Διατροφή του βρέφους τον πρώτο χρόνο της ζωής του!

Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίκος Κριαράς ενημερώνει όλες τις μανούλες τι πρέπει να τρώει το μικρό τους τον πρώτο χρόνο της ζωής του και τι δεν πρέπει να φάει για να μην πνιγεί ή μην πάθει κάποια αλλεργία…
Ως τον 6ο μήνα: Το γάλα αποτελεί τη μοναδική τροφή του βρέφους σας για τους 6 πρώτους μήνες!
Μητρικός θηλασμός: Το μητρικό γάλα είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που διαθέτει είναι ότι του προσφέρει αντισώματα και το προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις.
Θηλάζετε κάθε 2-3 ώρες για 10-15 λεπτά κάθε φορά, εναλλάξ στο στήθος σας κάθε φορά. Το βρέφος δεν χρειάζεται επιπλέον νερό ή άλλο ρόφημα (χαμομήλι κλπ). Δεν χρειάζεται επίσης συμπλήρωμα άλλου γάλακτος, εάν παίρνει βάρος.
Για την περίπτωση της εργαζόμενης μητέρας, που δεν είναι δυνατόν να θηλάσει το μωρό της στις ώρες εργασίας της, μπορεί να αντλεί το γάλα της με μία ειδική αντλία όταν είναι στο σπίτι, να το διατηρεί στην συντήρηση του ψυγείου μέχρι 24 ώρες και να χορηγείται στο βρέφος με μπιμπερόν, αφού ζεσταθεί, όταν απουσιάζει η μητέρα του. Το μητρικό γάλα μπορεί ακόμη και να καταψυχθεί, οπότε μπορεί να διατηρηθεί στους –180 C για 3 μήνες.
Βρεφικό γάλα: Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο μητρικός θηλασμός, το βρέφος θα τραφεί με ένα από τα ειδικά για την ηλικία του γάλατα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σύμφωνα με τις υποδείξεις και του παιδιάτρου.
6ος μήνας: Στερεά τροφή! Η χορήγηση στερεάς τροφής αρχίζει από τον 6ο μήνα.
Κρέμα ρυζάλευρου: Προτιμείστε κρέμες χωρίς ζάχαρη ή με πολύ λίγη ζάχαρη. Διαλύστε το ρυζάλευρο σε μητρικό γάλα ή στο γάλα που δίνετε στο βρέφος και ξεκινήστε τη χορήγηση σταδιακά ως εξής:
1η ημέρα: 1-2 κουταλιές του γλυκού και συμπληρώστε το γεύμα με γάλα.
2η ημέρα: 3-4 κουταλιές του γλυκού και συμπληρώστε με γάλα.
Συνεχίστε αυξάνοντας την ποσότητα κατά 2-3 κουταλάκια την ημέρα ώσπου η ποσότητα να φθάσει τα 150-200 γραμμάρια (περίπου 1 μέτριο φλιτζάνι τσαγιού), οπότε αποτελεί από μόνο του ένα γεύμα χωρίς συμπλήρωμα γάλατος (συνήθως το απογευματινό).
Μη δίνετε την κρέμα με μπιμπερόν αλλά με κουταλάκι.
Κρέμα από σιτάλευρο (farine ) δώστε μετά τον 8ο –9ο μήνα.
7ος μήνας: Λαχανικά και φρούτα!
Όταν το βρέφος έχει αντικαταστήσει το ένα γεύμα του με ρυζάλευρο, αρχίστε την χορήγηση λαχανικών και φρούτων, με την ίδια διαδικασία (σταδιακά, ξεκινώντας με 1-2 κουταλάκια την πρώτη ημέρα – συμπληρώνοντας το γεύμα με γάλα, και προσθέτοντας κάθε μέρα 1-2 κουταλάκια).
Προτιμείστε να δώσετε πρώτα λαχανικά (καρότο, πατάτα, κολοκυθάκια) για να μην αποζητά το βρέφος τη γλυκιά γεύση που έχουν τα φρούτα. Αντικαταστήστε το δεκατιανό γεύμα με λαχανικά ή φρούτα, όταν φθάσει να καταναλώνει 150-200 γραμμάρια.
Προετοιμασία: Τα λαχανικά πλένονται πολύ καθαρά, βράζονται (χωρίς αλάτι) και στη συνέχεια αλέθονται στο μπλέντερ. Τα φρούτα (μήλα, αχλάδια, μπανάνα) πλένονται πολύ καθαρά και αλέθονται στο μπλέντερ με την προσθήκη λίγου νερού, ώσπου να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
Επίσης, το ίδιο διάστημα μπορείτε να δώστε στο βρέφος χυμό πορτοκαλιού (στην αρχή με κουταλάκι και στη συνέχεια με πλαστικό ποτηράκι).
8ος – 9ος μήνας: Κοτόσουπα – κρεατόσουπα!
Η χορήγηση της κοτόσουπας και κρεατόσουπας γίνεται επίσης σταδιακά με 1-2 κουταλάκια αρχικά, αυξάνοντας προοδευτικά την ποσότητα κατά 1-2 κουταλάκια την ημέρα, ώσπου η ποσότητα να φθάσει τα 150-200 γραμμάρια (περίπου 1 μέτριο φλιτζάνι τσαγιού), οπότε αντικαθιστά το μεσημεριανό γεύμα.
Προετοιμασία κοτόσουπας-κρεατόσουπας: Βράζετε 60-80 γραμμάρια κοτόπουλο (αρχικά) και αργότερα μοσχάρι μαλακό μαζί με λαχανικά (κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα, λίγο σέλινο κλπ) και τα αλέθετε στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτετε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
Αργότερα μπορείτε να χορηγήσετε κι άλλα λαχανικά (φασολάκια, αγκινάρα, τομάτα, μαρούλι κλπ). Αποφύγετε το σπανάκι και το παντζάρι ως τον 12ο μήνα. Μην προσθέτετε αλάτι.
10ος μήνας: Ψάρι – ψαρόσουπα!
Η ψαρόσουπα προετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο με την κρεατόσουπα, μόνο που στη θέση του κρέατος χρησιμοποιείτε ψάρι (Προσοχή στα κόκαλα). Χορηγείται επίσης σταδιακά, ξεκινώντας με 1-2 κουταλάκια του γλυκού.
11ος – 12ος μήνας: Αυγό!
Βράζετε το αυγό μελάτο και δίνετε αρχικά πολύ λίγο κρόκο. Συνεχίζετε σταδιακά προσθέτοντας λίγη ποσότητα κάθε μέρα, ώσπου να πάρει ολόκληρο τον κρόκο.
Μη δίνετε αυγό κάθε μέρα, αλλά 2-3 την εβδομάδα. Το ασπράδι αρχίζετε να το δίνετε μετά τον 12ο μήνα γιατί προκαλεί αλλεργίες.
Γύρω στο 10ο με 12ο μήνα μπορείτε να δώσετε στο βρέφος τυρί (όχι πολύ αλμυρό) και γιαούρτι.
Μετά τον 12ο μήνα μπορεί να τρώει από το φαγητό της οικογένειας αν είναι ελαφρά μαγειρεμένο. Μην προσθέτετε πολύ αλάτι στο φαγητό και αποφεύγετε να δίνετε στο βρέφος τροφές με ζάχαρη, λιπαρά ή αλκοόλ (μπισκότα, κρέμες με πολύ ζάχαρη, σοκολάτες, αναψυκτικά, γλυκά κλπ).
ΠΡΟΣΟΧΗ!
– Μην δίνετε στα μικρά παιδιά ξηρούς καρπούς γιατί κινδυνεύουν να πνιγούν.
– Αλέθετε καλά όλες τις τροφές ή αργότερα να τις ψιλοκόβετε, ώσπου το παιδί να μάθει να μασάει καλά.
– Μη δίνετε στο βρέφος μέλι, πριν συμπληρώσει τους 12 μήνες.
– Το παστεριωμένο γάλα αγελάδας μπορεί να χορηγηθεί μετά το πρώτο χρόνο.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164