Ανήσυχες μανούλες, πληκτρολογούν τις ερωτήσεις τους στον υπολογιστή τους κι ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Τι γνώμη έχετε για το εμβόλιο της φυματίωσης που γίνεται στην α’ δημοτικού;”
Απάντηση
Το εμβόλιο της φυματίωσης δεν υπάγεται στα υποχρεωτικά εμβόλια του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού. Συνιστάται μεν να γίνεται, αλλά όταν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συνήθως τα παιδιά επειδή δεν κολλούν φυματίωση μεταξύ τους, παρά οι ενήλικες είναι εκείνοι που αν έχουν φυματίωση θα την μεταδώσουν στα παιδιά, αποφασίζουμε να εμβολιάσουμε ένα παιδί όταν συντρέχουν κάποιοι λόγοι.
Όπως:
-Εάν ζει σε περιβάλλον όπου υπάρχουν ηλικιωμένοι, παππούδες ή γιαγιάδες που βήχουν έντονα ή έχουν ιστορικό φυματίωσης.
-Παιδιά τα οποία ζουν κάτω από κακές συνθήκες υγιεινής όπως υγρά σπίτια και υπόγεια.
-Γενικότερα σε παιδιά που υπάρχει λόγος να τα προφυλάξουμε από τον κίνδυνο μόλυνσης από φυματίωση.
Επειδή το εμβόλιο της φυματίωσης είναι κρατικό είδος δεν διατίθεται στα φαρμακεία και όταν αποφασιστεί να γίνει θα πρέπει να γίνει σε κάποιο κρατικό φορέα όπως τμήματα υγιεινής της νομαρχίας κ.α
Ερώτηση
“Καλησπέρα. Είμαι στην 39 εβδομάδα και το μωρό μου είναι σε προσωπική προβολή. Να περιμένω για φυσιολογικό τοκετό ή να προχωρήσω σε καισαρική; Θα ήθελα την γνώμη σας. Ευχαριστώ, Μαρία.”
Απάντηση
Επειδή βρίσκεστε στην 39η εβδομάδα της κύησης είναι πολύ αργά και αρκετά παρακινδυνευμένο να προσπαθήσετε να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό, δεδομένου ότι το παιδί τώρα έχει πάρει θέση για να γεννηθεί, έχει μπει το μουτράκι του σε τέτοια θέση για να βγει. Γι’ αυτό καλύτερα θα ήταν να κάνετε καισαρική τομή προκειμένου να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία του παιδιού και δική σας η οποία μερικές φορές θα μπορούσε να είναι και επικίνδυνη.
Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι ενάμισι ετών και ένα αγοράκι δυο μηνών. Μετά την γέννηση του μικρού, η κόρη μου άρχισε να έχει αλλαγές στο βραδινό ύπνο. Δεν κοιμάται αν δεν την κουνήσω και δεν πίνει το γάλα της. Κλαίει συνέχεια το βράδυ θέλοντας τον μπαμπά της και όχι έμενα που πριν δεν κοιμόταν με κανέναν άλλον. Τι να κάνω να την κουνάω ή να την αφήνω στο κρεβάτι και ας κλαίει;”
Απάντηση
Η συμπεριφορά της κόρης σας είναι καθαρά ψυχολογική. Ο ερχομός του καινούριου παιδιού την έκανε να αισθανθεί ότι χάνει την προσοχή που είχε μέχρι τότε από τους 2 γονείς και περισσότερο από την μαμά της. Είναι μια συνηθισμένη αντίδραση που κάνουν τα παιδιά όταν ένα καινούριο μέλος προστίθεται στην οικογένεια. Όλα αυτά που κάνει είναι για να προκαλέσει την προσοχή σας και το γεγονός ότι θέλει περισσότερο τον μπαμπά της το βράδυ είναι από αντίδραση για να “εκδικηθεί” την μαμά της, η οποία έφερε στον κόσμο ένα νέο παιδί.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε πολύ διακριτική, ήρεμη προς το παιδί, να του μιλάτε με αγάπη, να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε. Και όπως λέμε πάντοτε ‘ο χρόνος είναι γιατρός’ σιγά σιγά το παιδί θα εγκλιματιστεί , θα καταλάβει ότι αυτό είναι ένα καινούριο μέλος στην οικογένεια και είναι αναπόφευκτο και θα προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ