Είναι καλό να γυμνάζεται. Να εκτονώνεται. Να ασκείται. Να έχει την άθληση στο καθημερινό του πρόγραμμα. Αυτό πρέπει να το θεωρείς (και είναι δεδομένο). Τα οφέλη της γυμναστικής τα γνωρίζεις πολύ καλά. Εξάλλου, ο σωστός συνδυασμός διατροφής και γυμναστικής θα του εξασφαλίσει υγεία (ψυχική και σωματική).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σίγουρα, δεν περιμένεις από ένα μικρό παιδί να τρέχει μόνο του στο διάδρομο του γυμναστηρίου και να σηκώνει βάρη, χωρίς την καθοδήγηση ενός έμπειρου γυμναστή. Οπότε, να θεωρείς δεδομένο ότι το παιδί θα εκδηλώσει μόνο του την προτίμηση του σε κάποιο ομαδικό άθλημα.
Εάν αγαπά το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το handball ή οποιοδήποτε άλλο ομαδικό άθλημα και κάθε χρόνο σου ζητά να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, μόνο θετικά μπορείς να το δεις. Επίσης, η αλλαγή που ζητά μη σε οδηγήσει στο να το αποθαρρύνεις.
Μην ανησυχήσεις, λοιπόν, ότι μπορεί να παραμελήσει το σχολείο ή τα διαβάσματα και οι βαθμοί του από την κορυφή να φθάσουν χαμηλά, καθώς τα ομαδικά αθλήματα έχουν πολλά να του προσφέρουν.
– Μαθαίνει να λειτουργεί ως ομάδα. Τι καλύτερο από το να διδαχθεί στην πράξη τι σημαίνει συνεργασία και αλληλοβοήθεια; Μέσα από ένα ομαδικό σπορ, θα αισθανθεί ελεύθερο να εκφράζει τις δικές του σκέψεις, και ταυτόχρονα θα μάθει να σέβεται (και να ακούει) τις απόψεις των άλλων.
– Μαθαίνει να διαχειρίζεται τη νίκη και την ήττα. Άλλωστε, στη ζωή επιτυχία και αποτυχία αλληλοσυμπληρώνονται. Εκεί που τελειώνει η μία, αρχίζει η άλλη. Μεγάλο προσόν για την υπόλοιπη ζωή του. Να πανηγυρίζει με μέτρο, αλλά με χαμόγελο τις νίκες και να διαχειρίζεται τις αποτυχίες του. Να μαθαίνει από αυτές και να βελτιώνεται.
– Μαθαίνει να πειθαρχεί στους κανόνες. Θα μου πεις ότι αυτό ισχύει και στα ατομικά αθλήματα, όμως σε ένα ομαδικό σπορ το παιδί έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι εάν δε δείξει υπακοή στους κανόνες και σεβασμό, θα πάρει στο λαιμό του και τους φίλους / συναθλητές του.
– Κοινωνικοποιείται. Όσο ντροπαλό και να είναι το παιδί σου, κάποια στιγμή θα μιλήσει με τα υπόλοιπα παιδάκια στην ομάδα. Θα τους ρωτήσει, θα τους απαντήσει, θα πουν τα νέα τους από το σχολείο και η εσωστρέφεια θα αποτελεί κακή ανάμνηση.
– Μαθαίνει στην πράξη και αφουγκράζεται το “όλοι ίσοι = όλοι διαφορετικοί”. Κάποιος θα είναι κοντός, κάποιος ψηλός, κάποιος αδύνατος, κάποιος με λίγα περισσότερα κιλά. Ε, και; Στο παιχνίδι έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα.
– Γίνεται καλύτερος. Θέτει στόχους. Οργανώνει ολόκληρο πρόγραμμα για να τους υλοποιήσει. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρει, προσπαθεί.
– Αποδίδει καλύτερα στο σχολείο. Έρευνες έδειξαν ότι ένα παιδάκι που κάνει μία δραστηριότητα που το χαροποιεί, εξασφαλίζει υψηλότερους βαθμούς στο σχολείο, αφού είναι χαρούμενο και γεμάτο διάθεση να κάνει τις ασκήσεις του.
Αντί, λοιπόν, να το εμποδίσεις, υποστήριξε το βοήθησε το να ανοίξει τα φτερά του!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ