Πλέον, το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και όλο και πιο συχνά θα πηγαίνεις με τα παιδιά σου στην θάλασσα ή μπορεί και να τα στείλεις στο χωριό, όπου θα πηγαίνουν για μπάνιο σε καθημερινή βάση με τον παππού και την γιαγιά. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά την πιο ζεστή εποχή του χρόνου, να βάζεις αντιηλιακό στα παιδιά σου για να είναι προστατευμένα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ξέρεις όμως, πως πρέπει να μπαίνει το αντιηλιακό στα παιδιά; Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου λέει στο παρακάτω άρθρο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το αντιηλιακό στα παιδιά.
Είναι πλέον κατανοητό σε όλους τους γονείς ότι η χρήση του αντιηλιακού στα παιδιά ειναι απαραίτητη. Επίσης να παρακολουθούν με ενδιαφέρον κάθε χρόνο ποιές είναι οι σωστές οδηγίες της χρήσης και της επιλογής του αντιηλιακού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρόλα αυτά πολύ συχνά γίνεται λανθασμένη επιλογή του κατάλληλου προϊόντος και πολλά λάθη στην εφαρμογή του προκειμένου να προστατευθεί το παιδί αποτελεσματικά.
Ας δούμε , λοιπόν, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην χρήση του αντιηλιακού:
-συνήθως ακούγεται να λένε οτι το αντηλιακό το βάζουμε στα σημεία του σωματος που θα ειναι εκτεθειμένα στον ήλιο, δηλαδή εκεί που δεν υπάρχουν ρούχα. Αυτό δεν ειναι επαρκές. Ισχύει μόνο αν το παιδί φορά ειδικά ρούχα με ύφασμα που περιέχει ειδικά αντιηλιακά φίλτρα οπως για παράδειγμα κάποια ολόσωμα μαγιό. Επίσης μπορεί να ισχύει και για κάποια ρούχα που είναι πολύ άσπρα και κάτα κάποιο τρόπο αντανακλούν το μεγαλυτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ αντίθετα δεν συμβαίνει με τα σκούρα. Επομένως θα πρέπει να απλώνεται το αντιηλιακό και στα σημεία που ειναι καλυμμένα με τα ρούχα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-είναι λάθος να βάζουμε το αντιηλιακό την τελευταία στιγμή πριν βγει το παιδί απο το σπίτι ή μόλις φτάσει στην παραλία. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να απορροφηθεί από το σώμα και να έχει την επιθυμητή δράση. Γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον είκοσι λεπτά έως και μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο.
-υπάρχουν σημεία του σώματος που αμελούμε να τα καλύψουμε με αντιηλιακό διότι υποτιμάμε την σημασία τους στην έκθεση στον ήλιο. Αυτά ειναι το εσωτερικό των παλαμών, οι πατούσες, πίσω απο τα αυτιά , οι μασχάλες και η περιοχή του αυχένα.
-τα περσινά αντιηλιακά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται έστω και αν δεν έχει λήξη η ημερομηνία τους. Ο λόγος είναι ότι η συντήρηση τους εκτός ψυγείου και η παραμονή τους στον ήλιο το προηγούμενο καλοκαίρι ,τα καθιστούν ανεπαρκή ωστε να προφυλάξουν εκατό τοις εκατό το παιδί.
-είναι λάθος να νομίζουμε ότι επειδή το παιδί κάθεται στην σκιά ή επειδή η μέρα έχει συννεφιά, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσει το αντιηλικαό. Και τούτο διότι η ακτινοβολία του ήλιου αντανακλάται και από την άμμο, και από το νερό της θάλασσας ή της πισίνας και από τα τζάμια. Ακόμη και κατά την διάρκεια του απογεύματος η ακτινοβολία είναι βλαβερή και εξαρτάται και από τον τύπο του δέρματος αλλά και της ηλικίας του παιδιού. Επομένως η χρήση του αντιηλιακού ισχύει και στις περιπτώσεις που για οποιοδήποτε λόγο επικρατεί σκιά.
-μερικές φορέςς νομίζουμε ότι επειδή δεν έχει πολύ ήλιο ή επειδή έχουμε αποφασίσει να επαλείψουμε πολλές φορές το παιδί, βάζουμε λίγη ποσότητα αντιηλιακού. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει πάντοτε να βάζουμε επαρκή ποσότητα και σε όλα τα μέρη ώστε να καλύπτουμε ουσιαστικά τις ανάγκες της ηλιοπροστασίας.
Συμπερασματικά το αντιηλιακό εφαρμόζεται στην σωστή ποσότητα, σε όλο το σώμα και όλες τις ώρες της μέρας.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ