Όσοι την έχουμε περάσει, δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ… Ειδικά, εξαιτίας της ανυπόφορης φαγούρας. Πώς μπορείς να ανακουφίσεις το παιδί σου;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρεις:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ανεμοβλογιά είναι μια παιδική, εξανθηματική ασθένεια. Όμως, αν κάποιος δεν την περάσει στην παιδική ηλικία, μπορεί να νοσήσει σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.
Είναι μια μεταδοτική ασθένεια, αρκεί μια απλή και μικρής διάρκεια επαφή για να κολλήσει κάποιος. Προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς και προσβάλλει το δέρμα και το εσωτερικό των βλεννογόνων, μπορεί όμως να εμφανίσει τα γνωστά εξανθήματα ακόμη και στον πρωκτό.
Η είσοδος του ιού στον οργανισμό γίνεται κυρίως από τη μύτη και το στόμα. Μετά από περίοδο επώασης 7-21 ημερών αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα, που μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος(συνάχι, πυρετός, ελαφρύς βήχας). Μετά από λίγες μέρες κάνουν την εμφάνιση τους και τα εξανθήματα. Πρόκειται για μικρές φυσαλίδες που περιέχουν υγρό και έχουν κόκκινη βάση. Η εμφάνιση τους ξεκινά από τον κορμό και το πρόσωπο αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος και σχεδόν πάντα στο τριχωτό της κεφαλής.
Μετά από 3-5 ημέρες οι φυσαλίδες σπάνε, δημιουργώντας πληγές, στη συνέχεια ξεραίνονται και σχηματίζουν καφέ “κακαδάκι”. Το χαρακτηριστικό της ανεμοβλογιάς είναι ότι τα σπυράκια αυτά προκαλούν πολύ έντονη φαγούρα. Αν όμως το παιδί ξυστεί, δημιουργείται μεγάλη πιθανότητα να αφήσει κάποιο σημάδι.
Η ασθένεια διαρκεί 7-10 μέρες και θεωρείται μεταδοτική δύο ημέρες πριν την εμφάνιση του πρώτου εξανθήματος μέχρι να ξεραθούν όλα τα σπυράκια.
Τι να προσέξεις;
– ΔΕΝ δίνουμε ποτέ ασπιρίνη σε περίπτωση που υπάρχει πυρετός γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί το σύνδρομο Reye που με τη σειρά του προκαλεί σοβαρές βλάβες στα ζωτικά όργανα. Εναλλακτικά μπορούμε να χορηγήσουμε παρακεταμόλη.
– Δεν βάζουμε ταλκ γιατί μπορεί να προκληθεί μόλυνση της περιοχής.
– Για να ανακουφιστεί το παιδί από τη φαγούρα ενδείκνυνται τα συχνά δροσερά μπάνια, τα φαρδιά ρούχα και τα αντισταμινικά σιρόπια και κάποιες ειδικές αντισηπτικές αλοιφές.
– Κόβουμε καλά τα νύχια των παιδιών για να μην προκληθεί περαιτέρω τραυματισμός της περιοχής.
Συνήθως δεν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία όπως αντιβίωση. Ωστόσο επειδή μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές όπως η δευτεροπαθής επιμόλυνση των δερματικών βλαβών, πνευμονία, αρθρίτιδα αλλά και εγκεφαλίτιδα, είναι στην κρίση του παιδιάτρου αν θα δοθεί η χημική ουσία ασυκλοβίρη ή άλλο αντιβιοτικό.
Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς χορηγείται σε δύο δόσεις, μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού, καλύπτει τη νόσο κατά 90% και είναι ένα δοκιμασμένο και ασφαλές εμβόλιο που κυκλοφορεί πάνω από μία εικοσαετία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ