Αν μόλις έφερες στον κόσμο αυτό το μωράκι σου ή είσαι πολύ κοντά στο να γεννήσεις, τότε υπάρχει σίγουρα ένα αντικείμενο που δεν λείπει από το σπίτι και την καθημερινότητα σου: η πιπίλα. Το μέσο που “έρχεται” να σε βοηθήσει σε στιγμές που το μωρό σου είναι λίγο πιο ανήσυχο ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Είναι σύμμαχος σου. Κάθε φίλη σου το γνωρίζει, ακόμα και εκείνες που δεν έχουν γίνει ακόμα μανούλες. Με τη σειρά του, αυτό δημιουργεί πολλές θεωρίες, γύρω από τη χρήση της, από τις οποίες μερικές είναι επιστημονικά ορθές και άλλες (για να το πούμε απλά) δεν ισχύουν και τόσο. Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από το αναντικατάστατο αξεσουάρ του μωρού σου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μύθος No.1: Και για τις πιπίλες ισχύει ο κανόνας των πέντε δευτερόλεπτων. Μισό λεπτό! Τι είναι αυτό; Πρόκειται για έναν κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο αν ένα τρόφιμο πέσει στο έδαφος, έχεις πέντε δευτερόλεπτα προθεσμία να το σηκώσεις, πριν προλάβουν να αναπτυχθούν πάνω του βακτήρια. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για την πιπίλα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι και τόσο, αφού από τη στιγμή που θα πέσει στο πάτωμα καλό είναι είτε να την μεταφέρεις στον κάδο απορριμάτων, είτε να την πλύνεις με καυτό νερό και άφθονο απορρυπαντικό και να την χρησιμοποιήσεις ξανά με μεγάλη επιφύλαξη. Και αυτό, γιατί το πάτωμα όσο καλά και να το έχεις καθαρίσει, “κρύβει” μερικά όχι και τόσο αθώα μικρόβια, που σε καμία περίπτωση δεν θέλεις να έρθουν σε άμεση επαφή με το μωρό σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μύθος Νο.2: Προκαλούν οι πιπίλες οδοντικά προβλήματα; Όχι, αν την χρησιμοποιείς με μέτρο. Μπορεί τα δόντια του μωρού σου να θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα, όμως, αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι η πιπίλα μετατρέπεται σε εχθρό σου. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα προβλήματα ορθοδοντικής φύσεως, αφού, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει ορθοδοντικό πρόβλημα, του οποίου η αιτία να εντοπίζεται στην πιπίλα που να μην μπορεί να επιδιορθωθεί με σιδεράκια.
Μύθος No.3: Το μωρό σου μπορεί να χρησιμοποιήσει την πιπίλα από την πρώτη ημέρα που θα έρθει στο σπίτι. Μάλλον, θα χρειαστεί να περιμένει τουλάχιστον 40 ημέρες. Και αυτό, γιατί το μωρό σου θα πρέπει πρώτα να γνωρίσει τον μητρικό θηλασμό και στη συνέχεια το αξεσουάρ που θα του κάνει παρέα αρκετό διάστημα. Έτσι, θα καταλάβει ότι δεν είναι απαραίτητη συνέχεια, αλλά μόνο όταν κοιμάται.
Μύθος Νο.4: Αν προσθέσεις λίγη ζάχαρη στην πιπίλα, θα δεις καλύτερα αποτελέσματα. Αν ρωτήσεις τον παιδίατρο σου, η απάντηση του θα είναι ξεκάθαρη: “όχι”. Μία από τις πιο συνηθισμένες τροφές που επιλέγουν οι γονείς είναι το μέλι, το οποίο, όπως πρόσφατα σου εξήγησε ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης, δεν πρέπει να δίνεται σε μωρά. Επίσης, η ζάχαρη είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα στο μικρό σου, τα οποία θα κάνουν την εμφάνιση τους, όσο μεγαλώνουν.
Μύθος No.5: Μία μικρή φθορά, δεν κάνει τη ζημιά. Μήπως, τελικά, όμως, την κάνει; Μία φθορά αρκεί για να “εισχωρήσουν” μερικά μικρόβια στην πιπίλα και από εκεί στο μωρό σου. Για αυτό, μόλις δεις το υλικό να “χαλάει”, μην το πολυσκεφτείς! Αντικατέστησε την με μία καινούργια και απόλαυσε ήρεμη το καλοκαίρι σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ