Γέννησες, βρίσκεσαι ακόμη στο μαιευτήριο και μέσα στην μεγάλη σου χαρά έχεις και αρκετές αγωνίες. Από εδώ και πέρα πώς θα φροντίζεις το μωρό σου όταν θα επιστρέψεις στο σπίτι; Πριν βγεις από το μαιευτήριο θα πρέπει να έχεις μάθει μερικά χρήσιμα πράγματα για τις ανάγκες της φροντίδας του μωρού σου.
Μητρικός θηλασμός ή μπιμπερό: Και στις δυο περιπτώσεις θα μάθεις πως να αναγνωρίζεις ότι το μωρό σου πεινάει και πως συμπεριφέρεται όταν έχει χορτάσει. Όταν το μωρό πεινάει το εκφράζει το με το κλάμα του το οποίο δεν υποχωρεί παρά μόνο όταν αρχίσει να πίνει το γάλα του. Τρώει περίπου κάθε τρεις ώρες, στην αρχή με 20-30 γραμμάρια και κάθε μέρα αυξάνει την ποσότητα. Αν θηλάζει σε πλήρη ανάπτυξη, ο θηλασμός διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά στο κάθε στήθος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρέψιμο: Το μωρό την ώρα που τρώει «καταπίνει» και αέρα. Αυτός ο αέρας πρέπει να βγει διότι μπορεί να δυσκολέψει την πέψη και να προκαλέσει ανησυχία στο μωρό. Το κρατάμε σε διάφορες θέσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος του αέρα από το στομάχι προς τα πάνω όπως πετάνε τα μπαλόνια. Μερικά μωρά δεν ρεύονται εύκολα ή δεν έχουν τόσο αέρα ώστε να τον βγάλουν. Για να μην ταλαιπωρείται το μωρό και η μαμά, αν μετά από είκοσι λεπτά δεν έχει ρευτεί μπορούμε να το βάλουμε στο κρεβάτι του με σηκωμένο το στρωματάκι (μικρή κλίση πέντε μοιρών).
Ομφαλός: Η περιποίηση του ομφαλού είναι ίσως η πιο δύσκολη φροντίδα για την νέα μαμά. Υπάρχει ένα πλαστικό μανταλάκι το οποίο συγκρατεί ένα κολόβωμα. Από την πρώτη στιγμή που επιστρέφεις στο σπίτι ξεκινάς την περιποίηση με καθαρό οινόπνευμα 70%. Σε κάθε αλλαγή της πάνας, δηλαδή περίπου κάθε τρεις ώρες που τρώει το μωρό, βάζουμε πολύ οινόπνευμα με μια γάζα αποστειρωμένη. Αυτή η περιποίηση διαρκεί περίπου δώδεκα μέρες μετά την έξοδο από το μαιευτήριο, ένα χρονικό διάστημα απαραίτητο για να πέσει το μανταλάκι, να πέσει το κολόβωμα και να επουλωθεί τελείως η πληγή και ο ομφαλός να γίνει δέρμα. Μέχρι να συμβεί αυτό δεν πρέπει να πλένουμε το μωρό μουλιάζοντας το μέσα στη μπανιέρα, αντίθετα το πλένουμε με τρεχούμενο νερό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάνες και περιγεννητική φροντίδα: Η αλλαγή της πάνας είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε φορά που το μωρό έχει κάνει τσίσα ή κακά. Και αυτό για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ερεθίστει η περιγεννητική περιοχή. Άρα κάθε τρεις ώρες που θα τρώει , αλλάζουμε την πάνα, πλένουμε την περιγεννητική περιοχή, την στεγνώνουμε πολύ καλά και απλώνουμε μια βρεφική κρέμα αδιάβροχη. Αυτή η περιποίηση θα γίνεται ακόμη και τις βραδινές ώρες.
Νύχια: Η περιποίηση των νυχιών είναι άλλη μια δυσκολία για την νέα μαμά. Ο ένας τρόπος είναι με τα ειδικά ψαλιδάκια ή τους νυχοκόπτες. Επειδη όμως υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, τώρα τελευταία συστήνεται η χρήση μιας μικρής χάρτινης λίμας. Μετά το τέλος του λιμαρίσματος βάζουμε λίγο λευκό οινόπνευμα.
Αυτιά: Τα αυτάκια θέλουν προσοχή ώστε να μην σπρώξουμε την κυψελίδα προς τα μέσα και τα βουλώσουμε. Τα καθαρίζουμε κάθε μέρα μετά το μπάνιο χρησιμοποιώντας την άκρη μιας πετσέτας ή μια μπατονέτα, αλλά μόνο το εξωτερικό μέρος χωρίς να σπρώξουμε τίποτα μέσα στον ακουστικό πόρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ