Τα λαχανικά δεν είναι σίγουρα η αγαπημένη τροφή των παιδιών. Είναι, όμως, αναπόσπαστο κομμάτι μίας ολοκληρωμένης παιδικής διατροφής. Απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη τους. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι πρέπει να βρεις μερικούς τρόπους να τα προσθέσεις έμμεσα -αλλά επιτυχημένα – στο μενού του μικρού σου. Υπάρχει τρόπος! Και “κρύβεται” στις παρακάτω λαχταριστές συνταγές. Φορέστε τα γαντάκια σας και Voila!
Μάφιν με λαχανικά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζάνι πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζάνια baby σπανάκι
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 4 ολόκληρα αβγά
- 4 ασπράδια αβγού
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 175°C και ψεκάζεις με μαγειρικό σπρέι ένα αντικολλητικό ταψάκι για muffins με 12 θήκες.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρεις το λάδι, την κόκκινη πιπεριά, την πράσινη πιπεριά και το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτεις το σπανάκι και σοτάρεις για ακόμα 2 λεπτά. Στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα, προσθέτεις το λιωμένο σκόρδο. Ρίχνεις αλάτι και αφαιρείς το τηγάνι από το μάτι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, σπας όλα τα αβγά και τα χτυπάς καλά.
- Ρίχνεις μέσα τα σοταρισμένα λαχανικά.
- Μοιράζεις το μείγμα στις φόρμες για μάφιν και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Τρυφερά nuggets από… κουνουπίδι
Υλικά:
- 700 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε φέτες
- 3 μεγάλα αβγά
- 1 κουτ. του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/3 του φλιτζανιού κίτρινο τυρί, τριμμένο
- 1 1/4 φλιτζάνια φρυγανιά, τριμμένη
- αλάτι και πιπέρι (για γεύση)
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C και απλώνεις μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και ραντίζεις με ελαιόλαδο.
- Σε ένα ρηχό μπολ, χτυπάς τα αβγά.
- Σε ένα άλλο ρηχό μπολ, συνδυάζεις την τριμμένη φρυγανιά, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Περνάς τα κομμάτια κουνουπιδιού από το μείγμα αβγών.
- Στη συνέχεια, τα περνάς από το μείγμα του άλλου μπολ.
- Απλώνεις το κουνουπίδι στην λαδόκολλα και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
Κεφτεδάκια με σπανάκι
Υλικά:
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 αβγό
- 1/3 του φλιτζανιού παρμεζάνα
- 1/8 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/3 του φλιτζανιού τρίμμα ψωμιού
- 1/3 του φλιτζανιού γάλα
- 300 γρ. σπανάκι
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 680 γρ. σάλτσα ντομάτας
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τον κιμά με το αυγό, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο και ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το τρίμμα ψωμιού με το γάλα και άφησέ το για τρία λεπτά.
- Πρόσθεσε το μείγμα ψωμιού στον κιμά και έπειτα πρόσθεσε το σπανάκι ψιλοκομμένο και στεγνό και ανακάτεψε ελαφρώς.
- Πλάσε με τα χέρια σου 20 κεφτεδάκια και ζέστανε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ψήσε τα κεφτεδάκια για περίπου επτά λεπτά από όλες τις πλευρές για να θωρακιστούν. - Πρόσθεσε τη σάλτσα ντομάτας και βράσε σε χαμηλή φωτιά για άλλα έξι λεπτά.
Pancakes από… καρότο
Υλικά:
- 1/2 φλιτζάνι ξηροί καρποί
- 2 1/2 φλιτζάνι αλεύρι, χωρίς γλουτένη, για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κουτ. της σούπας σόδα μαγειρέματος
- 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2 κουτ. του γλυκού λάδι από λαχανικά
- 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο
Εκτέλεση:
- Αρχικά, σε ένα μπλέντερ χτυπάς τους ξηρούς καρπούς, μέχρι να διαλυθούν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις τους ξηρούς καρπούς, τη σόδα μαγειρέματος, το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι.
- Σε ένα πολυμηχάνημα, λιώνεις τα καρότα, μέχρι να πάρουν την υφή πουρέ. Σε ένα μπολ, ανακατεύεις τα καρότα, το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι. Αναμειγνύεις με το μείγμα του παραπάνω μπολ.
- Ανακατεύεις πολύ καλά και το αφήνεις στην άκρη για 10 λεπτά.
- Με ένα μπλέντερ, χτυπάς ξανά το μείγμα με τα καρότα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, αρχίζεις να ρίχνεις μικρές ποσότητες από το μείγμα, στο σχήμα των pancakes.
- Τηγανίζεις για περίπου 5 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Επαναλαμβάνεις.
Κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο
Υλικά:
- 1 πακέτο κανελόνια
- 1 κιλό φρέσκο σπανάκι
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 5 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. ανθότυρο
- 1 φλιτζάνι ρύζι καστανό
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 4 τομάτες, ώριμες και μεγάλες
- 1 κουτ. της σούπας ντοματοπελτέ
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. της σούπας βασιλικό
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι, για γεύση
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα, προσθέτεις με σπανάκι, το οποίο ζεματίζεις με καυτό νερό.
- Αρχίζεις να βράζεις το σπανάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας νερό στην κατσαρόλα. Προσθέτεις 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο, το κουκουνάρι και το καστανό ρύζι. Αφού αλατοπιπερώσεις, το αφήνεις να βράσει.
- Μόλις βράσει, απομακρύνεις την κατσαρόλα από τη φωτιά. Το αφήνεις για λίγη ώρα, προσθέτεις το ανθότυρο και ανακατεύεις.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό, βράζεις τα κανελόνια, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνεις τα μακαρόνια, και αρχίζεις να τα στρώνεις σε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο στη βάση. Γεμίζεις τα κανελόνια με την κρέμα από το σπανάκι και προσθέτεις λίγο νερό. Σκεπάζεις με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 25 λεπτά.
- Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι με νερό προσθέτεις τα υλικά της σάλτσας. Ανακατεύεις πολύ καλά και τα αφήνεις να σιγοβράσουν, μέχρι να σχηματιστεί η σάλτσα.
- Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο των κανελονίων, αφαιρείς το ταψί από το φούρνο, απλώνεις τη σάλτσα από πάνω και το βάζεις ξανά μέσα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ