Site icon TLIFE

7 tips για να γλυτώσετε από τον ιό του Νείλου

Ακούς πολύ συχνά, ειδικά το καλοκαίρι, για τον ιό του Νείλου και το πόσο επικίνδυνος μπορεί να αποδειχτεί. Είναι φυσικό λοιπόν, σαν γονιός να ανησυχείς ιδιαιτέρως για την υγεία του παιδιού σου και να θες να το προστατεύσεις. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, στο παρακάτω άρθρο σου γράφει αναλυτικά με ποιον τρόπο θα πορφυλάξεις το παιδί σου από τον ιό του Νείλου.

Ο ιός του Νείλου έχει φαίνεται εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και κάθε καλοκαίρι δημιουργεί ανησυχία στους γονείς που ψάχνουν τρόπους ώστε να αποφύγουν την μόλυνση στα παιδιά τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται στο παιδί με το τσίμπημα των κουνουπιών και επομένως κάθε μέσον που αποβλέπει στο να μην έρθει το παιδί σε επαφή με τα κουνούπια θα ήταν αρκετό για να το προστατέψει από αυτή την φοβερή αρρώστια.

Τι πρέπει να κάνετε:

Τα προληπτικά μέτρα είναι και προστατευτικά προκείμενου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να αποφευχθούν γενικά τα τσιμπήματα από τα κουνούπια όπως:

-στα νεογέννητα και τα βρέφη λόγω αντένδειξης της χρήσης αντικουνουπικών, είναι πολύ χρήσιμη η γνωστή κουνουπιέρα. Το μυστικό για την αποτελεσματικότητα της είναι να την περνάμε και κάτω από το στρώμα του παιδιού ώστε να αποκλείσουμε εντελώς την είσοδο των κουνουπιών στο κρεβάτι.

τα κουνούπια κυκλοφορούν και τσιμπάνε όλο το εικοσιτετράωρο γι’ αυτό αν τοποθετούμε εντομοαπωθητικά εκτός του ότι θα πρέπει να είναι άοσμα, καλό είναι να τα τοποθετούμε όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά με ανοιχτά παράθυρα ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος. Εξάλου τα εντομοαπωθητικά είναι για να ζαλίζουν τα κουνούπια ώστε να μην τσιμπάνε και όχι να τα σκοτώνουν.
Οι σίτες είναι πολύ χρήσιμες και φροντίζουμε να κλείνουμε επιμελώς τα παράθυρα, τις πόρτες, τους αεραγωγούς ,τον απορροφητήρα της κουζίνας, τα τζάκια και γενικά κάθε σημείο εισόδου των κουνουπιών.
Τα στάσιμα νερά είναι φιλικά προς τα κουνούπια. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν περιττές περιοχές με στάσιμο νερό όπως ποτήρια, βάζα, ενυδρεία και ποτίστρες ζώων και πτηνών.
Τα κουνούπια βρίσκουν καταφύγιο στο γκαζόν, και γενικά στα φυτά. Φροντίζουμε να είναι κουρεμένα και να μην λιμνάζουν περιττά νερά.
Η υγρασία γενικά ευνοεί την παραμονή των κουνουπιών γι’ αυτό φροντίζουμε να ποτίζουμε τις πρώτες πρωινές ώρες ώστε μέχρι το βράδυ να έχει στεγνώσει το έδαφος.
Σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας κουνουπιών, ένας ανεμιστήρας χώρου είναι ικανός να τα εμποδίσει να πλησιάσουν στον χώρο.
Υπάρχουν εντομοαπωθητικά αλοιφές και αυτοκόλλητα, αλλά πριν την χρήση τους να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο. Πολλά παιδιά μπορεί να κάνουν αλλεργίες στα διάφορα προϊόντα και σε άλλα να αντενδείκνυται η χρήση τους για λόγους υγείας.
Τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν προκαλούν, βέβαια, μόνο την μετάδοση του ιού του Νείλου. Είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο τώρα τελευταία να προκαλείται γενική μόλυνση από σταφυλόκκοκο (σταφυλοκοκκίαση) και να απαιτείται αντιβίωση από το στόμα ή ακόμη και νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Επίσης μεταφέρονται πολλοί άλλοι ιοί και βακτήρια. Γι’ αυτό κάθε τσίμπημα που φαίνεται κάπως πιο σοβαρό από εξωτερικής άποψης (μεγάλο κοκκίνισμα, παρουσία υγρού στο κέντρο του τσιμπήματος, πληγή, έντονη φαγούρα, πόνος) θα πρέπει να εξετάζεται από γιατρό ώστε αν χρειασθεί να αρχίζει εγκαίρως την θεραπεία.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

© 2024 tlife.gr