Η μητρότητα είναι μια από τις πιο απαιτητικές και όμορφες εμπειρίες στη ζωή μιας γυναίκας. Παρ’ όλα αυτά, πολλές μητέρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σύγχρονο φαινόμενο: το mom shaming, δηλαδή την κριτική και τις επικρίσεις για τις επιλογές τους στην ανατροφή των παιδιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Chrissy Teigen, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με έναν καταιγισμό αρνητικών σχολίων κάτω από ένα post στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπου φαίνεται να κάνει μπάνιο με τα παιδιά της. «Ένα παιδί σε αυτή την ηλικία πρέπει να κάνει μπάνιο μόνο του, χωρίς τη μητέρα του», «προσβάλλεις την ιδιωτικότητα των παιδιών σου», ήταν μερικά από τα δεκάδες σχόλια, με πολλούς από τους followers της να υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη εικόνα – που από πολλούς θεωρείται αθώα, γλυκιά και φυσιολογική – να είναι εξαιρετικά αμήχανη και να τους φέρνει σε δύσκολη θέση. Ποιος τους ρώτησε; Κανένας!
Τι ακριβώς είναι το mom shaming που κερδίζει τελευταία όλο και περισσότερο έδαφος;
Το mom shaming είναι η αρνητική κριτική ή η «επίθεση» προς μια μητέρα σχετικά με τις επιλογές της. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και από οποιονδήποτε – από το οικογενειακό περιβάλλον, που πάντα έχει άποψη για το πώς μεγαλώνεις το παιδί σου, μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι γνώμες εκφράζονται αβίαστα και συχνά εξαιρετικά σκληρά.
Συνήθως οι μητέρες που υφίστανται mom shaming, δέχονται κριτική για την διατροφή των παιδιών τους – Θηλάζεις; Μα γιατί δεν θηλάζεις; Το μητρικό γάλα δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο. Θα έχει προβλήματα το παιδί σου μεγαλώνοντας. Δεν δίνεις κρέας στο παιδί σου; Μέγα λάθος, τα παιδάκια πρέπει να τρώνε κρέας για να αναπτυχθούν σωστά. Καλά, είναι δυνατόν να δίνεις στο παιδί σου τηγανιτές πατάτες; Επίσης, οι γυναίκες αυτές δέχονται κρητική για την επαγγελματική τους πορεία μετά την γέννα, αν δηλαδή θα επιστρέψουν πολύ άμεσα στη δουλειά τους ή θα μείνουν στο σπίτι να φροντίζουν τα παιδιά τους.
Τις κατακρίνουν για το πόσο χρόνο αφιερώνουν στον εαυτό τους. Για το αν κοιμούνται με το παιδί τους ή το αφήνουν να κοιμηθεί στο κρεβάτι του – όπως είναι το σωστό. Για το πώς θα φερθούν στο παιδί τους όταν αυτό είναι άρρωστο. Για το αν φωνάζουν πολύ ή δεν φωνάζουν αρκετά. Και πάει λέγοντας. Η λίστα δεν τελειώνει…
Η ψυχολογική διάσταση του mom shaming
Σύμφωνα με ειδικούς, η συνεχής κριτική προς τις μητέρες μπορεί να έχει καταστροφικές διαστάσεις για μια μητέρα. Το υπερβολικό άγχος και η αμφιβολία για το αν είσαι ικανή είναι μονόδρομος. Οι μανούλες αρχίζουν να αμφισβητούν τις ικανότητές τους, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανεπάρκειας. Νιώθουν διαρκώς ενοχές και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση γιατί θεωρούν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς σε αντικρουόμενες κοινωνικές προσδοκίες.
Και εκεί έρχεται το mommy burnout. Η συναισθηματική και σωματική εξουθένωση γίνεται πιο έντονη και αυτό γιατί η μητέρα νιώθει ότι δεν έχει υποστήριξη από πουθενά. Το μόνο σίγουρο είναι πως με όλα αυτά επηρεάζεται και η σχέση μαμάς-παιδιού. Όταν μια μητέρα δέχεται συνεχή κριτική, μπορεί να μεταφέρει αυτό το άγχος στην ανατροφή του παιδιού, δημιουργώντας μια υπερβολικά ελεγκτική γονεϊκή προσέγγιση.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου η μητέρα τους αμφισβητείται συχνά, αναπτύσσουν και εκείνα χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ακόμα χειρότερα υιοθετούν παρόμοιες κριτικές συμπεριφορές στο μέλλον.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το mom shaming;
Τέλεια μητέρα δεν υπάρχει! Αυτή είναι η πιο σημαντική φράση που πρέπει να έχουν όλες οι γυναίκες στο μυαλό τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ενοχές. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Κάθε μητέρα είναι διαφορετική. Κάθε παιδί επίσης. Προσπάθησε να μην απαντάς στις τοξικές κριτικές. Δεν έχεις να αποδείξεις σε κανέναν τίποτα. Εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τί κάνεις και γιατί το κάνεις. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου Αν κάποιος άνθρωπος, κάποιο σχόλιο σου δημιουργούν πίεση, καλό θα ήταν να βρεις έναν τρόπο να αποστασιοποιηθείς. Η έκθεση στα social media σίγουρα δεν είναι σύμμαχος.
Οι πραγματικοί φίλοι σου δεν θα σε φέρουν ποτέ σε αυτή τη θέση. Θα σε ενθαρρύνουν. Ποτέ δεν θα σε κρίνουν. Επικέντρωσε λοιπόν την προσοχή σου σε αυτούς. Βρες μητέρες, γονείς γενικώς, που έχουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις και δημιουργείστε μεταξύ σας ένα safe place. Η αλληλεγγύη μπορεί να μειώσει την τοξικότητα γύρω από τη μητρότητα. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μαμάδες. Κάθε οικογένεια έχει τον δικό της ρυθμό και τρόπο ανατροφής. Δεν υπάρχει μία “σωστή” απάντηση για το τι είναι καλύτερο.
Η μητρότητα είναι ένα προσωπικό ταξίδι γεμάτο προκλήσεις και χαρές. Ας στηρίζουμε η μία την άλλη, αντί να κρίνουμε!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ