Site icon TLIFE

7 πρακτικοί τρόποι για να κάνεις το παιδί σου ανεξάρτητο

Ίσως είναι η μεγάλη πρόκληση για κάθε μαμά και μπαμπά αυτού του κόσμου. Βέβαια, από τη μία, θες το παιδί σου να γίνει ανεξάρτητο (γιατί η ανεξαρτησία είναι πολύτιμο αγαθό), από την άλλη, όμως, θες να το έχεις υπό τον έλεγχο σου, αφού παιδί είναι και σίγουρα δε θα ξέρει να τα κάνει όλα σωστά από μόνο του. Ποια είναι, τελικά, η χρυσή τομή για να καταφέρεις και το παιδί σου να κάνει κάποια πράγματα χωρίς την έγκριση σου και ταυτόχρονα εσύ να είσαι σίγουρη ότι όλα βαίνουν ορθώς;

Το να διδάξεις στο παιδί σου, απλά, σε θεωρητική βάση, τι είναι ανεξαρτησία, καταλαβαίνεις και εσύ η ίδια ότι δεν είναι αρκετό. Γιατί, μόνο όταν περάσεις από τη θεωρία στην πράξη θα μπορέσει και το ίδιο να καταλάβει τι σημαίνει να έχεις κάποιες υποχρεώσεις. Το κλειδί βρίσκεται στο να του μεταδόσεις πώς να είναι ανεξάρτητο, μαθαίνοντας του παράλληλα τα όρια του.

#1 Γνώρισε του την υπευθυνότητα

Η ανεξαρτησία συνδέεται άμεσα με την υπευθυνότητα. Ένα υπεύθυνο παιδί, μόλις λάβει τις κατάλληλες προσλαμβάνουσες, μπορεί από μόνο του να οργανώσει το πρόγραμμα του, προκειμένου να υλοποιήσει τις ,σχολικές και μη, υποχρεώσεις του εντός χρόνου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ένα υπεύθυνο παιδί, με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει να εμπιστεύεται την εσωτερική του φωνή, το ένστικτο του και την ικανότητα του να φροντίζει τον εαυτό του, ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες, χωρίς ταυτόχρονα να πληγώνει κανέναν. Οπότε, ναι, η υπευθυνότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανεξαρτησία ενός παιδιού και είναι στο χέρι σου να την κάνεις την καλύτερη του φίλη.

#2 Μάθε του πως να κάνει τις βασικές δουλειές

Καλά, προφανέστατα και δεν θα του αναθέσεις τις δουλειές ενός νοικοκυριού, αλλά ξεκινώντας από κάτι που σε σένα φαντάζει απλό, ανοίγεις στα μάτια του παιδιού σου το δρόμο της ανεξαρτησίας. Για παράδειγμα, μπορείτε κάθε Κυριακή να θέτετε από μία μικρή υποχρέωση, την οποία θα ονομάζετε στόχο: να σε βοηθήσει να ετοιμάσεις τη σαλάτα, να φτιάξετε μαζί μπισκότα με σοκολάτα, να ψήσετε ένα τοστ, να σε βοηθήσει στο καθάρισμα του δωματίου του, να φροντίσετε μαζί το κατοικίδιο του σπιτιού. Μέρα με τη μέρα και φορά με τη φορά, και εσύ η ίδια θα παρατηρήσεις ότι το παιδί σου θα αυτονομηθεί και, προτού και μπορέσεις να το διανοηθείς, θα εκπληρώνει κάθε στόχο από μόνο του, γεμίζοντας σε με περηφάνια και ενθουσιασμό.

#3 Δείξε υπομονή

Η υπομονή είναι η λέξη – κλειδί που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία του. Όσες φορές και να προσπαθήσει να κάνει ακόμα και το παραμικρό, όσες φορές και να κάνει τα ατοπήματα του, τα λάθη του, άλλες τόσες θα πρέπει να το αφήσεις να το μάθει μέσω της πράξης του. Σίγουρα, η διαδικασία αυτή δοκιμάζει τα όρια σου και την υπομονή σου, όμως, μόνο, αν του παρέχεις το χρόνο που χρειάζεται, θα αισθάνεσαι μετά τη σιγουριά και την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να το κάνει επιτυχώς και μόνο του.

#4 Δημιούργησε ένα φιλικό περιβάλλον

το οποίο, συγχρόνως, θα αποτελεί το περιβάλλον εκμάθησης του. Τοποθέτησε το αγαπημένο του επιτραπέζιο στο πιο κοντό τραπεζάκι, τα snacks του και τα μπολάκια του στο πιο χαμηλό ράφι, την κούπα του και το πιατάκι του στο ντουλάπι κάτω-κάτω. Έτσι, δε θα χρειάζεται τη βοήθεια σου, προκειμένου να βρει τα απαραίτητα για την καθημερινότητα του.

#5 Υποστήριξε τα ενδιαφέροντα του

Όσο και να θέλεις να φωνάξεις: “Μα καλά, τι είναι αυτά που μου λες;”, κράτησε αυτή τη φράση μέσα σου. Το μυστικό είναι να εκφράσεις την ανησυχία σου με ένα έμμεσο τρόπο, ώστε και εσύ να διατυπώσεις την αντίρρηση σου, και το παιδάκι να το δεχτεί με ηρεμία.

#6 Δείξε διακριτικότητα

“Αγάπη μου, ποιο ήταν αυτό το αγοράκι που μιλούσες πριν;”, “Ποια είναι η νέα σου κολλητή;” και ό,τι παρεμφερές μπορείς να σκεφτείς, καλό είναι να απουσιάζουν από την ημερήσια συζήτηση σας. Γιατί, δε θέλω να ξεχνάς ότι στόχος σου είναι να κάνεις το παιδί ελεύθερο και ανεξάρτητο και όχι να αισθάνεται αμήχανα και να κλειστεί ακόμα περισσότερο στο καβούκι του.

#7 Δίδαξε του την αισιοδοξία

Η ανεξαρτησία πάντα στην αρχή δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο. Φόβο για το αν θα τα καταφέρεις. Σε αυτή την προσπάθεια του παιδιού σου, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να το οπλίσεις με αισιοδοξία και να το κάνεις να πιστέψεις πως όλα θα πάνε καλά. Σε παρακαλώ, μη χρησιμοποιήσεις, ατάκες, όπως “τα άλλα παιδιά δε φοβούνται”, γιατί θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Προσπάθησε να το κάνεις να νικήσει το τέρας που υπάρχει στη ντουλάπα και όχι απλά να το πείσεις ότι δεν υπάρχει.

© 2024 tlife.gr