Αντιμετωπίζεις προβλήματα στον θηλασμό;

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στον θηλασμό είτε γιατί πονάει το στήθος τους είτε γιατί το μωρό τους δεν θέλει να θηλάσει. Ποιοι είναι οι λόγοι που ένα μωρό αρνείται να θηλάσει για πρώτη φορά ή όταν αρνείται να θηλάσει μετά το πρώτο 24ωρο; Δες τι πρέπει να κάνεις!
Η Ελευθερία Δημοπούλου (Πρόεδρος του Σωματείου Ευτοκία) σε συμβουλεύει…

ΤΟ ΜΩΡΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες
Ο τοκετός: φυσικός, φυσιολογικός, καισαρική τομή. Πρέπει να προετοιμαστείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να γεννήσεις εσύ το παιδί σου και όχι να σε ξεγεννήσουν. Όσο πιο επεμβατικός είναι ένας τοκετός τόσο περισσότερο δυσκολεύονται τα μωρά να θηλάσουν τις πρώτες ώρες. «Για την μητέρα και το νεογνό ο μητρικός θηλασμός δεν μπορεί να είναι φυσιολογικός χωρίς φυσιολογικό τοκετό και άμεση & αδιάκοπη επαφή μητέρας – βρέφους»
Φάρμακα (ηρεμιστικά) που δέχτηκε η μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού και κυρίως το τελευταίο δίωρο, τα οποία περνούν τον φραγμό του πλακούντα δημιουργώντας νωθρότητα στα βρέφη με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να θηλάσουν. Απόφυγε τα φάρμακα αν δεν είναι απαραίτητα.

Επικοινωνία της μητέρας με το μωρό της,τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά την διάρκεια του τοκετού. Κάνε το συχνά.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η έναρξη του θηλασμού πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τον τοκετό και μάλιστα την πρώτη ώρα. Ζήτησε να σου δώσουν το μωρό να το θηλάσεις.
Πρόβλημα με τις θηλές;
Αν ανακαλύψεις ότι οι θηλές σου δεν προβάλλουν αρκετά ώστε να μπορείς να τις πιάσεις εύκολα, πιθανόν να έχεις θηλές επίπεδες- εισέχουσες.
Τι μπορείς να κάνεις: Τοποθέτησε τους αντίχειρές σου πάνω στο στήθος και ταυτόχρονα απομάκρυνέ τους. Με αυτόν τον τρόπο τραβάς τη θηλή προς τα έξω και χαλαρώνεις το σφίξιμο στη βάση, έτσι ώστε να κινηθεί προς τα πάνω και προς τα έξω. Πρέπει να επαναλαμβάνεις αυτές τις κινήσεις κάθε μέρα από πέντε φορές.

Για τις εισέχουσες θηλές η καλύτερη θεραπεία γίνεται με τη χρήση των ασπίδων στήθους, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να βγάλουν τη θηλή προς τα έξω. Είναι άνετες, ελαφριές και δεν φαίνονται μέσα από τον στηθόδεσμο.
Τι μπορείς να κάνεις: Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να κάνεις την προετοιμασία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κρύες κομπρέσες, να φοράς ένα καλό στηθόδεσμο για τον περιορισμό του στήθους, να περιορίσεις τα υγρά και να αδειάζεις καλά το στήθος σου από το γάλα. Για να μην ερεθίζονται από το στηθόδεσμο οι πληγωμένες θηλές σου χρησιμοποίησε ασπίδα θηλής.
Χρήσιμα tips για τον θηλασμό!
-Προετοιμασία του στήθους κατά την διάρκεια της κύησης με κρέμα λανολίνης και ειδικό σουτιέν στήριξης του στήθους.
-Η θέληση από την πλευρά της μητέρας σωματικά και ψυχολογικά να προετοιμαστεί να θηλάσει το μωρό της.

-Ζήτησε υποστήριξη από το περιβάλλον τοκετού, ιατρός- μαία- νοσοκομείο και από το συγγενικό περιβάλλον, σύντροφος- γονείς.

ΤΟ ΜΩΡΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 24ΩΡΟ
Ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα και τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις…
Σύγχυση θηλών: Είναι η κατάσταση κατά την οποία το μωρό που σιτίζεται και με μπιμπερό, μαθαίνει να θηλάζει με πιο κλειστό στόμα κάνοντας διαφορετικές κινήσεις τόσο της στοματικής κοιλότητας, όσο και της γλώσσας. Ο θηλασμός αντίθετα απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους τους μύες του προσώπου του μωρού για να πιάσει την θηλή και την θηλαία με όλο του το στόμα.
Αυτή η διαφορά είναι που δημιουργεί σύγχυση στα περισσότερα μωρά καθώς η σίτιση με το μπιμπερό είναι πιο εύκολη για το μωρό τις πρώτες ημέρες.
Τι μπορείς να κάνεις: Απόφυγε το μπιμπερό ή τις πιπίλες. Σε περίπτωση ανάγκης υπάρχουν πιπίλες και μπιμπερό που μιμούνται τη θηλή του στήθους, προτιμήστε τα.

Σκληρό και μεγάλο στήθος: Υπερφόρτωση στήθους, σκληρό και επώδυνο στήθος. Το μωρό αρνείται το στήθος γιατί δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή και γιατί αισθάνεται άσχημα που πονά την μητέρα του.
Τι πρέπει να κάνεις: Κρύες κομπρέσες, καλό στηθόδεσμο για τον περιορισμό του στήθους, περιορισμός των υγρών και καλό άδειασμα του στήθους.

Πληγωμένες θηλές- ραγάδες θηλών: Ο πόνος της μητέρας δημιουργεί ανησυχία στο μωρό και άρνηση θηλασμού.
Τι πρέπει να κάνεις: Διόρθωσε τη στάση του μωρού και τον τρόπο που πιάνει το στήθος και μην αφήνεις το μωρό να πιπιλίζει την θηλή. Άφησε τις θηλές ελεύθερες να στεγνώσουν και μετά βάλε τους μητρικό γάλα ή κρέμα λανολίνης ή κηραλοιφή ή βαλσαμόλαδο. Για να μην ερεθίζονται από το στηθόδεσμο οι πληγωμένες θηλές σου χρησιμοποίησε ασπίδα θηλής.
Λίγο γάλα: Η μητέρα μπορεί να έχει λίγο γάλα και μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος. Μην αγχωθείς θα καταφέρεις να το αυξήσεις. Θήλαζε συχνότερα το μωρό σου, ακόμα και κάθε μια ώρα.
Τι μπορείς να κάνεις: Πιες περισσότερα υγρά μέσα στο 24ωρο όπως τσάι θηλασμού, νερό, γάλα, χυμούς. Φάε συχνά γεύματα προτίμησε σούπες, ξεκουράσου και κοιμήσου.

Πολύ μεγάλο στήθος. Δημιουργεί δυσκολία στη μητέρα να προσφέρει σωστά το στήθος στο μωρό, να πιάσει και να συγκρατήσει τη θηλή στο στόμα του.
Ακατάλληλη θέση & στάση της μητέρας κατά τον θηλασμό.
Τι μπορείς να κάνεις: Βρες μια θέση άνετη για εσένα. Ίσια πλάτη, το μωρό στο στήθος και όχι το στήθος στο μωρό. Θα σε βοηθήσει το ειδικό μαξιλάρι θηλασμού.

Αγχωμένη- θυμωμένη μητέρα: Δημιουργεί αποστροφή στο μωρό, μειώνει την ποσότητα του γάλακτος.
Τι μπορείς να κάνεις: Ηρέμησε και ζήτησε βοήθεια, πιες τσάι θηλασμού που έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.

Μείνει μόνη: Περιβάλλον, συγγενείς, φίλοι δημιουργούν ένταση, με αποτέλεσμα το μωρό να εκνευριστεί και να μην θέλει να θηλάσει. Καλό είναι οι επισκέπτες τον πρώτο μήνα να περιοριστούν στους τελείως απαραίτητους και χρήσιμους.
Τι μπορείς να κάνεις: Μην θηλάζεις μπροστά σε κόσμο, δεν αρέσει στο μωρό. Το μωρό όταν θηλάζει θέλει μόνο τη μαμά του. Μην ξεχνάς ο θηλασμός συμβάλλει στον δεσμό μητέρας παιδιού.

Αρώματα που μπορεί να φορά η μητέρα. Στο μωρό δεν αρέσουν τα αρώματα, προτιμά την μυρωδιά της μαμάς του την οποία γνωρίζει πολύ καλά από την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Το μωρό μπορεί να έχει ίκτερο. Τότε γίνεται νωθρό και προτιμά να κοιμάται παρά να θηλάζει.
Τι μπορείς να κάνεις: Ξυπνήστε το συχνά κάθε 2-3 ώρες και βάλτε το στο στήθος.
Αν δεν μπορεί να θηλάσει βγάλε το γάλα σου με το θήλαστρο και δώσε στο μωρό σου το γάλα σας με το μπιμπερό με την ειδική θηλή (για την αποφυγή σύγχυσης θηλών). Ζήτησε την συμβουλή του παιδιάτρου.

Όταν ένα μωρό γεννιέται πρόωρα
Μπορείς να θηλάσεις όταν σου το επιτρέψει ο παιδίατρος. Το γάλα σου μαζί με την αγάπη σου είναι η συνεισφορά σου στην φροντίδα του μωρού σου μέχρι να το πάρεις στο σπίτι.
Γι’ αυτό ξεκίνησε αμέσως μετά τη γέννα να βγάζεις γάλα αφού προηγουμένως έχεις προμηθευτεί ένα καλό θήλαστρο. Διατήρησε το γάλα σε αποστειρωμένα μπουκάλια στην κατάψυξη του ψυγείου για να το χρησιμοποιήσεις μόλις το μωρό σου είναι σε θέση να το ταΐσεις με μπιμπερό.
Ζήτησε βοήθεια, υποστήριξη και οδηγίες από το ειδικό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου και στη συνέχεια από τη μαία ή την σύμβουλο θηλασμού στο σπίτι.

Αν γεννήσεις δίδυμα… θα έχεις αρκετό γάλα και για τα 2 παιδιά σου;

-Ναι θα έχετε αν τρως συχνά και μεγάλες ποσότητες φαγητού.
-Αν βρεις χρόνο να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι.

-Αν ζητήσεις βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού και συμβουλευτική για τυχόν δυσκολίες στο θηλασμό
Θυμήσου : «Λύνοντας ένα πρόβλημα θηλασμού, διαχειρίζεστε μια διαταραχή, μεγαλώνετε έναν άνθρωπο»(Kittie Frants, διευθύντρια υπηρεσιών θηλασμού. Πανεπιστήμιο Los Angeles).

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164