Μια οικογένεια όπου θα απουσίαζαν τελείως οι καυγάδες είναι ζητούμενο για κάποιους γονείς, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τα παιδιά τους να εκδηλωθούν, κάτι που μπορεί να είναι εν τέλει επικίνδυνο.
Στόχος του γονέα πρέπει να είναι το πως θα περιορίσει των αριθμό και τη διάρκεια των καυγάδων. Κι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι να εξακριβωθεί η αιτία.
Αρχικά χωρίστε τα παιδιά για να διαφυλάξετε τη σωματική τους ακεραιότητα και προσπαθήστε να τους εξηγήσετε τις επιπτώσεις των πράξεών τους χωρίς ωστόσο να τα απειλείτε. Δώστε τους εναλλακτικές λύσεις για να εκτονώσουν την ένταση χωρίς να χτυπούν το ένα το άλλο.
Η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει: “Όταν ένα παιδί χτυπά συστηματικά το ένα το άλλο, τότε αφού τα χωρίσετε, είναι σκόπιμο να συζητήσετε για το περιστατικό αποφεύγοντας όμως να πάρετε θέση, γιατί έτσι εντείνετε την κατάσταση. Παράλληλα, προσφέρετε τη δυνατότητα για ομαδικά παιχνίδια ώστε να προάγετε τη συνεργασία”
Εάν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου μιλήστε τους αργότερα. Μέχρι τότε βάλτε τα σε διαφορετικούς χώρους να ηρεμήσουν. Μιλήστε απόλυτα και αποφασιστικά, χωρίς φωνές και αποφύγετε να ζητήσετε εξηγήσεις. Δηλώστε τους ότι ανησυχείτε μήπως κάποιο τραυματιστεί σοβαρά και φροντίστε να κάνετε κατανοητό πως η χειροδικία είναι απαράδεκτη συμπεριφορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ