Papastratos Talk για την ενδυνάμωση και προστασία των γυναικών

Με τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας να αυξάνονται καθημερινά και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας,  η συζήτηση με τίτλο “Γυναικεία Ενδυνάμωση και Προστασία” στο πλαίσιο των Papastratos Talks στην 88η @TIF Helexpo, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Άλλη μια πρωτοβουλία της εταιρίας Παπαστράτος, που υπογραμμίζει την δέσμευσή της να υποστηρίξει και να προωθήσει τη προστασία των γυναικών.

Την συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος, οικονομολόγος και CEO της αθηΝΕΑς, Μαριάννα Σκυλακάκη, με καίριες ερωτήσεις γύρω από την ενδοοικογενειακή βία, τις προκλήσεις και τις δράσεις που απαιτούνται για τη στήριξη των γυναικών, ενώ μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η σημασία της συνδυασμένης προσέγγισης για τη δημιουργία ενός δίκαιου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τις γυναίκες. Το πάνελ κάλυψε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την προστασία των γυναικών έως την ανάγκη εκπαίδευσης για θέματα ενδοοικογενειακής βίας και τις δομές υποστήριξης των επιζωσών.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον σύγχρονο κόσμο, και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της υποστήριξής τους και την ενδυνάμωσή τους; Είναι η γυναικεία ενδυνάμωση και η προστασία των γυναικών δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; Ποια είναι τα βήματα πρόληψης για να γίνουν οι γυναίκες λιγότερο ευάλωτες; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις της Μαριάννας Σκυλακάκη, στις συνομιλίτριές της, την Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του Women on Top και συγγραφέας και την Καλλιόπη Γκούρμη, Αστυνόμος Β’ και υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. 

Είναι η γυναικεία ενδυνάμωση και η προστασία δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;

Η ενδυνάμωση των γυναικών δεν μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για προστασία, σύμφωνα με την Στέλλα Κάσδαγλη, η οποία για να υποστηρίξει την θέση της ανέφερε ως παράδειγμα τη σεξουαλική παρενόχληση, σημειώνοντας ότι όσο ενδυναμωμένες και να είναι οι γυναίκες μέσω συμβουλευτικών δραστηριοτήτων, η προστασία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από την πολιτεία. Μέσω της συνεργασίας με την Παπαστράτος, θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε περισσότερες από 200 γυναίκες για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. «Για να υπάρχει ένα δίκαιο περιβάλλον, πρέπει να συνυπάρχουν και τα δύο: προστασία και ενδυνάμωση», υπογράμμισε η ίδια.

Για την Καλλιόπη Γκούρμη, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των δραστών να είναι άνδρες και των θυμάτων γυναίκες. Η ίδια αναφέρθηκε στην αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών βίας από το 2020 έως το 2023, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές αν η αύξηση οφείλεται στην ευαισθητοποίηση και την πιο συχνή καταγγελία. «Πλέον, έχουμε ένα επιτελικό γραφείο σε κάθε νομό της Ελλάδας, και οι αστυνομικοί είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι και εκπαιδευμένοι», τόνισε.

 

Στην συνέχεια, επισήμανε πως ένα από τα πιο βασικά προβλήματα στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι ο δισταγμός των θυμάτων να καταγγείλουν το περιστατικό. Πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη τους, προκειμένου να αντιταχθούν σε αυτή την συμπεριφορά, να μην επιτρέψουν στον δράστη να επιστρέψει στην ζωή τους και φυσικά να μην επαναληφθεί η πράξη.  Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή.

Ποιες πρακτικές βοηθούν τα θύματα να βρουν στήριξη; 

Σε αυτό το ερώτημα, η κ. Γκούρμη αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας της αστυνομίας με άλλους φορείς, ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες και να εξυπηρετούνται άμεσα τα θύματα. Έτσι και μόνο έτσι θα προσφέρεται η ψυχολογική υποστήριξη που είναι απαραίτητη αλλά και μια πληθώρα συμβουλών που τα κακοποιημένα άτομα χρειάζονται.

Οι γυναίκες είναι πολύ ευάλωτες κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Για αυτό την ίδια στιγμή, η κ. Κάσδαγλη τόνισε ότι η Women on Top εργάζεται για την ίδρυση του πρώτου hub ενδυνάμωσης γυναικών, το οποίο θα προσφέρει έναν φυσικό χώρο συνάντησης και θα συμβάλλει στη μείωση της απομόνωσης που συχνά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά από καταγγελίες βίας. «Όταν μια γυναίκα καταγγέλλει βία, βιώνει έντονη απομόνωση, και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τη δημιουργία του hub», ανέφερε.

«Πώς μπορούν να στηρίξουν το κράτος και οι ιδιωτικές εταιρείες αυτή την προσπάθεια;»

Η κ. Γκούρμη ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη είναι η ενδυνάμωση της γυναίκας μετά την καταγγελία. Υπογράμμισε την ανάγκη για εφημερίες σε φορείς υποστήριξης, ώστε να καλύπτονται περιστατικά εκτός των ωρών λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην εφαρμογή panic button για γυναίκες σε κίνδυνο, που μπορεί να εγκατασταθεί μέσω καταγγελίας ή μέσω των γραφείων υποστήριξης ενδοοικογενειακής βίας.

#papastratosmazi #edostinpraxi #prostokalytero #papastratostalks

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164