Site icon TLIFE

Bullying: Πως να προστατεύσεις το παιδί σου από την ψυχολογική βία στο σχολείο

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να ακούμε την λέξη bullying, ωστόσο όπως πολύ καλά γνωρίζουμε πια ο εκφοβισμός από παιδί σε παιδί μπορεί να καταλήξει σε ακραίες και πολύ επικίνδυνες συμπεριφορές. Όμως τι μπορεί να κάνει ένας γονιός όταν ο κακοποιητής του παιδιού του είναι ένας συνομήλικος του; Πώς αντιμετωπίζεις έναν ανήλικο που ασκεί ψυχολογική ή ακόμα και σωματική βία; Πρέπει να ενημερωθούν οι γονείς του άλλου παιδιού; Και ποιος είναι ο σωστός τρόπος;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα προβληματίζουν καθημερινά χιλιάδες γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να υποφέρουν από παρόμοιες καταστάσεις, ειδικά στο περιβάλλον του σχολείου όπου ο γονιός δεν είναι παρών. Εκτός από τον ρόλο που θα πρέπει να παίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι παιδοψυχολόγοι, η πρόκληση είναι να βρεις έναν αποτελεσματικό τρόπο προστασίας, χωρίς ταυτόχρονα να εντείνεις το πρόβλημα.

 

Πριν φτάσουμε όμως στο πως πρέπει να αντιμετωπίσεις την άλλη πλευρά, ας ξεκινήσουμε από το πως θα μιλήσεις στο δικό σου παιδί. Το πιο σημαντικό είναι να το αφήσεις να σου μιλήσει και να κατανοήσεις όλη τη κατάσταση χωρίς να νιώσεις ότι μπορεί το ίδιο να έχει προκαλέσει τέτοιες συμπεριφορές. Πολλές φορές, ακόμα και ο τρόπος που ρωτάμε ένα παιδί για τόσο ευαίσθητο θέματα μπορεί να του προκαλέσει δεύτερες σκέψεις, αμφιβολίες ή ενοχές. Το να είσαι διπλωματικός ενώ ταυτόχρονα προσπαθείς να καταλάβεις τι πραγμτικά συμβαίνει είναι μια δύσκολη ισορροπία.
Δεν υποθέτεις ότι το δικό σου παιδί είναι άψογο, ωστόσο προσπαθείς να συμπεριφέρεσαι σαν να είναι. Ξεκαθαρίζεις ότι παίρνεις το μέρος του σε οποιαδήποτε σύγκρουση έχει μόλις βιώσει. Θέλεις να ξέρει ότι είσαι ο συνήγορός του όταν αισθάνεται αδικημένο, και το αν έχουν επίσης εν μέρει λάθος είναι μια δευτερογενής ανησυχία, κάτι που πρέπει να συζητηθεί αφού εξομαλυνθούν όλα τα αρχικά πληγωμένα συναισθήματα και έχεις καταλήξεις σε ένα σχέδιο δράσης.

 

 

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις, ανεξάρτητα από το αν θα καταλήξεις να μιλήσεις στους γονείς του άλλου παιδιού ή στη δασκάλα του, είναι να ενημερώσεις το παιδί σου ότι είσαι στο πλευρό του και παρέχετε ένα σταθερό στήριγμα για αυτό όταν αποκαλύψει την εμπειρία του. Μετά από αυτό, μόλις σκεφτείς έναν τρόπο να το κάνεις, και ιδανικά μετά τη συμβουλή ενός ειδικού, καλό είναι να μιλήσεις με τον εκπαιδευτικό, ο οποίος έχει περισσότερες πιθανότητες να παρατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά σε πραγματικό χρόνο και να μπορεί να κάνει κάτι γι ‘αυτό, καθώς και να ενημερώσει τους άλλους γονείς. Και αν αυτό δεν σου ακούγεται αρκετό, είναι σίγουρα μια καλή αρχή για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Φωτογραφίες: iStock

© 2025 tlife.gr