Η οµάδα Third Planet & η χορογράφος Χλόη Αλιγιάννη παρουσιάζουν το νέο έργο χορού ‘Τhe Space Cadet’. Μια παράσταση που γεφυρώνει τις επιστήµες του διαστήµατος, τον αρχιτεκτονικό φωτισµό, τον σύγχρονο χορό µε την χιπ χοπ κουλτούρα, την τέχνη του ήχου και τα εικαστικά. Το έργο έχει φτιαχτεί µε την λογική της pop-up performance, µε τον αυτόνοµο σκηνικό χώρο να στήνεται σε ασυνήθιστες τοποθεσίες και µε αυτόν τον τρόπο θα ταξιδέψει μέσα την επόµενη χρονιά ανά την επικράτεια.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αθήνα: από 7 Σεπτεµβρίου 2021, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυµφών, Θησείο
(επιπλέον ηµεροµηνίες/τοποθεσίες ανακοινώσιµες µέσα στον Αύγουστο του 2021)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΕΡΓΟ
Σηµασία του όρου Space Cadet:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. ο εκπαιδευόµενος αστροναύτης
2. αυτός που δεν έχει επαφή µε την πραγµατικότητα
Ένα ποιητικό ταξίδι στο διάστηµα, µια κοσµική αναζήτηση µέσω της εµπειρίας ενός αστροναύτη/ εξερευνητή. Με την χρήση κίνησης, φωτός και ήχου, περιβάλλον και χορευτής µεταφέρονται συνεχώς σε µέρη, καλύπτοντας µεγάλες αποστάσεις, ενώ παραµένουν σε έναν – φαινοµενικά – περιορισµένο χώρο. Ο ήρωας υπάρχει µέσα σε και συνδιαλέγεται µε µια ειδικά διαµορφωµένη εγκατάσταση, η οποία άλλοτε φαντάζει σαν σπίτι, µέσο µεταφοράς, διαστηµικό κατασκεύασµα του µέλλοντος και άλλοτε σαν φυλακή, παιχνίδι ή και ο κόσµος του ολόκληρος.
Μέσα από µία σύγχρονη περιπέτεια, αναρωτιόµαστε πώς ένα ταξίδι µας µεταµορφώνει, εστιάζοντας στο πώς το έξω γίνεται µέσα και αντίστροφα. Το ‘The Space Cadet’ αναζητά το σηµείο τοµής δύο ταξιδιών: Του συλλογικού – µε τη µελλοντική πορεία της ανθρωπότητας να κοιτά στα άστρα και τη θέση της στο σύµπαν- και του ατοµικού ταξιδιού – που αφορά στην εσωτερική, προσωπική αναζήτηση του ‘ανήκειν’ και την σχέση µε το φυσικό περιβάλλον της Γης.
ΠΛΑΙΣΙΟ
Έναυσµα για την δηµιουργία του έργου, το ολοένα και µεγαλύτερο ενδιαφέρον της επιστηµονικής κοινότητας και του εµπορικού κόσµου για ταξίδια σε άλλους πλανήτες, πηγές ενέργειας και τουρισµό στο διάστηµα και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, σε αντιδιαστολή µε τις πλέον αισθητές επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής και την πιθανότητα ενός µέλλοντος στο οποίο τα όρια µεταξύ ‘φυσικού’, ‘τεχνητού’, ‘εδώ’ και ‘εκεί’ θα είναι θολά. Το παραπάνω πλαίσιο θέτει ως καίριο πεδίο καλλιτεχνικής εξερεύνησης την σχέση του ανθρώπου µε τον πλανήτη Γη ως µητρικό περιβάλλον αλλά και ως σηµείο αφετηρίας και αυτό- αναφοράς.
Όταν σκεφτόµαστε την αστροναυτική περιπέτεια, είµαστε αντιµέτωποι µε µια πολυεπίπεδη εµπειρία, όπου το άτοµο βιώνει µια περίπλοκη σχέση µε χώρο και τόπο, είτε συνειδητά ή υποσυνείδητα. Ο εξερευνητής όχι µόνο περιορίζεται σε µικρούς χώρους (πύραυλος, διαστηµόπλοιο, διαστηµικός σταθµός) για να ταξιδέψει αλλά βιώνει και µια οριακή/ ενδιάµεση / µετέωρη κατάσταση (liminal space), µεταβαίνοντας από ένα σηµείο σε ένα άλλο ή βρισκόµενος σε µια λούπα συνεχούς τροχιάς στον διαστηµικό σταθµό.
Μήπως να ξανασκεφτούµε την Γη ως σταθερό σηµείο και κάθε ταξίδι έξω από αυτήν ως κίνηση προς κάτι άλλο; Στην πραγµατικότητα είµαστε συνεχώς σε κίνηση ακόµη και όταν στεκόµαστε ακίνητοι στον πλανήτη µας ο οποίος περιστρέφεται σε ατοµική τροχιά και γύρω από τον ήλιο σε ένα συνεχώς διευρυνόµενο Σύµπαν. Μήπως τελικά το σταθερό σηµείο το οποίο αντιλαµβανόµαστε να είναι αυτό της ταυτότητάς µας στο εδώ και τώρα; Μια νοητική παρά χωροταξική κατάσταση; Αφετηρία, το ποιοι ήµασταν στο σηµείο αναχώρησης σε σχέση µε τον τόπο, το χώρο και το περιβάλλον.Ο αστροναύτης Κρις Χάντφιλντ περιγράφει την εµπειρία σαν µία κατά την οποία ‘µαθαίνεις’ να µεταµορφώνεσαι σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήσουν’ και κατά την οποία ‘εξερευνάς τον εσωτερικό κόσµο’.
Παρά τα τεράστια τεχνολογικά άλµατα που απαιτούνται για να καταστούν εφικτά αυτά τα ταξίδια καθώς και η απαιτητική εκπαίδευση των αστροναυτών, φαίνεται ότι η υποκειµενική εµπειρία τους στην πρώτη γραµµή διαποτίζεται µε µια φιλοσοφική / υπαρξιακή διάσταση που είναι δύσκολο να µετρηθεί και να επικοινωνηθεί. Το έργο αντλεί από αυτήν την διάσταση της εµπειρίας, µετουσιώνοντας στο ‘The Space Cadet’ τον αστροναύτη σε ‘ταξιδιώτη αρχέτυπο’ και έχει το βλέµµα στραµµένο τόσο στον προορισµό όσο και στο τι αφήνει πίσω.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη, Χορογραφία, Εικαστικός Σχεδιασµός, Πρωτότυπη Μουσική: Χλόη Αλιγιάννη
Ερµηνεία: Γιάν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra)
Συνδηµιουργία κινησιολογικού υλικού: Γιάν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra) & Χλόη Αλιγιάννη
Φωτισµοί: Αννα Σµπώκου (AS Light)
Κατασκευή Σκηνικού: Γιάννης Αλιγιάννης (X Works)
Δραµατουργική Επιµέλεια Κειµένου: Κατερίνα Κατάκη
Aφήγηση Κειµένου: Thanasimos
Επιστηµονικοί Σύµβουλοι: Δρ. Θανάσης Ακύλας (Αστεροσκοπείο Αθηνών), Dr. Mindy Howard (Inner Space Training)
Bίντεο: Ξένια Τσιλοχρήστου
Χορηγοί ρουχισµού: Ministry of Concrete, Safe Work LTD
Οργάνωση: Οµάδα Third Planet
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ