Είναι πολλά τα παιδιά στα οποία δεν αρέσει η εξωτερική τους εμφάνιση. Πως μπορούμε όμως να βοηθήσουμε το παιδί μας να το ξεπεράσει αυτό και να μην βλέπει άσχημο τον εαυτό του;
Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σου δίνει συμβουλές για να το αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο τρόπο!
Η εμφάνιση είναι πολύ σημαντική για όλα τα παιδιά, ειδικά στα πρώτα 3-4 χρόνια της εφηβείας.
Πολλά παιδιά κοιτάζονται σε αυτή τη φάση στον καθρέφτη με απόγνωση. Αναζητούν την τελειότητα στην εξωτερική τους εμφάνιση. Όλο και κάτι δεν τους αρέσει. Σε άλλους η μύτη, σε άλλους τα μάτια ή το σχήμα του προσώπου, σε άλλους το σώμα κ.λπ. Είναι βασικό όμως ο έφηβος να αποδεχτεί πόσο φυσιολογικά είναι όλα όσα του συμβαίνουν. Έτσι θα προσαρμοστεί πολύ καλύτερα στην εικόνα του.
Πρέπει εμείς οι ίδιοι οι γονείς να δώσουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας για να τα βοηθήσουμε. Πρέπει το παιδί να έχει αυτοπεποίθηση και να συμφιλιωθεί με την εικόνα του!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι συμβουλές της ψυχολόγου…
-Παρακολουθείτε διακριτικά την ανάπτυξη του παιδιού σας, ώστε να διακρίνετε αμέσως τυχόν αλλαγές του ή προβληματισμούς του.
-Καμιά φορά η εμφάνιση γίνεται πολύ σπουδαία για το παιδί επειδή της δίνουν πολύ μεγάλη σημασία οι άλλοι. Αν το ενοχλούν οι άλλοι με πειράγματα, στηρίξτε το παιδί σας χωρίς να του λέτε, π.χ. ότι “το ύψος δεν παίζει κανένα ρόλο”, γιατί το ίδιο διαπιστώνει άλλα πράγματα.
-Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να εκφράζει τα συναισθήματά του για τα στοιχεία της εμφάνισή του που θεωρεί ότι δεν του αρέσουν, ακόμη κι αν εσείς έχετε διαφορετική άποψη.
-Τονίστε στο παιδί τα άλλα όμορφα χαρακτηριστικά που διαθέτει, π.χ. μεγάλα μάτια, καλοσχηματισμένα χείλη, όμορφα πόδια , ώστε να αισθάνεται ότι έχει κάτι που αναπληρώνει όσα κατά τη γνώμη του είναι μειονεκτικά .
-Τα κορίτσια με πρώιμη ανάπτυξη συχνά αισθάνονται αμήχανα επειδή το στήθος τους ξεχωρίζει αισθητά και οι άλλοι το κοιτάζουν έντονα. Εξηγήστε στο παιδί ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό του, αλλά εκείνων που θεωρούν ότι το στήθος ενός κοριτσιού είναι κάτι το αξιοπερίεργο.
-Αν το παιδί είναι μικρόσωμο, μπορεί να είναι πιο συγκρατημένο από τους συνομηλίκους του και να φοβάται να διεκδικήσει ελευθερίες που αναλογούν στην ηλικία και την ωριμότητά του.
-Αναζητήστε βοήθεια από ειδικό αν διαπιστώσετε ότι ο έφηβος παρουσιάζει εμμονή με την εμφάνισή του
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ