τις παραπάνω συμβουλές με επιείκεια και αγάπη. Επίσης, θέλω να αφαιρέσεις από το μυαλό σου ότι αν του κάνεις παρατήρηση, σημαίνει ότι δεν το αγαπάς. 

© 2024 tlife.gr