Λίγες ώρες πριν τις εξετάσεις και το άγχος των μαθητών κορυφώνεται. Ατελείωτες ώρες μελέτης, ξενύχτια και αγωνία για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Ποιο ρόλο όμως παίζει η διατροφή στη συμπεριφορά και την απόδοση του υποψηφίου; Τι πρέπει να περιλαμβάνει ώστε να τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της εξεταστικής περιόδου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με έρευνες, η ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται με την ανάπτυξη του δείκτη ευφυίας και των ικανοτήτων μάθησης. Ο υποψήφιος θα πρέπει να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η Τίνα Αντωνίου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος προτείνει:
Πρωινό
– Ένας καλός συνδυασμός είναι ένα ποτήρι γάλα με μία μερίδα δημητριακών πλήρους αλέσεως και ένα φρούτο
-Ή ένα ποτήρι γάλα με μία φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα
-Ή ένα πιάτο κομμένα φρούτα με ένα ποτήρι γάλα αντίστοιχα
-Ή ένα αβγό συνοδευόμενο από ψωμί ολικής άλεσης και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι
-Ή ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης μαζί με ένα ποτήρι γάλα
Ενδιάμεσα γεύματα
Συστήνουμε την κατανάλωση είτε 1-2 φρούτων εποχής, είτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή μία μερίδα ασβεστίου π.χ γάλα ή γιαούρτι με μία μερίδα φρούτου.
Μεσημεριανό – Βραδινό
Το μεσημεριανό και το βραδινό αποτελούν τα δύο κυριότερα θερμιδικά γεύματα προσφέροντας το 50-60% των ημερησίων θερμίδων μας. Πρέπει να καταναλώνονται φαγητά από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, με σαφώς, λίγο ελαφρύτερο το βραδινό γεύμα.
Χρήσιμες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα:
– Είναι πολύ σημαντικό να μασάμε καλά. Η σωστή μάσηση βοηθά στην καλύτερη αποδόμηση των τροφών άρα και στην ταχύτερη πέψη τους.
– Τακτικά γεύματα ώστε να αποφεύγουμε την πείνα και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής.
-Ας μην ξεχνάμε φυσικά, να πίνουμε νερό. Περίπου το 50-60% του σωματικού βάρους αποτελείται από νερό. Νερό λοιπόν, αλλά και τροφές που περιέχουν αρκετό νερό όπως τα φρέσκα φρούτα και οι χυμοί θα μας εξασφαλίσουν επαρκή ενυδάτωση.
– Καφές – τσάι: αφεψήματα τύπου καφέ, τσάι κλπ καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από τους μαθητές καθώς επιφέρουν εγρήγορση του οργανισμού και μείωση του ύπνου με σκοπό, να αυξηθεί ο χρόνος του διαβάσματος. Παρόλα αυτά, πρέπει να αποφεύγονται γιατί αφενός αφυδατώνουν το σώμα και αφετέρου προκαλούν αυξημένη υπερένταση, εξαιτίας της αϋπνίας.
– Ζάχαρη: Αρκετοί μαθητές πέφτουν στην παγίδα κατανάλωσης γλυκισμάτων με βάση τη ζάχαρη. Πιστεύουν ότι τους τονώνει. Το αντίθετο όμως. Ο εγκέφαλος, χρησιμοποιεί ως βασικό συστατικό ενέργειας τη γλυκόζη. Μια γρήγορα αφομοιώσιμη και τονωτική λύση είναι η κατανάλωση φρεσκοστυμμένου χυμού ή το να τρώμε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.
– Σοκολάτα: Εξαιτίας της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει, μιας ουσίας που προκαλεί ευφορία και καλή διάθεση, συστήνεται ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας υγείας ημερησίως.
Καλή επιτυχία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ